Gorme engelli sosyal bilgiler oğretmeni Mehmet Fırat, oğrencilerin uzaktan eğitime katılımını arttırmak ve keyifli vakit gecirmelerini sağlamak amacıyla ders sırasında "alkış", "gulumseme", "onaylama" ve "surpriz" gibi radyo efektlerini kullanıyor- Teneffuslerde ise orgla mini konser veren oğretmenlerine oğrenciler ve velileri de melodika, gitar ve bağlamayla eşlik ediyor- - Gorme engelli oğretmen Mehmet Fırat, eğitimin evlere taşındığı, sınıfların sessizliğe burunduğu uzaktan eğitim surecinde, derslerinde "alkış", "gulumseme", "onaylama" ve "surpriz" gibi radyo efektlerini kullanıyor, teneffuslerde ise orgla yaptığı canlı muzikle oğrencilerin keyifli vakit gecirmelerini sağlıyor.
İlkoğretim yıllarında gozlerini kaybeden sosyal bilimler oğretmeni Mehmet Fırat, gecmişte kendisinin de eğitim gorduğu Kecioren ilcesindeki Huseyin Gulluoğlu Ortaokulunda bugun oğretmen olarak gorev yapıyor.
Fırat, yeni tip koronavirus (Kovid-19) nedeniyle yurutulen uzaktan eğitim surecinde gercekleştirdiği etkinliklerle oğrencilerin derse katılım oranını arttırmanın mutluluğunu yaşıyor.
Dersleri sırasında bir radyo DJ'yi gibi "alkış", "gulumseme", "onaylama" ve "surpriz" gibi radyo efektlerini kullanan Fırat, teneffuslerde ise orgla canlı konser veriyor. Oğrenciler ve aileleri de zaman zaman melodika, gitar ve bağlamayla Fırat'a eşlik ediyor.
Uzaktan eğitimin başladığı ilk gunlerde 15 oğrencinin bağlandığı sınıftaki mevcut sayısı, Fırat'ın radyo efektleri ve canlı muzik konseriyle duzenlediği derslerin ardından 25'e yukseldi.
- "EBA iceriklerini gonul rahatlığıyla kullanabiliyoruz"
AA muhabirine uzaktan eğitim surecinde yaşadıklarını anlatan Fırat, 2016'dan beri kullandığı EBA'nın ozellikle gorme engelli oğretmenlerin onundeki engelleri kaldırdığını ifade etti.
EBA ile okul dışında oğrencileriyle cevrim ici buluşma fırsatı yakaladığını belirten Fırat, "Farklı bir platformdan icerik indirdiğimizde bunu kontrol ettirmemiz gerekir. Gozumuz kapalı olarak EBA'da icerikleri gonul rahatlığıyla kullanabiliyoruz. Uzaktan eğitim sureci başladığından itibaren ekran okuyucu kullanıyorum. Ekran okuyucuyla hic kimseden yardım almadan oğrencilerimle eğlenceli şekilde derslerimi gercekleştiriyorum" dedi.
- "Derslerimizi iple cekiyoruz"
Oğrencileri gibi kendisinin de derslerden once saatlerce hazırlık yaptığını dile getiren Fırat, şoyle devam etti:
"Diğer sosyal medya kanalları aracılığıyla oğrencilerimle surekli iletişim halindeyim. Derslerimizi iple cekiyoruz. Derslerimizi gercekleştirdikten sonra teneffuse gecerken ben de canlı muzik yaparak, teneffus zilini bizzat evimde, odamda calıyorum. Teneffus zilini ben caldığım icin oğrencilerim bu eğlenceli vakti bir turlu bırakamıyorlar. Teneffuste de derse devam ediyoruz.
Tabii uzaktan eğitim sureci sadece oğrenciye yonelik değil. Ekran karşısında bizi izleyen veliler de bulunmakta. Aynı şekilde onlardan da guzel tepkiler alıyoruz. Onlar da eşlik ediyorlar. Canlı muzik yaptığımızda onların da katıldığına şahit oluyoruz."
- "Gorme engelli oğretmenlerle calışmalar yaptık"
Okuldaki diğer meslektaşlarıyla EBA uzerinde oluşturdukları gruplarda farklı sınıflardaki oğrencileri buluşturduklarını anlatan Fırat, oğrencilerin arkadaşlarıyla olan ozlemlerini bu gruplarda duzenlenen oyun, muzik, soyleşi, fıkra ve bilmece gibi etkinlikler sayesinde giderdiğini ifade etti.
Gorme engelli oğretmenlere EBA eğitimleri verdiğini anlatan Fırat, şunları kaydetti:
"İlk defa EBA'yı kullanmaya başlayan cevremdeki gorme engelli meslektaşlarıma EBA uzerinden uzaktan eğitimler vermeye başladım. Ceşitli sosyal medya kanallarından Turkiye genelindeki gorme engelli oğretmenlerle, haftanın belirli gunleri buluşup EBA guncellemeleri dahilinde diğer gorme engelli oğretmenlerle calışmalar yaptık. EBA'nın kullanımı icin gonullu oğretmen arkadaşlarımızla kılavuz kitapcık hazırladık, ceşitli gruplar oluşturduk. Anlık mesajlaşma servisleri uzerinden ses kayıtları yaptık, videolar hazırladık. Arkadaşlarımız bu dokumanları kullanarak EBA'dan hic kimseye ihtiyac duymadan, oturum acmadan paylaşım yapma ve odev gondermeye kadar canlı dersin nasıl gercekleştirilebileceği konularında bilgi sahibi oldular."