Elazığ'da yaşayan ve universiteden mezun olduktan sonra 15. defa girdiği KPSS'de atanarak oğretmen olan 42 yaşındaki Reşit Demir, hayalini kurduğu mesleğini yaparken, cocuklarının da iyi bir eğitim almasını sağlayarak ornek oldu. Elazığ'da yaşayan ve universiteden mezun olduktan sonra 15. defa girdiği KPSS'de atanarak oğretmen olan 42 yaşındaki Reşit Demir, hayalini kurduğu mesleğini yaparken, cocuklarının da iyi bir eğitim almasını sağlayarak ornek oldu.
Hayvancılıkla uğraşan bir ailenin cocuğu olarak 1978 yılında Tunceli'nin Pertek ilcesinde dunyaya gelen Reşit Demir, aile mesleği nedeniyle cocukluğunu buyuk bir bolumunu Erzincan'da gecirdi. Bu sure zarfında hem hayvanlarla ilgilenen hem de mezrada okul olmadığı icin 8 yıl boyunca 8 kilometre yuruyerek ortaokulu birinci bitiren Demir, o donem Bayburt Anadolu Oğretmen Lisesi kazandı. Liseyi bitirdikten sonra Fırat Universitesi (FU) Teknik Eğitim Fakultesi Elektrik Elektronik Oğretmenliği Bolumu'nu kazanan Demir, aynı sene evlendi. 2001 yılında universiteden mezun olan ve 14 yıl boyunca KPSS'ye hazırlanan Demir, sınava girdi ama istediği puanı alamayarak atanamadı. Bunca seneye rağmen oğretmen olma hayalinden vazgecmeyen ve 2015 yılında yine KPSS'ye giren Demir, buyuk bir başarı elde ederek hedefim dediği oğretmenlik mesleğine girmeyi başardı. Evli ve 4 cocuklu Reşit oğretmen, kendi ilk zamanlar oğretmen olamaması nedeniyle cocuklarının da eğitimine buyuk destek verdi. O donem bir taraftan hayvancılıkla uğraşan ardından sırasıyla TEDAŞ'da sozleşmeli calışan daha sonra ise bir okulun kutuphanesinde işine devam ederek fedakarlık orneği sergileyen Demir'in cocuklarından biri Resim Oğretmenliği bolumunden mezun oldu, diğerleri ise Hukuk Fakultesi, Tıp Fakultesi ve Fen Lisesi'ni kazandı. 37 yaşında atandığı oğretmenliği 5 yıldır başarılı bir şekilde surduren ve Covid-19 pandemisi nedeniyle evinden oğrencilerine dersleri anlatan Reşit oğretmen İHA muhabirine duygularını aktardı.
"8 yıl boyunca gunde 8 kilometre yuruyerek ilkokul ve ortaokulu okuyarak, birincilikle bitirdim"
Okul hayatına başlama seruveninden ve o donemde yaşadıkları zorlukları anlatan Reşit Demir,"Hayvancılıkla uğraşan bir ailenin cocuğuyum ve Pertek'te 1978 yılında dunyaya geldim. Bu surec ailem, babam icerisinde hayvancılıkla uğraştığı icin Erzincan'a goctuk ve orada da ikamet ettik. Cocukluğum o yıllarda kırsal kesimde gecti. Mezrada yaşadığımız 8 yıl boyunca gunde 8 kilometre yuruyerek ilkokul ve ortaokulu okuyarak, birincilikle bitirdim. 1994 yılında girdiğim sınavda Bayburt Anadolu Oğretmen Lisesi'ni kazandım. 1997'de liseden mezun olur olmaz FU Teknik Eğitim Fakultesi Elektrik Elektronik Oğretmenliği Bolumu'nu kazandım" dedi.
"Mucadeleyi bırakmadım, 15 yıl ust uste KPSS'ye girdim"
KPSS'de yıllarca mucadele verdiğini ve atandıktan sonraki ilk heyecanını unutamadığını aktaran Demir, " O surecte yine hayvancılıkla uğraştım. 2007 yılında ise TEDAŞ'ta sozleşmeli olarak calışmaya başladım. Ozelleştikten sona bir yıl calıştım ve ondan sonra Milli Eğitim Mudurluğu bunyesinde Necip Fazıl Kısakurek Anadolu Lisesi'nde 4 yıl boyunca kutuphanede calıştım. Mucadeleyi bırakmadım, 15 yıl ust uste KPSS'ye girdim. O surecte oğretmenlere bakıyordum, neden ben oğretmen değilim diye uzuluyordum ve bu meslek icimde ukde olarak kalmıştı. O zaman sonuclar acıklandı ve bir anda atanmışsın dediler. Ben de baktım ki Şırnak Silopi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne atandım. İnanın ki, o heyecanı yaşamak lazım. O gun de olmasaydı kesinlikle 15 defa değil 45 defa bile o sınava girerdim cunku inanmıştı ve elbet bir gun olacak, diyordum" diye konuştu.
"Oğretmen olmak istiyorsanız mutlaka mucadele verin"
Maddi zorluklar icerisinde sınava hazırlandığını, atanmadan onceki son yıllarda eşinin bile atanacağına inanmadığını dile getiren Demir, "Setler halinde KPSS kitaplarını alıp dolabıma koydum. Bir gun sonra baktım ki kitaplar yok, meğer eşim butun kitapları alıp sobaya atmış. Zar zor o donemde 50 liraya aldığım kitapları yakmıştı cunku eşim de 'uzulmeni istemiyoruz' ve 'Nasibin yok, Takdiri İlahi atanamıyorsun' diye teselli ediyordu. Benim genclere ve atanamayan oğretmenlere tavsiyem şudur, eğer oğretmen olmak istiyorsanız mutlaka mucadele verin. Turk gencliğini yetiştirmek icin o isteğinizi mutlaka yerine getirmeye calışın" şeklinde konuştu.
4 cocuğu olduğunu anımsatan Demir, cocuklarından birinin Resim Oğretmenliği bolumunden mezun olduğu diğerlerinin ise Hukuk Fakultesi, Tıp Fakultesi ve Cemil Meric Fen Lisesi'nde eğitim hayatını surdurduğu kaydetti.