Oğretmenlere ek hizmet puanı uygulamasına 4 buyuk sendika dava acmıştı. Bu yazıda sendikaların hangi maddelere dava actığı, maddeler hakkında ne karar verildiği ve surecin nasıl işleyeceği konusundaki hususlara yer verilmiştir. Oğretmenlerin Hizmet Puanında;
Hangi sendikalar dava actı?
Hangi maddelere dava acıldı?
Danıştay hangi konuya ne dedi?
Surec nasıl işleyecek?
Oğretmenlerin Hizmet Puanı Davasının Değerlendirmesi
MEB tarafından 17/04/2015 gunlu, 29329 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliği'nde değişiklik yapmış ve değişiklik 19/06/2020 gunlu, 31160 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yururluğe girmişti.
Değişikliğe gore hizmet puanının belirlenmesinde bazı kriterler getirilmişti.
Kamuoyuna yapılan acıklamalardan anlaşılacağı uzere 4 buyuk sendika duzenlemeyi değişik bakış acılarıyla yargıya taşımışlardır.
Sendikaların Danıştay'da dava acma sırasına gore sıralayacak olursak;
1- Eğitim-İş 2020/1067 Esas No ile
2- Eğitim-Sen 2020/1115 Esas No ile
3- Turk Eğitim Sen 2020/1175 Esas No ile
4- Eğitim Bir Sen 2020/1469 Esas No ile
sıralamasına gore dava acmışlardır.
Yapılan değişiklikle getirilen kriterler neler? Hangilerine hangi sendika dava actı? Ne oldu?
a- Yonetmeliğin 4. Maddesindeki Hizmet puanı tanımı değişmiş 40.maddede belirtilen etkinliklere de puan verilebileceği duzenlenmiştir.
Bu duzenlemeye sadece Eğitim-Sen dava acmış Danıştay tanımın doğru olduğuna karar vermiş, yurutmeyi durdurma vermemiştir.
40.maddede daha once de bulunan 4-5-6.fıkralarda değişiklik yapılmıştı.
b- 4.fıkrada once de var olan yatılı/pansiyonlu okullarda gorev yapan oğretmenlere verilen ek puanla ilgili değişikliğe gidilmişti. Daha once de ek puan vardı fakat bazı duzenlemeler yapıldı.
Bu fıkraya Eğitim-Sen dava acmış fakat Danıştay Yurutmeyi Durdurma vermemiştir.
c- 5. fıkrada DYK kurslarına verilen ek puan maddesine İYEP de eklenmiş ve değişikliğe gidilmişti.
Bu fıkrada DYK yonergesi ibaresine Eğitim-Sen dava acmış fakat Danıştay Yurutmeyi Durdurma vermemiştir. Eğitim-Sen İYEP'e getirilen ek puanı ise dava konusu etmemiştir. Danıştay yurutmeyi durdurmamıştır.
d- 6.fıkrada zorunlu calışma yukumluluğu kapsamındaki okullarda yapılan gorevlere verilen ek puan (artırılarak puan) verilmesi duzenlemesinde değişikliğe gidilerek kapsamı genişletildi.
Bu fıkrada Zorunlu hizmetten muaf tutulan oğretmenlerin artırımlı hizmet puanından yararlandırılmasına yer verilmemesine ilişkin eksik duzenleme dava konusu edildi.(Eğitim-İş,Eğitim-Sen, Turk Eğitim Sen tarafından) Fakat davalar acıldıktan sonra MEB hatasını gormuş olacak ki bu konuda bir genelge yayımladı ve zorunlu hizmetten muaf olanların da artırımlı puan almaları sağlanmıştı. MEB savunmasında da buna değinmişti. Danıştay uygulamaya bağlı olarak "zorunlu hizmeti tamamlayan ile muaf olan" aynıdır diyerek bu maddeye yonelik durdurma kararı vermedi.
Bu fıkra ile ilgili Eğitim-Sen ayrıca zorunlu hizmete devam etmekte olanlara puan verilmemesini eksik duzenlemeden yargıya taşımış fakat mahkeme yurutmeyi durdurmamıştır.
40. maddeye 7-8-9.10.fıkralar eklenmişti.
e- 7.fıkra ile "(TUBİTAK) veya Turkiye Bilimler Akademisi (TUBA) koordinesinde yurutulen ulusal veya uluslararası bilim olimpiyatları ve araştırma projesi yarışmalarında bireysel veya takım olarak ilk uc dereceye giren veya mansiyon odulu alan oğrencilere bu kapsamda fiilen calışma yaptıran oğretmenlere" ek puan verilmesi duzenlenmişti. Bu fıkrayı Eğitim-İş ve Eğitim-Sen dava konusu etmiş fakat mahkeme yurutmeyi durdurmamıştır.
f- 8.fıkra ile "ulusal veya uluslararası kapsamda duzenlenen bilimsel, sanatsal, kulturel veya sportif yarışmalarda bireysel veya takım olarak ilk uc dereceye giren veya mansiyon odulu alan oğretmenlere" ek puan verilmesi duzenlenmişti. Bu fıkrayı Eğitim-İş ve Eğitim-Sen iptali yonunde dava konusu etmiş fakat mahkeme yurutmeyi durdurmamıştır.
g- 9. fıkra ile;
-Doktora/Tezli-Tezsiz (Ortaoğretim alan oğretmenliği tezsiz yuksek lisans eğitimi haric) yuksek lisans/ ikinci bir dort yıllık yuksekoğrenim
- Uluslararası/ulusal bir hakemli dergide yayımlanmış makale
-Başarı/Ustun Başarı/Odul belgeleri
-e-Twining sertifikası
-Turk Patent ve Marka Kurumundan patent/model/tasarım tesciline
Ek puan verilmesi duzenlenmişti.
Bu fıkrayı Eğitim-İş ve Eğitim-Sen iptali yonunde dava konusu etmiş mahkeme tamamının yurutmesini durdurmuştur.
Eğitim Bir Sen bu fıkrada yer alan Başarı/Ustun Başarı/Odul belgelerine puan verilirken Teşekkur/takdir/Aylıkla Odule puan verilmemesini dava konusu yapmış ve mahkeme yurutmeyi durdurma vermiştir.
h- 10.fıkra ile oğrenim ile odullere verilecek puanların sadece birine(en yuksek olana) puan verileceği duzenlenmişti. Eğitim-İş bu konuyu yargıya taşımış ve mahkeme yurutmesini durdurmuştur.
Turk Eğitim Sen 40.maddede Erasmus Projesi yapan oğretmenlere, Mudur Yetkili Oğretmenlere, birleştirilmiş sınıf okutan oğretmenlere, Mesleki Acık Lisede gorev alan oğretmenlere ek puan verilmemesini eksik duzenlemeden yargıya taşımış fakat mahkeme sadece Erasmus yonunde yurutmeyi durdurmuştur.
Şimdi ne olacak? Surec Nasıl İşleyecek?
1- Yargı işleyişi
Davalar oncelikle yurutmenin durdurulması ardından da iptaline karar verilmesi talebiyle acılmış. Davanın yurutmeyi durdurma aşaması tamamlanmıştır.
Yurutmeyi durdurma "idari işlemin uygulanması halinde telafisi guc veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin acıkca hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gercekleşmesi durumunda gerekce gosterilerek" verilmektedir.
Yurutmeyi durdurma kararından sonra tarafların 7 gun icerisinde İdari Dava Daireleri Kuruluna (İDDK) itiraz hakları vardır. MEB yurutmesi durdurulan maddeler/fıkralar icin sendikalar ise dava konusu ettikleri konularda yurutmeyi durdurma kararı verilmeyen konular icin itiraz edebilirler. Hic itiraz olmazsa yurutmeyi durdurma kararı kesinlik kazanır ve dava iptal kararı icin incelenir.
İtiraz olursa (ki olacaktır) İDDK yurutmeyi durdurmaya ilişkin olumlu ya da olumsuz kararları inceleyerek karar verecek ve dosyayı ilgili Danıştay Dairesine (İkinci Daire) gonderecektir. Daire de İDDK kararını da gozeterek nihai kararını (hangi maddeleri iptal ettiğine) karar verecektir.
İptal kararından sonra da iki tarafın (Davacı/sendikalar ve Davalı/MEB) yine İDDK'ya başvurma hakları olacak.
2- Yargısal surecten sonra uygulamaya bakacak olursak;
Yurutmeyi durdurma kararları uygulama yonunde iptal kararları ile aynıdır. Yani iptal halinde nasıl bir uygulama yapılacaksa yurutmeyi durdurmada da aynısı yapılmalıdır.
İdare (MEB)'in 30 gun icerisinde mahkeme kararını uygulaması gerekmektedir. Bu fıkralar durduğuna gore hukuki sorunlarla karşılaşmamak icin uygulama acısından iki yol vardır. Bunlardan birincisi yurutmesi durdurulan hukumleri yok saymak ve bu fıkralara verdiği puanları iptal etmek.
İkincisi mahkemenin kararda işaret ettiği "Bu durumda; gerek ek hizmet puanı verilecek hususların, genel olarak oğretmenlik mesleği ve oğretmenin branşı ile ilgisine gore belirlenmemesi, gerekse ongorulen ek hizmet puanlarının, hizmet surelerine gore elde edilecek hizmet puanına gore olculu olmaması yonunden dava konusu duzenlemede hukuka uyarlık gorulmemiştir. Dolayısıyla, Yonetmeliğin 40. maddesinin 9. fıkrasının, bu gerekce doğrultusunda bir butun olarak yeniden duzenlenmesi gerekmektedir." gerekceye uygun bir duzenleme yapmak.
Bunun icin 30 gunluk sureyi beklemek gerekecektir. Bakanlığın işlem gercekleşmeden yer değiştirme surecini işletebilmesi mumkun olmadığı gibi hukuki de olmayacaktır. Orneğin norm fazlası ataması yapmak isteyen iller varsa bu durumda yapamayacaklardır.
Bu nedenle MEB'in bir an once yol haritasını belirleyip kamuoyu ile paylaşması gerekmektedir.
Eğitim Bir Sen Kararı icin tıklayın.
Eğitim-Sen Kararı icin tıklayın.
Eğitim-İş Kararı icin tıklayın.