Erzurum'un Veysefendi İlkokulu'nda, 21 yıldır sınıf oğretmenliği yapan Ayşe Melek Okuyucu (39), at biniyor, cirit oynuyor, ok atıyor, judo yapıyor, kadınlara ve erkeklere at binmeyi oğretiyor. 100'un uzerinde sporcusu bulunan Kızıl Elma Geleneksel Sporları ve Atlı Okculuk Kulubu'nu kuran ve arkadaşlarının 'super oğretmen' dediği Okuyucu'ya cok sayıda film teklifi de geliyor. Nimet- Mukrim Okuyucu ciftinin 4 kızından en buyuğu Ayşe Melek Okuyucu, 10'u milli olmak uzere 20 yılını verdiği judoyu sakatlanınca bırakmak zorunda kaldı. Yuzlerce madalya, kupa ve şampiyonluk elde eden Okuyucu, bu kez atlı okculuğa ilgi duymaya başladı. Geleneksel Turk okculuğu ve atlı okculuk sporu ile 6 yıldır uğraşan Okuyucu, 4 sene once Kızıl Elma Geleneksel Sporları ve Atlı Okculuk Kulubu'nu kurdu. 100'un uzerinde sporcunun bulunduğu kulupte erkeklere ve kadınlara at binmeyi ve at sırtında ok atmayı oğreten Okuyucu, her atışını 12'den vuruyor. Ataturk Universitesi Mesleki ve Teknik Bilimler Yuksekokulu Atcılık ve At Bolumu son sınıf oğrencisi Okuyucu, Ataturk ve Erzurum Teknik Universitesi Geleneksel Turk Okculuğu ve Atlı Okculuk takımlarını calıştırıyor. Hayali olan, Turkiye'nin ilk kadın Atlı Okculuk Takımı'nı da kuran Okuyucu'nun 10 parmağında 10 marifet bulunuyor.
Kentlerde modern yaşamla birlikte Turklerin Orta Asya'dan Anadolu'ya yolculuğunda yol arkadaşlığı yapan atlarla kurduğu dostluğun geride kaldığını belirten Ayşe Melek Okuyucu, "Atlar, ozellikle gelişim cağındaki cocukların fiziksel, psikolojik gelişimlerine son derece katkı sağlayan ve sosyal faydaları saymakla bitmeyen cok ozel canlılardır. At binmenin faydaları saymakla bitmez. Kulubumde kadın erkek fark etmez herkese bu sporu oğretmeye calışıyorum. Ozellikle genc kızlarımızın buyuk ilgi gostermesi beni sevindiriyor. Bize her konuda maddi ve manevi yardımda bulunan Ataturk Universitesi Rektoru Prof. Dr. Omer Comaklı'ya teşekkur ediyorum. Bu sporun gelişmesinde onemli katkılarda bulunuyor" diye konuştu.
21 yıllık sınıf oğretmeni olan Okuyucu, oğrencilerini, sporcularını ve 4 yıldır birlikte olduğu atı 'Boksor'u cok sevdiğini soyledi. Cok iyi at binicisi olması ve attığını 12'den vurması dolayısıyla bircok film teklifi aldığını kaydeden Okuyucu, şunları soyledi:
"Donem dizlilerinin cekilmeye başlamasından beri oyunculuk teklifleri geliyor fakat Erzurum kulturune sahip bir aileye mensubum. Annem olaya biraz soğuk bakmıştı. Erzurum tabiriyle 'Bir o kalmıştı zaten' dedi. Hal boyle olunca ertelemek zorunda kaldım. Teklifler sıkca gelmeye başlayınca annem de kabul etti. Marttan sonra İstanbul'a gidip goruşmelerimi yapacağım. 'Bozkurtlar' adlı dizide buyuk ihtimalle rol alacağım. Ayrıca 'Kurşad' isimli sinema filminde de rol almayı duşunuyorum. Dizi ve filmlerde savaşcı kadın rolunu oynayacağım. Tabi ben devlet memuruyum. Yasaların dışında hareket etmem mumkun değil. Kurumum bu konuda son sozu soyleyecek mercidir."
Ayşe Melek Okuyucu, at sporlarının hem alaylısı hem mekteplisi olduklarını belirterek, atcılığın modern, geleneksel ve tıbbi boyutlarının bir arada olduğu, Erzurum'a yakışır tesis kurma hazırlığında olduğunu da belirtti.