1111 sayılı Askerlik Kanununun Ek 4. maddesine gore, Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında oğretmen olarak gorev yapanlar ile mesleği oğretmen olan ancak bu goreve başlamamış bulunanlar, temel askerlik eğitimini takiben Milli Eğitim Bakanlığı emrine verilmektedirler. OĞRETMENLER, TEMEL ASKERLİK EĞİTİMİNİ TAKİBEN MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI EMRİNE VERİLMEKTEDİR
1111 sayılı Askerlik Kanununun Ek 4. maddesine gore, Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında oğretmen olarak gorev yapanlar ile mesleği oğretmen olan ancak bu goreve başlamamış bulunanlar, temel askerlik eğitimini takiben Milli Eğitim Bakanlığı emrine verilmektedirler.
İşte o madde;
"Ek Madde 4Milli Eğitim Genclik ve Spor Bakanlığının ihtiyac gostermesi ve Genelkurmay Başkanlığının uygun gormesi uzerine, 1111 sayılı Kanuna tabi olarak silahaltına alınacak yukumlulerden, bu Bakanlık kadrolarında oğretmen olarak gorev yapanlar ile mesleği oğretmen olan ancak bu goreve başlamamış bulunanlar, bu Kanunun 10 uncu maddesinin 4 uncu bendinde belirtilen işlemlere tabi tutulmaksızın ihtiyac fazlası olarak ayrılırlar ve temel askerlik eğitimini takiben mezkur Bakanlık emrine verilirler. Bunların miktarı belirtilen ihtiyacın altında olduğu takdirde oncelikle yuksekokul mezunu, bunların da ihtiyacı karşılamaması halinde lise ve dengi okul mezunu yukumluler, uygun nitelikleri taşımaları ve istekli bulunmaları şartıyla, ihtiyac nispetinde temel askerlik eğitimini muteakip Milli Eğitim Genclik ve Spor Bakanlığı emrine verilirler. İhtiyacın bunlarla da karşılanmaması halinde oncelikle yuksekokul mezunu, bunların da ihtiyacı karşılamaması halinde lise ve dengi okul mezunu olup niteliği oğretmenlik yapmaya elverişli bulunan ancak istekli olmayan yukumluler arasından yeteri kadarı kura ile oğretmen olarak ayrılır. Bunların gorev yerleri Milli Eğitim Genclik ve Spor Bakanlığınca belirlenir.
Askerlik yukumluluğune başlamadan once bu Bakanlık kadrolarında oğretmen olanlar ile devlet memuru olarak calışanlar onceki memuriyetleri itibariyle hak kazandıkları maaşlarını almaya devam ederler. Daha once memuriyet gorevinde bulunmayanların, fiilen oğretmenliğe başladıkları tarihten itibaren, 657 sayılı Kanun hukumlerine gore intibakları yapılır. Bunların maaşları Milli Eğitim Genclik ve Spor Bakanlığınca odenir.
Yukumluler; oğretmen olarak gorev yaptıkları surece resmi elbise giyemez ve iaşe edilmezler. Hizmet suresi emsali erbaş veya erlerin hizmet suresi kadardır, bu sure askerlik şubesinden sevk tarihinden başlar, hizmetleri sırasında usulune gore oğretmenlik mesleği ile ilişkileri kesilenler geri kalan hizmetlerini erbaş veya er olarak tamamlamak uzere kıtalara sevk edilirler ve maaşları kesilir.
Bu yukumluler hakkında firar, hava değişimi, izin tecavuzu, kısa sureli firar ve kısa sureli izin tecavuzu, yoklama kacağı, bakaya ve gec iltihak suretiyle bakaya kalmak suclarından dolayı Askeri Ceza Kanunu, Disiplin Mahkemeleri Kuruluşu, Yargılama Usulu ve Disiplin Suc ve Cezaları Hakkında Kanun ile Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulu Kanunu hukumleri uygulanır. Bu konularda yetkili askeri mahkeme veya disiplin mahkemesi Milli Savunma Bakanlığınca tespit edilir."
OĞRETMENLERDEN TEMEL ASKERLİK EĞİTİMİNİ TAKİBEN MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI EMRİNE VERİLENLERİN MAAŞLARI MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINCA ODENMEKTEDİR
1076 sayılı Yedek Subaylar Ve Yedek Askeri Memurlar Kanununun Ek 7. maddesine gore,Milli Eğitim Bakanlığı emrine verilerek oğretmen olarak ayrılan ve goreve başlayan yukumlulere, 926 sayılı Kanunda asteğmenler icin tespit edilen aylık, odenek, yardım ve tazminatlar Milli Eğitim Bakanlığınca odenmektedir.
İşte o madde,

"Ek Madde 7 -Milli Eğitim Genclik ve Spor Bakanlığının ihtiyac gostermesi ve Genelkurmay Başkanlığının uygun gormesi uzerine, yedek subay aday adayı olarak silahaltına alınacaklardan, bu Bakanlık kadrolarında oğretmen olarak gorev yapanlar ile mesleği oğretmen olan ancak Bakanlık kadrolarında oğretmenlik gorevine başlamamış bulunanlardan yeteri kadarı, temel askerlik eğitimini takiben Milli Eğitim Genclik ve Spor Bakanlığı emrine verilirler. Bunların miktarı, belirtilen ihtiyacın altında olduğu takdirde, yedek subay aday adayları arasında, oğrenimleri itibariyle oğretmenlik yapabileceklerden istekli olanlar da temel askerlik eğitimleri sonunda Milli Eğitim Genclik ve Spor Bakanlığı emrine verilirler. İhtiyacın bunlarla da karşılanamaması halinde yeteri kadarı, oğretmen olabilecek oğrenimi gormuş olup da istekte bulunmayanlar arasından kura ile tespit edilir. Bu madde hukumlerine tabi yukumluler bu Kanunun 3 uncu maddesi gereğince ere ayrılmayıp tamamı yedek subay adaylığına ayrılırlar.
Birinci fıkra uyarınca oğretmen olarak ayrılan ve goreve başlayan yukumlulere, 926 sayılı Kanunda asteğmenler icin tespit edilen aylık, odenek, yardım ve tazminatlar Milli Eğitim Genclik ve Spor Bakanlığınca odenir.
Bu yukumluler; oğretmenlik gorevleri sırasında resmi elbise giyemezler, emsali yedek subaylar kadar hizmet yaparlar, hizmetleri askerlik şubelerinden sevk tarihinde başlar, gorev yerleri Milli Eğitim Genclik ve Spor Bakanlığınca belirlenir, hizmetleri sonunda asteğmen olarak terhis edilirler, bu gorevleri sırasında usulune gore oğretmenlik mesleği ile ilişkileri kesilenler kalan hizmetlerini er olarak tamamlamak uzere kıtalara sevk edilirler ve Bakanlıkla da ilişikleri kesilir.
Milli Eğitim Genclik ve Spor Bakanlığı emrine verilenler hakkında firar, hava değişimi, izin tecavuzu, kısa sureli firar, kısa sureli izin tecavuzu, yoklama kacağı, bakaya ve gec iltihak suretiyle bakaya kalmak suclarından dolayı Askeri Ceza Kanunu, Disiplin Mahkemeleri Kuruluşu, Yargılama Usulu ve Disiplin Suc ve Cezaları Hakkında Kanun ile Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulu Kanunu hukumleri uygulanır. Bu konularda yetkili askeri mahkeme ve disiplin mahkemesi Milli Savunma Bakanlığınca tespit edilir."
OĞRETMENLERDEN TEMEL ASKERLİK EĞİTİMİNİ TAKİBEN MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI EMRİNE VERİLECEKLERLE İLGİLİ HUSUSLAR YONETMELİKLE BELİRLENMEKTEDİR
1111 sayılı Askerlik Kanununun Ek 5. maddesindeki; "Bu Kanunla, 1076 sayılı Kanuna eklenen ek 7 nci madde ile 1111 sayılı Kanuna eklenen ek 4 uncu maddenin uygulanmasıyla ilgili hususlar, Milli Savunma Bakanlığı ile Milli Eğitim Genclik ve Spor Bakanlığınca muştereken cıkarılacak yonetmelikle duzenlenir." hukumlerine gore de Milli Eğitim Bakanlığı emrine verilecek Oğretmenlerle ilgili hususlar yonetmelikle belirlenmektedir.

Soz konusu yonetmelik iseYukumluluğunu Milli Eğitim Bakanlığı Emrinde Oğretmen Olarak Yerine Getirecekler Hakkında Yonetmeliktir.
ASKERLİĞİNİ OĞRETMEN OLARAK YAPANLARIN OZLUK HAKLARI ŞUNLARDIR
İlgili yonetmeliğin "Ozluk hakları" başlıklı 14. maddesinde askerliğini oğretmen olarak yapanların ozluk hakları belirlenmiştir.
İşte o madde;
"Madde 14Milli Eğitim Bakanlığı emrinde oğretmen olarak gorev alacak 1111 ve 1076 sayılı Kanunlara tabi yukumlulerin ozluk hakları aşağıda belirtilmiştir:

a) 1076 sayılı Kanuna tabi yukumlulerden, Milli Eğitim Bakanlığı emrinde oğretmen olarak gorev yapmak uzere ayrılanlara, fiilen oğretmenlik gorevine başladıkları tarihten itibaren 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Turk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda asteğmenler icin tespit edilen aylık, odenek, yardım ve tazminatlar Milli Eğitim Bakanlığınca odenir ve bu yukumlulerin aylıklarından Ordu Yardımlaşma Kurumu aidatı kesilir. Bunlara oğretmenlikten dolayı ayrıca bir ucret odenmez.
b) 1111 sayılı Kanuna tabi yukumlulerden;
1) Askerlik hizmetine başlamadan once Bakanlık kadrolarında oğretmen olanlar ile Devlet memuru olarak calışanların onceki memuriyetleri itibariyle hak kazandıkları maaşları, fiilen oğretmenliğe başladıkları tarihten itibaren Milli Eğitim Bakanlığınca odenir.
2) Daha once memuriyet gorevinde bulunmayanların, fiilen oğretmenliğe başladıkları tarihten itibaren 657 sayılı Kanun hukumlerine gore intibakları yapılır ve maaşları Milli Eğitim Bakanlığınca odenir.
c) Bu Yonetmelik hukumlerine gore oğretmen olarak gorev alanlar hakkında sicil raporu duzenlenmez."
ASTEĞMENLER İCİN TESPİT EDİLEN AYLIK, ODENEK, YARDIM VE TAZMİNATLAR NEDİR?
926 sayılı Turk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun "ONİKİNCİ KISIM Mali Hukumler BİRİNCİ BOLUM Aylıklar, Ek Gorevler, Yolluk ve Harclıklar" başlıklı 135. maddesi ile başlayıp 165. madde ile biten hukumlere gore Asteğmenler icin tespit edilen aylık, odenek, yardım ve tazminatlar Milli Eğitim Bakanlığınca odenir.
PEKİ,ASKERLİĞİNİ OĞRETMEN OLARAK YAPANLARA TAYIN BEDELİ ODENİR Mİ?
926 sayılı Turk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun "IXHarclıklar" başlıklı 143. maddesi 3.fıkrasında;"Kendi nam ve hesabına fakulte veya yuksekokulları bitirenlerden subay nasbedilmek uzere temel askerlik eğitimine alınanlar, asteğmenler icin ilgili mevzuatında ongorulen aylık ve mali haklar ile sosyal yardımlardan (tayın bedeli haric) aynen yararlandırılırlar. 2629 sayılı Kanun hukumleri saklıdır." hukumleri bulunmaktadır.
Dolayısıyla askerliğini oğretmen olarak yapanlara tayın bedeli odenmez
Ahmet KANDEMİR