İki ilden daha uzak ilcelerde calışmaya mahkum edilerek aile butunluğu bozulmuş oğretmenlere başvuru hakkı var ama bu hakkın kullanılacağı boş kontenjan yok. Bu insanlara gostermelik başvuru hakkı verilip yer değiştirmelerine imkan verilmeyerek buyuk bir haksızlığa ve adaletsizliğe imza atılmaktadır. Ozur durumu yer değiştirme duyurusuna gore ozur durumu bulunan oğretmenler iki gruba ayrılmaktadır.
Birinci grup, iller arasında yer değiştirme talebinde bulunanlar olup ikinci grup ise il icinde yer değiştirme talebinde bulunanlardır.
Ozur durumu bulunan oğretmenler; 2021 Yarıyıl Tatili Oğretmenlerin Aile Birliği, Sağlık, Can Guvenliği Mazeretleri ve Engellilik Durumu İle Diğer Nedenlere Bağlı Yer Değiştirme Duyurusunun "C. Başvuru Ve Tercihler" başlıklı bolumu "Tercihler" başlıklı 2.maddesine gore tercihlerde bulunmaktadırlar.
Ozur durumu bulunan oğretmenler iller arasında, mazeretlerinin bulunduğu ildeki tum eğitim kurumları arasından en cok 40 (kırk) tercihte bulunabilmektedirler.
Ozur durumu bulunan oğretmenler il icinde de yine, mazeretlerinin bulunduğu yerleşim yerindeki eğitim kurumları arasından en cok 40 (kırk) tercihte bulunabilmektedirler.
Ayrıca; "Buyukşehir statusundeki illerde gorev yapan oğretmenler, eşlerinin gorev yaptıkları ilce ile Adres Kayıt Sistemine (AKS) kayıtlı ikametgahlarının bulunduğu ilcedeki eğitim kurumlarını tercih edebilecektir.
Buyukşehir statusunde olmayan illerde yapılacak yer değişikliği işlemlerinde il merkezleri, ilceler, beldeler ve koylerin her biri ayrı bir yerleşim yeri olarak değerlendirilecek ve bu yerleşim yerleri arasında yer değişikliği başvurusu yapılabilecektir. Bu yerleşim yerlerinin icindeki eğitim kurumları arasında yer değişikliği yapılmayacaktır.
Buyukşehir belediyesi statusunde olmayan illerde gorev yapan oğretmenler, yalnızca mazeretlerinin bulunduğu il merkezi (belde ve koyler dahil) ya da ilcedeki (belde ve koyler dahil) eğitim kurumlarını tercih edebilecektir.
Eşleri aynı ilcenin koy veya beldelerinde gorev yapan oğretmenler, oncelikle eşlerinin olduğu yerdeki eğitim kurumlarını tercih edecekler; eşlerinin bulunduğu yerde atanabilecekleri herhangi bir eğitim kurumu bulunmaması halinde ise yakın koy veya beldelerdeki eğitim kurumlarını tercih edebilecektir."
Yani iller arasında ozur durumu bulunan oğretmenlere ildeki tum eğitim kurumlarını tercih etme hakkı veriliyor iken il icinde sadece bazı istisnalar haric mazeretlerinin bulunduğu yerleşim yerindeki eğitim kurumlarını tercih edebilmektedir.
Bu durum haksızlara yol acmakta iller arasında tercihte bulunan oğretmenler ozur durumlarına uygun olan ilceyi secmekte ve tercih alanını genişleterek yakın ve ulaşım imkanları olan ilceleri de secebilmektedir.
Fakat il icinde, sadece bazı istisnalar haric mazeretlerinin bulunduğu yerleşim yerindeki eğitim kurumlarını tercih edebilen oğretmenlerin başvuru ekranında bu goruntuyle karşılaştı.
İki ilden daha uzak ilcelerde calışmaya mahkum edilerek aile butunluğu bozulmuş oğretmenlere başvuru hakkı var ama bu hakkın kullanılacağı boş kontenjan yok. Bu insanlara gostermelik başvuru hakkı verilip yer değiştirmelerine imkan verilmeyerek buyuk bir haksızlığa ve adaletsizliğe imza atılmaktadır.
Ozrunun bulunduğu ilceye atanmayan oğretmenler, ozrunun bulunduğu ilce ile gorevli olduğu ilce-koyu arasında gidiş geliş yapmaktadır. Bu oğretmenlerden bu durumu 4-5 yıldır yaşayanlar bulunmaktadır.
Gidiş geliş yapan bu oğretmenlerimiz; 50-100-150-200 km ve hatta daha ustu olan uzun yollar ve saatler sonra ailelerine kavuşmaktadırlar.
MEB, artık bu oğretmenlerin aile butunluğu konusuna daha ciddi yaklaşmalı, İl icinde başvuru yapmış ama yer değiştirme şansı olmayan oğretmenlerimize ulaşım imkanı goz onunde bulundurularak bir cozum bulunmalıdır.
İlin tum ilceleri tum ozur durumu tercihlerine acılmalıdır
Kestirmeden il icine de ilce emri verilerek sorun cozulebilir.Fakat oğretmen dağılımının etkilenmemesi icin il icindeki ozur durumu yer değiştirme talebinde bulunan oğretmenlere ilin tum ilceleri tercihine acılabilir. Boylece il icinde ailelerine cok uzak mesafelerde calışan oğretmenlerimizin ailelerine bir adım daha yakın mesafede olması sağlanabilir.
Orneğin İstanbul'da Avrupa ve Anadolu yakası olarak ikiye ayırarak istedikleri ilceleri tercih etmelerinin yolu acılabilir.
Orneğin Osmaniye'nin Bahce ilcesindeki oğretmenin Kadirli ilcesinde ozur durumu var ise ve tercihlerine Kadirli'de hicbir yer acılmıyor ise bu oğretmenimizin Sumbas ilcesini tercih edebilmesi coğrafya ve ulaşım imkanları gereği en mantıklı yoldur.
Hatta hem il icinde hem de il dışından ozur durumunda yer değiştirme isteğinde bulunan oğretmenlere coğrafya ve ulaşım imkanları gereği yakın ilin ilcelerini tercih etme hakkı bile verilerek bircok sorun ortadan kaldırılabilir.
Ahmet KANDEMİR