Milli Eğitim Bakanlığı yeni yonetici atama yonetmeliğine Fen Lisesine yonetici atamaya ozel atanma şartları koyduğundan Milli Eğitim Bakanlığı proje okulları yonetmeliğini yururlukten kaldırmayı planlıyor denilebilir. Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yonetici Secme ve Gorevlendirme Yonetmeliği, 5 Şubat 2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı.
Yonetmeliğin tam metni icin buraya tıklayın.
Yonetmeliğin karşılaştırmalı madde cetveli icin buraya tıklayın. Yonetici gorevlendirme yonetmeliğinde dikkat ceken 10 başlık icin buraya tıklayın.
Yonetmeliğin "Mudur olarak gorevlendirileceklerde aranacak ozel şartlar" başlıklı 6. maddesi 2. fıkrası (c) bendinde;
"(2) Mudur olarak gorevlendirileceklerde ayrıca;
c) Fen liselerine mudur olarak gorevlendirileceklerde Matematik, Fizik, Kimya veya Biyoloji oğretmeni olmak, şartları aranır." hukumleri bulunmaktır.
Bu hukumler kamuoyunda tum Fen Liseleri proje okulu olduğundan proje okullarına yonetici atama, Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yonetici Secme ve Gorevlendirme Yonetmeliği ile mi yapılacak, proje okulları yonetmeliği kaldırılacak mı sorularını akıllara getirdi.
Peki; Proje Okullarına yonetici atama Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yonetici Secme ve Gorevlendirme Yonetmeliği ile mi yapılacak?
Ebetteki ki hayır cunku Proje okullarına yonetici atama Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yonetmeliği ile yapılmakta olup bu yonetmelik halen yururluktedir.
İşte o maddeler;
"Yonetici olarak gorevlendirileceklerde aranacak genel şartlar
MADDE 9(1) Yonetici olarak gorevlendirileceklerde aşağıdaki genel şartlar aranır:
a) Bakanlık kadrolarında gorev yapıyor olmak.
b) Gorevlendirileceği eğitim kurumunun turu itibarıyla oğretmen olarak atanabilecek nitelikte olmak ve gorevlendirileceği eğitim kurumunda aylık karşılığı okutabileceği ders bulunmak.
c) Başvurunun son gunu itibarıyla, son dort yıl icinde adli veya idari soruşturma sonucu aylıktan kesme ya da daha ust ceza almamış olmak veya yoneticilik gorevi uzerinden alınmamış olmak.
c) Zorunlu calışma gerektiren yerler dışındaki eğitim kurumu yoneticiliklerine gorevlendirilecekler bakımından, ilgili mevzuatına gore zorunlu calışma yukumluluğunu tamamlamış ya da bu yukumlulukten muaf tutulmuş olmak.
"Yonetici olarak gorevlendirileceklerde aranacak ozel şartlar
MADDE 10(1) Mudur olarak gorevlendirileceklerin aşağıdaki şartlardan en az birini taşımaları gerekir:
a)Mudur olarak gorev yapmış olmak.
b)Mudur başyardımcısı olarak en az iki yıl gorev yapmış olmak.
c)Kurucu mudur, mudur yardımcısı ve mudur yetkili oğretmen olarak ayrı ayrı veya mudur başyardımcılığı dahil toplam en az uc yıl gorev yapmış olmak.
c)Bakanlığın şube muduru veya daha ust unvanlı kadrolarında gorev yapmış olmak.
(2)Mudur yardımcısı olarak gorevlendirileceklerin aşağıdaki şartlardan en az birini taşımaları gerekir:
a)Mudur, kurucu mudur, mudur başyardımcısı, mudur yardımcısı veya mudur yetkili oğretmen olarak gorev yapmış olmak.
b)Bakanlığın şube muduru veya daha ust unvanlı kadrolarında gorev yapmış olmak.
(3)Yonetici gorevlendirmelerinde birinci ve ikinci fıkrada belirtilen şartları taşıyan adaylardan yuksek lisans veya doktora yapmış olanlara oncelik verilir.
(4)Oğrencilerinin tamamı kız olan eğitim kurumlarının mudurleri ile bu kurumlar ve yatılı kız oğrencisi bulunan eğitim kurumlarının mudur yardımcılarından en az birinin kadın adaylar arasından gorevlendirilmesi esastır.
(5)Karma eğitim yapılan ve mudur yardımcısı sayısı uc ve daha fazla olan eğitim kurumlarının mudur yardımcılarından en az biri kadın adaylar arasından gorevlendirilir.
(6)Fen lisesi mudurlerinin matematik, fizik, kimya veya biyoloji alan oğretmenleri arasından; guzel sanatlar lisesi mudurlerinin Turk Dili ve Edebiyatı, gorsel sanatlar/resim veya muzik alan oğretmenleri arasından; sosyal bilimler lisesi mudurlerinin Turk Dili ve Edebiyatı, tarih, coğrafya, felsefe, psikoloji veya yabancı dil oğretmenleri arasından; spor lisesi mudurlerinin beden eğitimi oğretmenleri arasından; mesleki ve teknik eğitim kurumu mudurlerinin okulda uygulanan meslek alanları itibarıyla atanabilecek atolye ve laboratuvar oğretmenleri arasından gorevlendirilmesi esastır.
(7)Eğitim kurumlarına atanacak oğretmenler ile gorevlendirilecek yoneticiler bakımından ulusal veya uluslararası protokol ve projede yer alan ozel hukumler saklıdır."
ESKİ YONETMELİKTE SADECE FEN LİSELERİNE YONETİCİ OLARAK ATANMAK İSTEYENLERDEN MATEMATİK, FİZİK, KİMYA VEYA BİYOLOJİ ALAN OĞRETMENLERİNE EK PUAN VERİLMEKTEYDİ.
Yururlukten kaldırılan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yonetici Gorevlendirme Yonetmeliğinin "Mudurluğe ilk defa gorevlendirme" "başlıklı 24. maddesi 2. fıkrası (c)bendindeki; "(2) Mudur olarak ilk defa gorevlendirilmek isteyen adaylardan; c) Matematik, Fizik, Kimya veya Biyoloji alan oğretmenlerinden fen liselerine mudur olarak gorevlendirilme isteğinde bulunanlara, soz konusu eğitim kurumları ile sınırlı olmak uzere, bu maddenin birinci fıkrasına gore belirlenen gorevlendirmeye esas puana beş puan daha ilave edilir." hukumlerine gore fen liselerine yonetici olarak atanmak isteyen oğretmenlerden Matematik, Fizik, Kimya veya Biyoloji alan oğretmenlerine ek puan verilmekteydi.
YENİ YONETMELİKTE FEN LİSELERİNE YONETİCİ OLARAK ATANMAK İSTEYENLERE MATEMATİK, FİZİK, KİMYA VEYA BİYOLOJİ ALAN OĞRETMENİ OLMA ŞARTI GETİRİLDİ
Yeni yonetmelikle bu durum yani fen liselerine yonetici olarak atanmak isteyen oğretmenlerden Matematik, Fizik, Kimya veya Biyoloji oğretmeni olmak, şartına donuşturulmuştur.
PROJE OKULLARI YONETMELİĞİNDE FEN LİSELERİNE YONETİCİ OLARAK ATANMAK İSTEYENLERDE MATEMATİK, FİZİK, KİMYA VEYA BİYOLOJİ ALAN OĞRETMENİ OLMA ŞARTI ZATEN VARDI
Bu şart zaten proje okulları yonetmeliğinde de bulunmaktaydı şoyle ki; yukarıda yer verdiğimiz proje okulları yonetmeliğinin "Yonetici olarak gorevlendirileceklerde aranacak ozel şartlar" başlıklı 10. Maddesi 6. fıkrasındaki; "(6) Fen lisesi mudurlerinin matematik, fizik, kimya veya biyoloji alan oğretmenleri arasından; gorevlendirilmesi esastır." hukumlerine gore; proje okulları yonetmeliğinde fen liselerine yonetici olarak atanmak isteyen oğretmenlerden Matematik, Fizik, Kimya Veya Biyoloji alan oğretmeni olma şartı zaten vardı.
Dolayısıyla proje okulları yonetmeliği kaldırılacak mı sorusuna cevaben Milli Eğitim Bakanlığı yeni yonetici atama yonetmeliğine Fen Lisesine yonetici atamaya ozel atanma şartları koyduğundan Milli Eğitim Bakanlığı proje okulları yonetmeliğini yururlukten kaldırmayı planlıyor denilebilir.
Ahmet KANDEMİR