Milli Eğitim Bakanlığı Covid-19 salgını suresince, Bakanlık politikalarının nasıl belirleneceğine ilişkin olarak bir bilim kurulu oluşturmamıştır. Uygulamada ise sorunlar yaşanmakta olup, bu sorunlar iller arası uygulama farklılığı ortaya cıkmakta ve motivasyonu bozmaktadır. Yaşanan sorunların cozumu icin kuralların netleştirilmesi gerekmektedir. Covid-19 nedeniyle 20 Kasım 2020 tarihinde ara verilen yuz yuze eğitim surecinin ardından ikinci donemde koy ve seyrek nufuslu okullar 15 Şubat 2021 itibariyle yuz yuze eğitime başlamışlardı.
Bu surec dahi sağlıklı yonetilememişti. İllere, ilcelere hatta okullara gore değişen uygulamalar soz konusu oldu. Orneğin koy okullarında kalabalık sınıflarla ilgili seyreltme yapılıp yapılmaması ortada bırakıldı. Bakanlık talimatında bu yonde bir acıklama bulunmadığından bazı iller kalabalık sınıflarla eğitime başlamışlardı. Bazı illerde ise hıfzıssıhha kararlarına gore hareket edilmişti. Sağlık ile ilgili kararı vermesi gereken elbet ki Sağlık Bakanlığı bilim kuruludur fakat eğitimle ilgili temel ilkeleri ortaya koyması gereken Milli Eğitim Bakanlığıdır. Milli Eğitim Bakanlığının salgın doneminde bir bilim kurulu oluşturmaması buyuk bir eksiklik olmuştur.
Yapılan acıklamalarda 1 Mart 2021 itibariyle ozellikle ilkokul ile 8 ve 12. Sınıfların yuz yuze eğitime başlaması soz konusu iken son anda; 01 Mart 2021 Pazartesi gunu yapılacak bakanlar kurulu toplantısı sonrasında uygulamanın netleşeceği acıklandı. Yani 01 Mart gununde de 15 Şubat sonrası surec uygulaması devam edecek. Tıklayınız.
Gorunen o ki bilim kurulu bazı kriterleri belirleyecek ve risk durumuna gore iller sınıflandırılacak. Sınıflandırma doğrultusunda da uygulamalarda farklılıklar ortaya cıkacak.
Genel uygulama noktasında dahi bunca sorun yaşanırken illere gore değişecek surecte daha buyuk sorunlar yaşanacağı acıktır. Bu nedenle surecin iyi yonetilmesi icin yaşanacakların iyi kestirilmesi ve bakanlıkca ona gore planlama yapılması gerekir.
Mevcut durumda yaşanan bir cok sorunu orneklendirecek olursak;
Orneğin bakanlık talimatında ilkokul bunyesindeki anasınıflarında iki gun yuz yuze eğitim ibaresi yer alırken uygulamada 1 Mart 2021'de haftada 4 gun hatta 5 gun yuz yuze eğitime geciş planları yapıldığı gorulmuştur.
Ortaoğretimde(liseler) seyreltilmiş sınıf uygulamasından soz edilirken temel eğitimde (okul oncesi, ilkokul, ortaokul)'da bu yonde bir acıklama yoktu.
İki genel mudurluğe ait yazıları incelediğimizde bu durumlar acıkca gorulmektedir.

Temel Eğitimde (Okul Oncesi, İlkokul, Ortaokul)
https://www.memurlar.net/haber/952783/meb-den-yuz-yuze-egitimin-esaslarini-belirledi.html
Ortaoğretim(liseler)
https://www.memurlar.net/haber/954187/meb-den-16-maddelik-yuz-yuze-egitim-genelgesi.html
yazıları yayımlanmıştı.

Yine uygulamada yaşanacak sorunlardan biri de mevzuattan kaynaklanan sorunlar olacaktır.
Orneğin eğitime başlayacak okul oncesi ve ilkokullarda sınıf bolunduğunde (seyreltme yapılırsa) ucret/oğretmen sorunu ortaya cıkmaktadır. Cunku ders seyreltmede uygulanacak haftalık cizelgeler soz konusu değildir.
8. sınıf olarak yuz yuze başlayacak Ortaokulda 22, İmam Hatip Ortaokulunda 24, 12.sınfıları yuz yuze başlayacak olan liselerde ise 16-24 saatlik azaltılmış ders saati soz konusu fakat sınıflar orneğin ikiye bolunduğunde (seyreltme yapılırsa) oğretmenlerin ders saati sayısı artacaktır. Oğretmenlerin maksimum girebilecekleri ders saati sayısı haftalık 30 olup mevzuat gereği ustunde ders verilemeyeceği gibi ucret odenmesi de mumkun değil.
İşte tum bu konuların Milli Eğitim Bakanlığınca acıklığa kavuşturulması gerekir. İllerin keyfiyetine bırakılacak uygulamalar hem eğitim hem de sağlık acısından sorunlar ortaya cıkaracaktır.
Bu nedenle MEB'in Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu kararlarını da goz onune alarak;
1- Sınıf mevcutlarının hangi şartta nasıl olacağı,
2- Seyreltmenin hangi durumlarda yapılacağı,
3- Seyreltme de ve normal surecte yuz yuze eğitimde uygulanacak ders programlarının belirlenmesi,
4- Karantina durumu,
5- 2,4,5 gun eğitime yonelik kriterlerin belirlenmesi,
6- Yuz yuze eğitime ara verme şartlarının/kriterlerinin belirlenmesi,
7- Ders sayısı artışına bağlı ortaya cıkacak durumların cozum yolları,
gibi konuları acıklığa kavuşturmalıdır.

Bu calışma il hıfzıssıhha kurullarına de yon verici olacaktır.
Surecte ayrıca acıklamaların yani il genelinde alınacak kararların;
Mesai saati bitmeden acıklanması,
Bu surecte il/ilce/okul web sitelerinin duzenli bir şekilde guncellenmesi,
Oğretmen/veli ve oğrencilerin en guvenilir kaynak olarak resmi web sitelerini kullanabilmelerine yonelik calışmalar yapılması,
Acıklamaların dayanaklı, acık ve net olarak(oğrenci ve velilerin anlayabileceği dille) yayımlanması,
yerinde bir uygulama olacaktır.
Evet zor bir surec soz konusudur. Sağlık kadar eğitim de cok onemlidir. Her tur tedbir alınarak yuz yuze eğitimin başlaması gerekir. Fakat hem eğitim acısından hem de sağlık acısından onemli olan bilimsel veriler, gercekler ışığında planlı bir calışma yapılmasıdır. Aksi halde keyfi uygulamalar, illere gore değişen kriterler soz konusu olur ki bu durum en cok da sağlık sorunlarına yol acabilecektir.