Bakan Selcuk, okullarda yuz yuze eğitimin 15 Şubat'ta başlayacağını acıkladı. Sendikalar bunun icin okullardaki tum calışanların aşılanmasının onemine dikkat cekiyor. Ayrıca gerekli maske ve hijyen malzemelerinin karşılanması, hizmetli sayısının artırılması, telafi eğitimlerinin bir an once tamamlanması da beklentiler arasında Milliyet'ten Mine Ozdemir Guneli'nin haberine gore: Koronavirus nedeniyle 2020-2021 eğitim oğretim yılının başından itibaren okullarda yuz yuze eğitim tartışmaları devam ediyor. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selcuk, onceki gun yaptığı acıklamada, 15 Şubat'ta tekrar kademeli ve seyreltilmiş olarak yuz yuze eğitime gecilebileceğinin bilgisini verdi. Bu acıklamanın ardından birinci donem yuz yuze eğitimde yaşanan sorunların tekrarlanmaması icin MEB'in gerekli onlemleri alması bekleniyor. Okullarda yuz yuze eğitimin bir an once başlamasını isteyen sendikalar ise sağlıklı bir eğitim icin Bilim Kurulu'nun yayınladığı Aşı Uygulanacak Grup Sıralaması'nda, 2. Grup'ta 7. sırada yer alan oğretmenlerin on sıralarda aşılanması gerektiğine dikkat cekiyor. Konuyla ilgili goruş ve oneriler şoyle:
'Telafisi zor olacak'
Turk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan: 21 Eylul'de yuz yuze eğitime başladığımızda 1, 8 ve 12. sınıflarda kademeli olarak yuz yuze eğitime başlanmıştı. 15 Şubat'ta yuz yuze eğitime gecme ihtimali soz konusu olursa yine belli kademelerde ve seyreltilmiş şekilde olacak. Ozellikle 1. sınıflar ve sınavlara hazırlanan oğrencilere oncelik verilecek. O zaman da oğrencilerimiz haftada 2 gun okula gidecek. Bakan Selcuk, "15 Şubat'tan en gec 10 gun onceki duruma bakarak bu kararı vereceğiz" dedi. Bir yandan okullarımız artık tecrube kazandı. Burada asıl sorun gunluk vaka sayılarındaki gidişat. Bir de aşı meselesi. Bilim Kurulu aşı takvimini yayınladı. Oğretmenler 2. Grup'ta 7. sırada yer alıyor. 1. doz aşının ardından 28 gun sonra 2. doz aşı oluyoruz. Antikor 2. dozdan sonra oluşuyor. Eğitim calışanlarının aşı takviminin one cekilmesinin doğru olacağını duşunuyorum.
Uzaktan eğitimde ciddi bir oğrenme kaybıyla karşı karşıyayız. Bunun telafisi biraz zahmetli olacak. 16 Mart'tan bu yana yaklaşık 1 yıl oldu, okullar kapalı. Bu ciddi bir oğrenme kaybı demek. Bunun telafisi icin tabii ki bir surec gerekecek. Tez zamanda okullarda yuz yuze eğitime gecilmeli ve ekstra tedbirlerle bu telafi surecine girilmeli. Bu birkac yılımızı alacak gibi gorunuyor. Butun kademelerde sıkıntı yaşandı. Ozellikle eğitim surecinin başında olan okul oncesi, 1 ve 2. sınıflarda. İkinci sınıfa gecen cocukların bir kısmı yuz yuze eğitim gormeden gectiler. Diğer taraftan 8 ve 12'ler, sınava girecek gruplar olduğu icin bu surecte oğrenme kaybı yaşadı.
'Kapananlar kamulaşsın'
Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Orhan Yıldırım: Bakan Selcuk aşı uzerinden doğru bir acıklama yapıyor. Eğitim İş olarak okullarda yuz yuze eğitimin yapılmasını talep eden sendikaların başında geliyoruz. Uzaktan eğitimle cocuklarımızın alması gereken kazanımları alabilme şansı ne yazık ki yok. Milyonlarca cocuğumuzun bir yıldır uzaktan eğitime erişimediği gerceği de ortada. MEB ne yazık ki pandeminin başından bugune kadar teknolojik eksikliği olan cocuklarımıza, ailelerimize bu imkanı sağlayamadı. Uzaktan eğitimin yeterince verilip verilmediği bir tarafa 15 Şubat'tan itibaren okulların yuz yuze acılma duşuncesi de gecikmiş bir karar. Ancak acılması icin tum oğretmenler ve eğitim calışanları mutlaka aşı olmalı. Okullardaki maske ve dezenfektan ihtiyacının devlet tarafından ucretsiz karşılanmasının gerekliliğinin de altını ciziyoruz. Okullarda hala yeterli hizmetli sayısı sağlanmadı. Kesinlikle sayıları artırılmalı.
Kalabalık sınıflar icin ne kadar onlem alınırsa alınsın cocukların ailelerine bulaş riski yuksek. Binlerce ozel okul kapandı, binaları boş, eğitim oğretime hazır. O binalar ozel okul sahiplerinden alınarak ya da kiralanarak devlet okullarındaki kalabalık sınıfların seyreltilmesi icin kullanılabilir. Biz, tum bu eksikliklerin ve ne yapılabilirliğin somut olarak ortaya konulabilmesi icin MEB'in, sendikalarla ve konunun paydaşlarıyla en kısa surede toplantı yapmasını istiyoruz.
'Bir acılıyor bir kapanıyor'
Bakan Selcuk'un acıklamalarından sonra oğrenci, veli ve oğretmenlerden farklı goruşler gelmeye başladı. Kimi okulların acılmasını isterken kimi de tepki gosterdi. "15 Şubat'ta Okullar Acılmasın" başlığıyla imza kampanyaları da başlatıldı. Goruşler şoyle:
15 Şubat'ta hangi kademelerden başlayarak okul acılacak? Okullarda hangi onlemler alınacak? Yuz yuze eğitim yapılamayan zamanlar icin yazın telafi yapma planı var mı?
Oğretmenlere aşı onceliği verildi de bizim mi haberimiz yok? Bu kadar cocuğun hastalıktan korunmasına dair onlem alındı da bizim mi haberimiz yok?
Donguye girdik, okullar bir acılıyor bir kapanıyor.
Oğretmenlerin 2 doz aşısı yapıldı, ulkede vakalar sonumlendi ve mevsimsel koşullar mı iyileşti? Aynı aceleci kararı alan İngiltere'nin hali ortada, yoğun aşılama ve bağışıklık belirli seviyeye geldikten sonra uygun mevsimsel koşullarda tabii ki acılmalı!
Tekrar başa mı donelim? Birincisi hata, ikincisi yanlıştır. Yanlıştan donun.
Okullar şubatta acılırsa ilk iki ay tek konumuz okula uyum ve okulu yuceltmek olacak.