Cezaevlerinde gorev alan oğretmenlere hangi miktarda ek ders ucreti odeneceği 657 sayılı Kanunun 176. maddesinde duzenlenmiştir. SORU; Ceza infaz kurumlarında hafta sonu yapılan sınavlarda gorevlendirilen kurum oğretmeni ve diğer personel ek ders ucreti hangi carpan katsayısından odenir? Acık oğretim sınavlarına hafta sonu gorevlendirilen personel ve kurum oğretmenine ek ders hesaplamalarında gece, gunduz, sınav gorevlisi, %25 fazla gece, %25 fazla gunduz seceneklerinden hangisi secileceği hususunda tereddut hasıl olmuştur. Bu konuda varsa elinizde bize goruş bildirebilir misiniz?
CEVAP; Acık Oğretim Kurumları sınavlarında veya benzer diğer sınavlarda Kapalı Ceza İnfaz Kurumlarında gorevlendirilen oğretmenlerin goz kaydı işlemini en gec 8.15 de yoğunluk yaşanmadan tamamlayıp 8.30 gorevlendirildikleri kurumda olması gerekmektedir. Ayrıca bu tur kurumlarda acılan kurslarda da oğretmenler gorevlendirilmektedir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Ders ve Konferans Ucretleri" başlıklı 176. Maddesinde ek ders ucretlerinin hangi katsayılara gore odeneceği kayıt altına alınmıştır.
İşte o madde;
"Ders Ve Konferans Ucretleri
Madde 176 Bu Kanunun 89 uncu maddesine gore kendilerine ders gorevi verilenlere, ders saati başına gunduz oğretimi icin 140, orgun ve yaygın eğitim kurumlarında yarıyıl ve yaz tatillerinde, cumartesi ve pazar gunleri ile saat 18.00'den sonra başlayan oğretim faaliyetleri icin 150 gosterge rakamının bu Kanuna gore belirlenen aylık katsayısı ile carpımından oluşan miktar uzerinden ek ders ucreti odenir.
Bu ucretler, ozel eğitime muhtac oğrencilerin eğitim ve oğretim gorduğu kurumlarda gorevli oğretmen ve yoneticiler ile bu oğrencilere yonelik olarak acılan ozel sınıf oğretmenlerine ve cezaevlerinde gorevli oğretmenlere % 25 fazlasıyla odenir.
Bu madde kapsamında ucretle ders vermek uzere yuksekoğretim kurumlarından gorevlendirilen oğretim elemanlarına 2914 sayılı Kanun hukumlerine gore ek ders ucreti odenir.
Konferans ucreti her yıl butce kanunlarında gosterilir."
Bu kanun hukumlerine gore cezaevlerinde gorevli ek ders ucretleri oğretmenlere % 25 fazlasıyla odenmektedir. Sınavlar, cumartesi ve pazar gunleri yapılıyor ise kanuna gore 150 gosterge rakamının bu Kanuna gore belirlenen aylık katsayısı ile carpımından oluşan miktar uzerinden ek ders ucreti odenmektedir.
Dolayısıyla ceza infaz kurumlarında hafta sonu yapılan sınavlarda gorevlendirilen oğretmenlere gece katsayısı (150 gosterge) ve cezaevi katsayısı (%25) uzerinden sınav ek ders ucreti odenmesi veya kurs acılmış ise yarıyıl ve yaz tatillerinde, cumartesi ve pazar gunleri ile saat 18.00'den sonra başlayan oğretim faaliyetleri icin gece katsayısı (150 gosterge) ve cezaevi katsayısı (%25) uzerinden ek ders ucreti odenmesi bu zamanlar dışında yapılan oğretim faaliyetleri icin gunduz katsayısı (140 gosterge) ve cezaevi katsayısı (%25) uzerinden ek ders ucreti odenmesi gerekmektedir.
Ahmet KANDEMİR