Mevzuatında eğitimin fiilen yapıldığı sure ile sınırlı olmak uzere şartı bulunmadığından, pansiyonla ilgili iş ve işlemlerin, hazırlıkların devam ediyor olmasından, yoneticiler de gorevi başında olduğundan pansiyonda oğrencinin olup olmadığına bakılmaksızın ek ders ucreti odenecektir. Soru; okul kapalı iken pansiyondan sorumlu mudur yardımcısı ek olarak aldığı 6 saat ek dersini alıyor mu, yoksa oğrenci yok diye kesilip diğer mudur yardımcıları gibi mi ek ders almaktadır?
Cevap; Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici Ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ders niteliğinde yonetim gorevi" başlıklı 10. maddesi 1. fıkrası (c) bendi 2. ve 5. maddesinde bu durum acıklanmıştır.
İşte o madde; "(1) İlgili mevzuat hukumleri ile tespit edilen inceleme, araştırma, planlama, programlama, yonetim, denetim, eğitim ve oğretim gibi gorevlerinden;
c) Azınlık okullarında gorevli olanlar dahil her derece ve turdeki orgun ve yaygın eğitim kurumlarından;
2) Yatılı ve pansiyonlu okulların mudur ve mudur başyardımcılarının haftada 30 saati,
5) Yatılı ve pansiyonlu okulların pansiyondan sorumlu mudur yardımcısının haftada 28 saati ve bu okulların diğer mudur yardımcılarının ise haftada 22 saati ders niteliğinde yonetim gorevi sayılır ve fiilen gorev yapma karşılığında ek ders ucreti odenir."
Bu hukumlerde "Ders niteliğinde yonetim gorevi" başlıklı 10. maddesi 1. fıkrası (c) bendi 1. maddesindeki; "1) Tam gun tam yıl eğitim yapılan okul ve kurum mudur ve mudur başyardımcılarının, bu eğitimin fiilen yapıldığı sure ile sınırlı olmak uzere, haftada 30 saati," hukumlerinde eğitimin fiilen yapıldığı sure ile sınırlı olmak uzere şartı bulunmadığından, pansiyonla ilgili iş ve işlemlerin, hazırlıkların devam ediyor olmasından, yoneticilerinde gorevi başında olduğundan pansiyonda oğrencinin olup olmadığına bakılmaksızın;
Yatılı ve pansiyonlu okulların mudur ve mudur başyardımcılarına haftada 30 saat, Pansiyondan sorumlu mudur yardımcısına haftada 28 saat ek ders ucreti odenecektir.
Ahmet KANDEMİR