Milli Eğitim Bakanı ziya Selcuk "Onumuzdeki 3 aylık surecte ilk etapta 260 bin oğretmenimize, idarecimize ve diğer okul calışanlarımıza, akabinde de oğrenci ve velilerimize ilk yardım eğitimlerinin verilmesini hedefliyoruz" dedi. 81 ildeki Milli Eğitim Mudurluğu İlk Yardım Eğitim Merkezi'nde verilecek eğitimlerde ilk yardım eğitiminin 8 saat teorik ve 8 saat uygulamalı olmak uzere toplam 16 saatten oluştuğu belirtildi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selcuk, İlk Yardım Eğitim Seferberliği projesi kapsamında gelecek 3 ayda ilk etapta 260 bin oğretmen, idareci ve diğer okul calışanlarına, ardından da oğrenci ve velilere ilk yardım eğitimi verilmesini hedeflediklerini bildirdi.
Bakan Selcuk, "Gorevimiz İlk Yardım" sloganı ile başlattıkları "İlk Yardım Eğitimi Seferberliği" projesinin cevrimici tanıtım toreninde konuştu.
Cocukların iyi bir eğitim almaları icin calışmalarını surdurduklerini ifade eden Selcuk, okula gelen her oğrenciye guvenli bir ortam sunma ve var olan şartları, gelişen imkanlar dahilinde iyileştirme sorumluluğunda olduklarını belirtti. Okulda tehlikeli ve ani bir durumda oğretmenlerin uygulayacağı ilk ve ivedi sağlık desteğinin kritik onem taşıdığına dikkati ceken Selcuk, cocukların guvenliğini daha da artırmak amacıyla bugun buyuk bir "İlk Yardım Eğitimi Seferberliği" başlattıklarını ifade etti.
- "Okullarda insan kaynağının yetkinleşmesi onemli"
İlk yardımı, bir kaza ya da yaşamı tehlikeye duşuren bir durumda, sağlık gorevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun daha kotuye gitmesini onleyebilmek amacıyla olay yerinde yapılan ilk mudahale olarak tanımlayan Selcuk, bunu yapan kişinin bir yetkinliğe sahip olması gerektiğini soyledi. Bu yetkinliğe sahip kişilere "ilk yardımcı" dediklerini anımsatan Selcuk, sozlerini şoyle surdurdu:
"Peki, ilk yardımcı olmanın koşulu nedir? Bu koşul, Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanmış olan İlk Yardım Yonetmeliği doğrultusunda gerekli eğitimleri almak ve ilk yardımcı sertifikasına sahip olmaktır. İşte biz oğretmenlerimizin ve diğer okul personelinin bu belgeye sahip olmalarını istiyoruz. Okul yuzlerce insanın bir arada yaşadığı bir mekan. Doğal olarak birtakım kaza ya da yaralanmaların olma ihtimali var. Boyle bir olumsuzluk olduğunda hayati fonksiyonların surmesini sağlamak, durumunun kotuleşmesini engellemek ve iyileştirmeyi kolaylaştırmak icin okullarımızda insan kaynağının yetkinleşmesi ve ilk yardımcı sayısının artırılması onemli. Onumuzdeki 3 aylık surecte ilk etapta 260 bin oğretmenimize, idarecimize ve diğer okul calışanlarımıza akabinde de oğrenci ve velilerimize ilk yardım eğitimlerinin verilmesini hedefliyoruz. Bu hareket, bugune kadar Milli Eğitim Bakanlığı bunyesinde yapılmış en kapsamlı ilk yardım eğitimi calışmalardan biri olacak."
Selcuk, 81 ili temsilen eş zamanlı olarak bazı illerde eğitimleri başlatacaklarını dile getirdi.
Bakan Selcuk, 81 ildeki Milli Eğitim Mudurluğu İlk Yardım Eğitim Merkezi'nde verilecek eğitimlerde ilk yardım eğitiminin 8 saat teorik ve 8 saat uygulamalı olmak uzere toplam 16 saatten oluştuğunu vurguladı.
- Eğitimlerde koronavirus tedbirlerine uyulacak
Daha sonra 4 saatlik teorik ve uygulamalı olcme değerlendirme surecinin gercekleşeceğini aktaran Selcuk, eğitimlerin 8 saatlik teorik bolumunun eğitim merkezlerinden online olarak 8 saatlik uygulamalı bolumunun ise yine bu merkezlerde maske, mesafe, temizlik kuralları cercevesinde yuz yuze yapılacağını bildirdi.

Selcuk, eğitimlerde genel ilk yardım bilgilerinin yanında, hava yolu tıkanıklığı, kanama, şok ve yaralanma, ısı dengesi bozuklukları, bayılma, bilinc bozukluğu, yuksek ateş, zehirlenme, hayvan ısırmaları, goz, kulak ve buruna yabancı cisim kacması, kırık, cıkık ve burkulmalarda ilk yardım konu başlıklarının ele alınacağını ifade etti.
- Eğitim alan milli eğitim personeli afetlerde gorev alabilecek
Eğitimlerde başarı gosterenlerin "ilk yardımcı" belgelerini alacaklarına dikkati ceken Selcuk, şunları soyledi:
"Olası deprem, sel gibi afet durumlarının yonetilmesi icin oluşturulan acil durum ekiplerinde bu eğitimi tamamlamış sertifikalı oğretmenlerimiz ve diğer calışanlar gorev yapabilecek. Oğrencilerimizin ilk yardım kulturuyle hayata hazırlanmaları, evlerinde ve sosyal hayatta ilk yardım bilincini geliştirmeleri icin velilerimizin de bu seferberlikte rol almaları, ayrıca okul gıda işletmecileri, okul guvenlik gorevlileri ve diğer calışanları da ilk yardım bilincinin geliştirilmesi icin bu seferberlik dahilinde planlanmış bulunuyor." diye konuştu.
Bugun başlatılan eğitim seferberliği ve benzeri projelerin eğitim ekosisteminde onemli bir yere sahip olduğunu ve ertelenemeyeceğini anlatan Selcuk, cocukların ustun faydaları icin calışan her bir meslektaşına teşekkur etti.
İlk yardım eğitimi seferberliğini anlatan video gosteriminin ardından Bakan Selcuk, Ankara, Van ve Sivas'taki eğitim merkezlerine canlı bağlanarak eğitimcilerinden calışmalar hakkında bilgi aldı. Selcuk, Adana, Aydın ve Siirt'ten katılan kursiyerlerin eğitime ilişkin goruşlerini dinledi.