Milli Eğitim Bakanlığı oğretmenlerin zorunlu calışma yukumluluklerinin erteletme surecinde, ozur durumu kılavuzunda yer alan;Covid-19 salgını kapsamındaki, eş durumu belgesi ve sağlık kurulu raporları hususundaki acıklamaları ve gecen yıl yapılan acıklamaları yeni yapılacak olan e-mail yada yazıda dikkate alınması gerekmektedir. Bilindiği uzere MEB gecen yıl Koronavirus nedeniyle oğretmenlerin zorunlu calışma yukumluluklerinin erteletilmesi işlemlerine dair onemli bir e-maili il milli eğitim mudurluklerine gondermiş ve işlemlerin ertelenmesi hususunda talimat vermişti.
Milli Eğitim Bakanlığı gecen yıl, oğretmenlerin zorunlu calışma yukumluluklerinin erteletme surecinde Koronavirus nedeniyle evlerinden cıkmalarını gerektirecek nitelikte belgelerin (sağlık kurulu raporu, eş gorev yeri belgesi vb.) istenilmemesini ve veri girişlerinin ileri ki bir zamanda da yapılabilmesi adına sistemin acık tutulduğunu belirten bir e-maili il milli eğitim mudurluklerine gondermişti;
İşte o mail;
"İl Milli Eğilim Mudurluklerine;
Bilindiği uzere Bakanlığımız eğitim kuramlarında gorev yapan ve zorunlu calışma yukumluluğu bulunan 1,2,3. hizmet alanlarında gorev yapan oğretmenlerden; zorunlu calışma yukumluluklerini erteletebilecek olanlara yonelik veri girişlerinin yapılabilmesi icin sistem acılmış olup eğitim kurumları, ilce ve il milli eğitim mudurluklerince veri girişlerinin yapılmasına devam edilmektedir.
Diğer taraftan koronavirus salgını tehlikesi nedeniyle alınan tedbirler cercevesinde orgun ve yaygın eğilim kurumları tatil edilmiş olup tehlikenin salgına donuşmemesi adına mecburiyeti olmayan vatandaşların evinden cıkmamaları gerektiği de bilinen bir gercektir.
Bu bağlamda zorunlu calışma yukumluluklerinin erteletilmesine yonelik olarak oğretmenlerimizin evlerinden cıkmalarını gerektirecek nitelikte belgelerin (sağlık kurulu raporu, eş gorev yeri belgesi vb.) istenilmemesi, veri girişlerinin ileri ki bir zamanda da yapılabilmesi icin sistemin acık tutulacağı hususunda;
Bilgilerinizi ve e-postamızın ilce milli eğitim mudurlukleri ile eğitim kurumu mudurluklerine duyurulması ve konu hakkında gerekli hassasiyetin gosterilmesini rica ederim."
Personel Genel Mudurluğu
Ayrıca, 2021 Yarıyıl Tatili Oğretmenlerin Aile Birliği, Sağlık, Can Guvenliği Mazeretleri ve Engellilik Durumu İle Diğer Nedenlere Bağlı Yer Değiştirme Duyurusunda Covid-19 salgını kapsamındaki, eş durumu belgesi ve sağlık kurulu raporları hususunda acıklamalar bulunmaktadır.

İşte o acıklamalar;
"Acıklama : Covid-19 salgını nedeniyle kısa calışma odeneği veya nakdi ucret desteği kapsamında sigorta primleri eksik yatırılan veya sigorta primi yatırılmayan calışanlar icin atama işlemine munhasır olmak uzere, son iki yıllık sure zarfında aranılan 360 gun sigortalılık hizmetinde, eksik yatırılan veya yatırılmayan prim gunleri aylık 30 prim gunu uzerinden hesaplanacak ve prim gunu bu hesaplama sonrasında son iki yıl icerisinde ve birinci aşama başvurularının son gunu itbarıyla en az 360 gunu bulan calışanların oğretmen olan eşlerinin başvuruları, aranılan diğer şartları da taşımaları kaydıyla kabul edilecektir."
Acıklama : Covid-19 salgını nedeniyle Sağlık Bakanlığınca alınan tedbirler kapsamında 01.01.2020 tarihinden itibaren sonlanmış veya sonlanacak sureli engelli sağlık kurulu raporları gecerli kabul edilecektir.
Dolayısıyla; Milli Eğitim Bakanlığı oğretmenlerin zorunlu calışma yukumluluklerinin erteletme surecinde, ozur durumu kılavuzunda yer alan;Covid-19 salgını kapsamındaki, eş durumu belgesi ve sağlık kurulu raporları hususundaki acıklamaları ve yukarıda yer verdiğimiz gecen yıl yapılan acıklamaları yeni yapılacak olan e-mail yada yazıda dikkate alınması gerekmektedir. ZORUNLU CALIŞMA YUKUMLULUKLERİ ERTELENECEK OLAN OĞRETMENLER KİMLERDİR?
Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yonetmeliğinin "Zorunlu calışma yukumluluğu ertelenecekler"başlıklı 45. maddesinde ; "(1) Birinci, ikinci ve ucuncu hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında gorev yapmakta olan oğretmenlerden;
a)Aile birliği veya sağlık mazeretlerinin devam ettiğini belgelendirenlerin, bir sonraki yer değiştirme donemine kadar,
b)Eşi aday memur olanların, eşinin adaylığının kaldırıldığı tarihten bir sonraki yer değiştirme donemine kadar,
c)Eşi, 30 Eylul tarihi itibarıyla askerde olanların, bir sonraki yer değiştirme donemine kadar,
c)Başvuruların son gunu itibarıyla kendisi veya eşi aylıksız izinli olanların, bir sonraki yer değiştirme donemine kadar,
d)Alanlarında norm kadro olmaması ya da norm kadro acığı olmaması sebebiyle atanamayanların, atamaları gercekleştirilene kadar,
e)Başvuruların son gunu itibarıyla son altı ay icinde eş, cocuk, anne, baba veya kardeşlerinden birinin hayatını kaybettiğini belgelendirenlerin, bir sonraki yer değiştirme donemine kadar,
zorunlu calışma yukumlulukleri ertelenir." hukumleri bulunmaktadır.
Bu hukumlerdeki kriterlere sahip olan kadrolu oğretmenlerin zorunlu calışma yukumlulukleri ertelenmektedir. Sozleşmeli oğretmenler bu kapsama dahil değildir.

Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliğinin "Zorunlu calışma yukumluluğune bağlı yer değiştirmeler" başlıklı 43. 3. fıkrasında; " (3) Zorunlu calışma yukumlusu oğretmenler, aile birliği mazereti veya sağlık mazeretlerinin devam ettiğini her yıl Bakanlıkca belirlenen donemlerde belgelendirir. Mazeretlerini belgelendiremeyenler, zorunlu calışma yukumluluklerini yerine getirmek ya da eksik kalan hizmetlerini tamamlamak uzere bu maddenin birinci fıkrasında ongorulen usulle atanır." hukumleri bulunmaktadır.
ZORUNLU CALIŞMA YUKUMLULUKLERİ ERTELENECEK OLAN OĞRETMENLER NE YAPMALIDIR?
Bu hukumlere gore zorunlu calışma yukumlusu olan ve birinci, ikinci ve ucuncu hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında gorev yapmakta olan oğretmenlerden zorunlu calışma yukumluluklerini ilk defa erteletecek ya da daha once erteletip ozurleri devam edenlerin zorunlu calışma yukumluluklerini erteletme isteği ile ilgili dilekce ve belgelerini okul mudurluklerine teslim etmesi ve MEBSİS ekranında "Zorunlu Hizmet Durumu" belirten yerde "Ertelendi" ibaresini gorene kadar takip etmesi gerekmektedir.
ZORUNLU CALIŞMA YUKUMLULUKLERİNİ ERTELETMEYEN OĞRETMENLER HANGİ DURUMLA KARŞILAŞIR?
Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yonetmeliğinin "Zorunlu calışma yukumluluğune bağlı yer değiştirmeler" başlıklı 43. maddesi 1. fıkrasında; " (1) Zorunlu calışma yukumlusu oğretmenlerden yer değiştirme yapılacak yılın 30 Eylul tarihi itibarıyla 1, 2 ve 3 uncu hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında ayrı ayrı veya toplam adaylık dahil uc yıl gorev yapanlar, zorunlu calışma yukumluluğu ongorulen hizmet alanlarına, tercihlerine ve hizmet puanlarına gore atanır; başvuruda bulunmayanlar ile tercihlerine atanamayanların atamaları Bakanlıkca resen yapılır." hukumleri bulunmaktadır.

Bu hukumlere gore zorunlu hizmetini erteletmeyen veya zorunlu hizmet ataması duyurusuna istinaden başvuruda bulunmayanlar ile tercihlerine atanamayanların atamaları Bakanlıkca resen yapılır. İlk atamalarda 30 Eylul itibariyle hizmet suresi dolmayanların resen atamaları yapılmaz.
ZORUNLU CALIŞMA YUKUMLULUKLERİ MUAF OLACAK OĞRETMENLER KİMLERDİR?
Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yonetmeliğinin "Zorunlu calışma yukumluluğunden muaf tutulacaklar" başlıklı 44. maddesinde; "(1) Zorunlu calışma yukumluluğunden;
a) 6/5/2010 tarihinden once Bakanlık kadrolarında oğretmen olarak goreve başlayanlar,
b) Teror eylemleri etkisi ve sebebiyle şehit olan veya calışamayacak derecede malul olan ya da malul olup da calışabilir durumda olan kamu gorevlileri ile er ve erbaşların, oğretmen olan eş ve cocukları ile anne, baba ve kardeşleri,
c) En az % 40 oranında calışma gucunden yoksun olduğunu belgelendiren oğretmenler,
muaf tutulur.
(2) Zorunlu calışma yukumluluğu ongorulen hizmet alanlarında gorevli iken ceşitli nedenlerle 1, 2 ve 3 uncu hizmet alanlarına atananlardan zorunlu calışma yukumlulukleri altı aydan daha az kalanlar, zorunlu calışma yukumluluğunu tamamlamış sayılır. Altı aylık surenin belirlenmesinde en son gorev yapılan zorunlu hizmet alanı dikkate alınır."hukumleri bulunmaktadır.
ZORUNLU CALIŞMA YUKUMLULUKLERİ MUAF OLACAK OĞRETMENLER NE YAPMALIDIR?
Bu hukumlerdeki, kriterlere sahip olanların ise zorunlu calışma yukumluluğunden muaf tutulma isteği ile ilgili dilekce ve belgelerini okul mudurluklerine teslim etmesi ve MEBSİS ekranında "Zorunlu Hizmet Durumu" belirten yerde "Muaf" ibaresini gorene kadar takip etmesi gerekmektedir.
Ahmet KANDEMİR