İlk once Uzaktan Eğitimde puanla değerlendirme yapılamaz kararı alan Milli Eğitim Bakanlığının şimdi bu anlayıştan vazgecerek Uzaktan Eğitimi puanla değerlendirmeye alması kamuoyunda bizatihi oğretmenler arasında anlaşılamamıştır. Bilindiği uzere Milli Eğitim Bakanlığınca, yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgını nedeniyle eğitime verilen 1 haftalık aranın ardından 23 Mart'tan itibaren uzaktan eğitim başladı ve 2019-2020 eğitim oğretim yılı bu şekilde kapandı.
2020-2021 eğitim oğretim yılında ise zaman zaman salgının seyrine gore yuz yuze eğitime tekrar başlansa da genelde uzaktan eğitimle şu ana kadar gelindi ve tekrar 1 Mart 2021 pazartesi gunu yuz yuze eğitime kısmen başlayacağı acıklandı.
Bu surecte, Sayın Milli Eğitim Bakanımızı ve dar kapsamlı kadrosunu salgının ilk başlarında ustun bir gayretle cok kısa surede EBA'dan uzaktan eğitimi başlattıkları, bilgisayarı ve interneti olmayan cocuklar icin fırsat eşitliği adına da TRT EBA TV'yi yayına koydukları icin tebrik ediyorum.
Fakat MEB mevzuatı uzaktan eğitime hazırlıklı mıydı?
Elbette ki hicbir MEB mevzuatında uzaktan eğitim tanımlanmamış olup sadece telafi eğitimi tanımlanmıştır.
MEB, Mayıs ayında bu durumun farkına vararak TRT uzerinden ve EBA'dan yapmış olduğu uzaktan eğitimlere yasallık kazandırmak adına ceşitli tarihlerde yayımlanan Resmi Gazetelerde ilkoğretim, ortaoğretim, ozel eğitim ve halk eğitim yonetmeliklerine; "Olağanustu durumlarda eğitim ve oğretim faaliyetlerine ara verilmesi durumunda uzaktan eğitim yapılabilir." şeklinde ekleme yapılarak uzaktan eğitim mevzuata yerleştirilmiştir.
Bu mevzuattaki uzaktan eğitim oğrencileri ilgilendiren bir eğitimdir. Oğretmeni ilgilendiren bir durum soz konusu değildir. Cunku MEB, bizzat bir oğretmenin ilgili dersi anlattığı ders videosunu hem TV uzerinden hem de EBA platformu uzerinden internet aracılığıyla oğrenciye ulaştırmaktadır. Bu sayede oğrenci sonradan bu dersleri tekrar etme imkanına da sahip olmaktadır.
Oğretmeni ilgilendiren konuda uzaktan eğitimin mevzuatta tanımlanabilmesi icin Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici Ve Oğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karara ekleme yapılması gerekmektedir. Cunku uzaktan Eğitimle ilgili hic bir hukum icermeyen bir ek ders mevzuatı ile MEB ben yaptım oldu diyerek onlarca ve birbirinden celişkili goruş yazıları yazarak sureci yonetememektedir. İcinde bulunduğumuz surecte elbette herkes taşın altına elini koymak zorundadır ama bir gece mevzuat değişikliği yapamamanın izah edilebilir bir tarafı da bulunmamaktadır.
1-MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ONCESİ EĞİTİM VE İLKOĞRETİM KURUMLARI YONETMELİĞİNE UZAKTAN EĞİTİMLE ALAKALI HUKUM KONULDU
8 Mayıs 2020 tarih ve 31121 sayılı Resmi Gazete ile Milli Eğitim Bakanlığı Okul Oncesi Eğitim Ve İlkoğretim Kurumları Yonetmeliğine Uzaktan Eğitimle alakalı hukum konuldu.
İşte o hukumler;
"Olağanustu durumlarda eğitim ve oğretime ara verme
MADDE 7 -(1) İlce, il veya ulke genelinde eğitim ve oğretimi aksatacak nitelikte olağanustu durum, sel, deprem, elverişsiz hava şartları ve benzeri doğal afetler ile hastalık/salgın hastalık gibi nedenlerle Bakanlıkca veya il/ilce hıfzıssıhha kurulunun kararına istinaden mahalli mulki idare amirince okullarda eğitim ve oğretime ara verilir."
Telafi eğitimi ve yetiştirme programı
MADDE 33 -"(1) İlkoğretim kurumlarında; bu Yonetmeliğin 7 nci maddesine gore eğitim ve oğretime ara verilmesi durumunda yapılamayan derslerin telafisi icin okul yonetimleri ve il/ilce milli eğitim mudurluklerince gerekli onlemler alınır."
(4) Bu Yonetmeliğin 7 nci maddesine gore eğitim ve oğretim faaliyetlerine ara verilmesi durumunda uzaktan eğitim yapılabilir. Ancak uzaktan eğitimde puanla değerlendirme yapılmaz.
(5) Yuz yuze eğitim yoluyla işlenemeyen oğretim programlarına ait konular ile buna bağlı kazanımların elde edilmesine yonelik telafi eğitimine ilişkin calışmalar, gerektiğinde hafta sonları da dahil olmak uzere okul derece ve turlerine gore okul yonetimleri, il/ilce milli eğitim mudurlukleri veya Bakanlıkca planlanıp yurutulur. Bu kapsamda yapılan telafi eğitimleri puanla değerlendirilmez."
Olağanustu durumlarda eğitim ve oğretime ara verilmesi halinde sınıf gecme ve oğrenci başarısının değerlendirilmesi
EK MADDE 1 - (1) Bu Yonetmeliğin 7 nci maddesine gore eğitim ve oğretime ara verilmesi ve sadece bir donem puanının bulunması durumunda; bu puanın sınıf gecme puanının altında kalıp kalmamasına bakılmaksızın 4 uncu, 5 inci, 6 ncı, 7 nci ve 8 inci sınıflardaki tum oğrenciler bir ust sınıfa gecmiş sayılır. Bu durumda derslerin bir doneme ait donem puanları yılsonu puanı olarak sayılır. Oluşan bu yılsonu puanı, ağırlıklı puan, yılsonu başarı puanı ve ortaokul başarı puanı (OBP) hesaplanmasında da kullanılır. İlkokul 1 inci, 2 nci ve 3 uncu sınıflarda eğitim ve oğretim faaliyetlerinin yapıldığı donemde başarı durumu değerlendirilen oğrenciler bir ust sınıfa gecmiş sayılır. Ancak ilkokullarda velinin yazılı talebi doğrultusunda sınıf tekrarı yaptırılabilir."
FAKAT MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ONCESİ EĞİTİM VE İLKOĞRETİM KURUMLARI YONETMELİĞİNDEKİ UZAKTAN EĞİTİMİN PUANLA DEĞERLENDİRİLEMEYECEĞİ HUKMU KALDIRILDI
6 Ocak 2021 tarih ve 31356 sayılı Resmi Gazete ile Milli Eğitim Bakanlığı Okul Oncesi Eğitim Ve İlkoğretim Kurumları Yonetmeliğine Uzaktan Eğitimle alakalı konulan "Ancak uzaktan eğitimde puanla değerlendirme yapılmaz." cumlesi kaldırıldı
İşte o değişiklik;
"MADDE 126/7/2014 tarihli ve 29072 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Okul Oncesi Eğitim ve İlkoğretim Kurumları Yonetmeliğinin 33 uncu maddesinin dorduncu fıkrasının ikinci cumlesi yururlukten kaldırılmıştır."
Yapılan değişiklikle oluşan son durum;
Telafi eğitimi ve yetiştirme programı
MADDE 33 -(4) Bu Yonetmeliğin 7 nci maddesine gore eğitim ve oğretim faaliyetlerine ara verilmesi durumunda uzaktan eğitim yapılabilir.
2-MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAOĞRETİM KURUMLARI YONETMELİĞİNE UZAKTAN EĞİTİMLE ALAKALI HUKUM KONULDU
8 Mayıs 2020 tarih ve 31121 sayılı Resmi Gazete ile Milli Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kurumları Yonetmeliğine Uzaktan Eğitimle alakalı hukum konuldu.
İşte o hukumler;
"Olağanustu durumlarda sınıf gecme ve oğrenci başarısının değerlendirilmesi
EK MADDE 2(1) İlce, il veya ulke genelinde genel hayatı etkileyen salgın hastalık, doğal afet, elverişsiz hava koşulları gibi nedenlerle Bakanlıkca veya il/ilce hıfzıssıhha kurulunun kararına istinaden mahalli mulki idare amirince ortaoğretim kurumlarının tamamında ya da bir kısmında eğitim ve oğretime ara verilmesi, oğrencilerin sadece bir donem puanının bulunması ve ara vermeye sebep olan şartların devam etmesi nedeniyle telafi programının uygulanamayacak olması durumunda oğrencilerin yılsonu puanı, bir donem puanı ile belirlenir.
(2) Birinci fıkra kapsamında;
a) Doğrudan sınıf gecme şartlarını sağlayan oğrenciler doğrudan,
b) Doğrudan sınıfı gecme şartlarını sağlamayan oğrenciler alt sınıflar da dahil başarısız ders sayısı toplamına bakılmaksızın sorumlu olarak,
c) Mesleki ve teknik ortaoğretim kurumlarında bu fıkranın (a) ve (b) bentlerine ek olarak;
1) İşletmelerde mesleki eğitim goren oğrenciler; beceri sınavının yapılamaması durumunda işletmede beceri/mesleki eğitim dersinin bir donem başarı puanı, bu dersin yılsonu başarı puanı olarak değerlendirilerek,
2) Teorik ve uygulamalı derslerin eğitimini Yonetmeliğin 63 uncu maddesine gore işletmelerde yoğunlaştırılmış olarak goren oğrenciler, onceki sınıflarda yoğunlaştırılmış eğitim programına katılmış olmaları şartıyla,
bir ust sınıfa gecer.
(3) Devamsızlık nedeniyle sınıf tekrarına kalan oğrenciler ikinci fıkra kapsamında değerlendirilmez.
(4) İkinci fıkra kapsamındaki oğrencilerin yeni ders yılı sonundaki başarı durumu, bu Yonetmeliğin ilgili hukumlerine gore değerlendirilir.
(5) Birinci fıkrada yer verilen gerekcelerle yuz yuze yurutulmekte olan eğitim ve oğretim faaliyetlerine ara verildiği durumlarda, uzaktan eğitim yapılabilir. Ancak uzaktan eğitimde puanla değerlendirme yapılmaz."
FAKAT MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAOĞRETİM KURUMLARI YONETMELİĞİNDEKİ UZAKTAN EĞİTİMİN PUANLA DEĞERLENDİRİLEMEYECEĞİ HUKMU KALDIRILDI
6 Ocak 2021 tarih ve 31356 sayılı Resmi Gazete ile Milli Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kurumları Yonetmeliğine Uzaktan Eğitimle alakalı konulan "Ancak uzaktan eğitimde puanla değerlendirme yapılmaz." cumlesi kaldırıldı
İşte o değişiklik;
"MADDE 17/9/2013 tarihli ve 28758 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kurumları Yonetmeliğinin ek 2 nci maddesinin beşinci fıkrasının son cumlesi yururlukten kaldırılmıştır."
"Olağanustu durumlarda sınıf gecme ve oğrenci başarısının değerlendirilmesi
EK MADDE 2(5) Birinci fıkrada yer verilen gerekcelerle yuz yuze yurutulmekte olan eğitim ve oğretim faaliyetlerine ara verildiği durumlarda, uzaktan eğitim yapılabilir. "
3-OZEL EĞİTİM HİZMETLERİ YONETMELİĞİNE UZAKTAN EĞİTİMLE ALAKALI HUKUM KONULDU
11 Haziran 2020 tarih ve 31152 sayılı Resmi Gazete ile Ozel Eğitim Hizmetleri Yonetmeliğine Uzaktan Eğitimle alakalı hukum konuldu.
İşte o hukumler;
"Olağanustu durumlarda eğitim ve oğretime ara verme, sınıf gecme ve oğrenci başarısının değerlendirilmesi
EK MADDE 1-(1) İlce, il veya ulke genelinde genel hayatı etkileyen salgın hastalık, doğal afet, elverişsiz hava koşulları gibi nedenlerle Bakanlıkca veya il/ilce hıfzıssıhha kurulunun kararına istinaden mahalli mulki idare amirince ozel eğitim kurumlarının tamamında ya da bir kısmında eğitim ve oğretime ara verilebilir.
(2) Eğitim ve oğretim faaliyetlerine ara verilmesi durumunda uzaktan eğitim yapılabilir. Ancak uzaktan eğitimde puanla değerlendirme yapılmaz.
(3) Yuz yuze eğitim yoluyla işlenemeyen oğretim programlarına ait konular ile buna bağlı kazanımların elde edilmesine yonelik telafi eğitimine ilişkin calışmalar, gerektiğinde hafta sonları da dahil olmak uzere okul derece ve turlerine gore okul yonetimleri, il/ilce milli eğitim mudurlukleri veya Bakanlıkca planlanıp yurutulur. Bu kapsamda yapılan telafi eğitimleri puanla değerlendirilmez.
(4) Eğitim ve oğretime ara verilmesi ve sadece bir donem puanının bulunması durumunda; oğrencilerin yılsonu puanı, bir donem puanı ile belirlenir ve Yonetmeliğin 36 ncı maddesinin ikinci fıkrasına gore sınıf tekrarı yaptırılacaklar dışındaki tum oğrenciler bir ust sınıfa gecmiş sayılır. Ancak ozel eğitim okullarında ve ozel eğitim sınıflarında oğrenim goren oğrencilere velilerin yazılı talepleri doğrultusunda sınıf tekrarı yaptırılabilir."
FAKAT OZEL EĞİTİM HİZMETLERİ YONETMELİĞİNDEKİ UZAKTAN EĞİTİMİN PUANLA DEĞERLENDİRİLEMEYECEĞİ HUKMU KALDIRILDI
30 Ocak 2021 tarih ve 31380 sayılı Resmi Gazete ile Ozel Eğitim Hizmetleri Yonetmeliğine Uzaktan Eğitimle alakalı konulun "Ancak uzaktan eğitimde puanla değerlendirme yapılmaz." cumlesi kaldırıldı.
İşte o değişiklik;
"MADDE 17/7/2018 tarihli ve 30471 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanan Ozel Eğitim Hizmetleri Yonetmeliğinin ek 1 inci maddesinin ikinci fıkrasının ikinci cumlesi yururlukten kaldırılmıştır."
"EK MADDE 1 (2) Eğitim ve oğretim faaliyetlerine ara verilmesi durumunda uzaktan eğitim yapılabilir. "
Kısacası ilk once uzaktan eğitimde puanla değerlendirme yapılamaz kararı alan bakanlığın şimdi bu anlayıştan vazgecerek uzaktan eğitimi puanla değerlendirmeye alması kamuoyunda bizatihi oğretmenler arasında anlaşılamamıştır. Bu değişiklikleri de farklı zamanlarda yapması MEB'de bir koordinasyonun ve kafa karışıklığının olmadığının acık delilidir.
Ahmet KANDEMİR