Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Mudurluğu ve Ortaoğretim Genel Mudurluğu hangi derslerin yuz yuze eğitimle verileceğini acıkladı. Temel Eğitim Genel Mudurluğu ilkokul ve orta okullarda Turkce ve Matematik derslerinin tum sınıflarda zorunlu olarak yuz yuze okutulması istemiştir. Yabancı dil dersi birinci sınıflar dışında diğer tum sınıf duzeylerinde yuz yuze okutulacaktır. Ortaokullarda ise hangi derslerin yuz yuze okutulacağına okullarca karar verilecektir. Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Mudurluğu yuz yuze eğitim uygulamaları konusunda resmi yazı yayımladı... Yazıda, hangi derslerin yuz yuze eğitimle verileceği acıklandı
T.C.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Temel Eğitim Genel Mudurluğu
Sayı : E-43769797-10.07.01-21569446
Konu : Yuz Yuze Eğitim Uygulamaları
İlgi a) Milli Eğitim Bakanlığı Okul Oncesi Eğitim ve İlkoğretim Kurumları Yonetmeliği.
b) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 12.09.2018 tarihli ve 123 sayılı Kurul Kararı eki İlkoğretim Kurumları (İlkokul ve Ortaokul) Haftalık Ders Cizelgesi.
c) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 19.02.2018 tarihli ve 55 sayılı Kurul Kararı eki İmam Hatip Ortaokulu Haftalık Ders Cizelgesi.
c) Temel Eğitim Genel Mudurluğunun 26.11.2020 tarihli ve 28219185-101.01.01-E.17311375 sayılı yazısı.
d) Temel Eğitim Genel Mudurluğunun 05.02.2021 tarihli ve E-43769797-10.07.01-20218459 sayılı yazısı.
e) Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyon Onleme Kontrol Kılavuzu.
20202021 eğitim oğretim yılının ikinci doneminde yuz yuze eğitim yapılacak okullara ve sınıf duzeylerine ilişkin acıklamalar ilgi (d) yazı ile belirtilmiştir. Buna gore; 15 Şubat 2021 tarihi itibarıyla yuz yuze ve uzaktan eğitim faaliyetleri başlamıştır. Ancak ulke genelinde salgına yonelik vaka yoğunluğunun iller bazında farklılık seyretmesi nedeniyle 1 Mart 2021 tarihinde gercekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı'nda yuz yuze eğitime başlayacak okul ve sınıf seviyelerine ilişkin kararlar alınmış olup kamuoyuyla paylaşılmıştır.
Buna gore Sağlık Bakanlığı tarafından salgındaki durumuna gore duşuk, orta, yuksek ve cok yuksek riskli olarak belirlenen illerde yuz yuze ve uzaktan eğitim uygulamaları ilgi (a) Yonetmeliğin Ek-2 inci maddesi hukmu gereği tum resmi ve ozel okul oncesi eğitim ve ilkoğretim kurumlarında aşağıdaki esaslar cercevesinde yurutulecektir.
1- Butun illerde 15 Şubat 2021 tarihi itibarıyla yuz yuze eğitime başlayan okul ve sınıf duzeylerinde uygulama ilgi (d) yazıda belirtildiği şekilde devam edecektir.
2- Butun risk gruplarındaki illerde bulunan ilkokullarda haftada 2 (iki) gun yuz yuze, 3 (uc) gun uzaktan eğitim yapılacaktır. Bu okullardaki yuz yuze eğitimlerde Ek-1'de yer alan Cizelge uygulanacaktır.
3- Duşuk ve orta riskli illerde bulunan ortaokulların 5 inci, 6 ncı ve 7 nci sınıflarında haftada 2 (iki) gun yuz yuze, 3 (uc) gun uzaktan eğitim yapılacaktır. Bu sınıflarda Ek-1'de yer alan Cizelge uygulanacaktır. Yuksek ve cok yuksek riskli illerde ise bu sınıflarda sadece uzaktan eğitim yapılacaktır.
4- Duşuk ve orta riskli illerde bulunan imam hatip ortaokullarının 5 inci, 6 ncı ve 7 nci sınıflarında haftada 2 (iki) gun yuz yuze, 3 (uc) gun uzaktan eğitim yapılacaktır. Bu sınıflarda Ek-3'te yer alan cizelge uygulanacaktır. Yuksek ve cok yuksek riskli illerde ise bu sınıflarda sadece uzaktan eğitim yapılacaktır.
5- Butun risk gruplarındaki illerde bulunan ortaokulların 8 inci sınıflarında, sınıf mevcudunun kalabalık olması ve sınıfın bolunmesini gerektiren durumlarda haftada 12 ders saati, diğer durumlarda ise haftada 22 ders saati yuz yuze eğitim yapılacaktır. Bu sınıflarda haftada 12 ders saati yuz yuze eğitim
yapılması durumunda Ek-1 Cizelge; 22 ders saati yuz yuze eğitim yapılması durumunda Ek-2 Cizelge uygulanacaktır.
6- Butun risk gruplarındaki illerde bulunan imam hatip ortaokullarının 8 inci sınıflarında, sınıf mevcudunun kalabalık olması ve sınıfın bolunmesini gerektiren durumlarda haftada 14 ders saati, diğer durumlarda ise haftada 24 ders saati yuz yuze eğitim yapılacaktır. Bu sınıflarda haftada 14 ders saati yuz yuze eğitim yapılması durumunda Ek-3 Cizelge; 24 ders saati yuz yuze eğitim yapılması durumunda Ek-4 Cizelge uygulanacaktır.
7- Butun risk gruplarındaki illerde okullar bunyesindeki ana sınıfı ve uygulama sınıflarındaki yuz yuze eğitim, sınıfın bağlı bulunduğu okulda yuz yuze eğitimin devam ettiği gunlerde yapılacaktır.
8- Butun risk gruplarındaki illerde bulunan ozel eğitim okulları, ozel eğitim sınıfları ve ozel eğitim ana sınıflarında oğle arası verilmeyecek olup bir ders saati 30 (otuz) dakika; teneffusler ise 10 (on) dakika olacak şekilde haftada 5 (beş) gun ve gunde 6 (altı) ders/etkinlik saati yuz yuze eğitim yapılacaktır. Yuz yuze eğitim dışında kalan ders saatleri ise uzaktan eğitim yoluyla tamamlanacaktır. Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) de programları dahilinde yuz yuze eğitim yapacaklardır. Velisi tarafından yuz yuze eğitime katılmak istemediğini dilekce ile bildiren oğrencilere, BİLSEM idareleri uzaktan eğitim yoluyla destek eğitiminin surdurulebilmesi icin gerekli tedbirleri alacaktır. Kaynaştırma/butunleştirme yoluyla oğrenim goren oğrencilerin sınıf seviyelerine ve risk durumuna gore destek eğitim odası eğitim faaliyetleri, yuz yuze ve uzaktan eğitim yoluyla devam edecektir.
9- Sınıf mevcutlarının kalabalık olduğu ve seyreltme ihtiyacı duyulan tum sınıflar ikiye bolunerek yuz yuze eğitim yapılabilecektir. Bolunme sonucu oluşan grupların hangi gun okula geleceği okul mudurluklerince planlanacaktır.
10- Tum sınıf duzeylerinde yuz yuze eğitimin yapıldığı gun ve saatlerin dışında kalan diğer ders ve etkinlikler uzaktan eğitim yoluyla işlenecektir. Uzaktan eğitim yoluyla işlenecek derslerde canlı ders uygulamalarının yanı sıra EBA TV ve EBA Portal'da yer alan iceriklerden yararlanılacaktır. Yuz yuze eğitim faaliyetlerine katılmayacak oğrenciler, sınıfının konu ve kazanımlarının işlenen bolumunun tamamından sorumlu olacak ve okullarında yuz yuze gercekleştirilecek olcme değerlendirme sınavlarına katılacaklardır.
11- İlkokul, ortaokul ve imam hatip ortaokullarındaki yuz yuze ve uzaktan eğitimlerde bir ders saati 30 (otuz) dakika; teneffusler ise 10 (on) dakika olacak şekilde planlanacaktır.
12- Okul oncesi eğitim kurumlarındaki yuz yuze eğitimler aralıksız ve bir etkinlik saati 30 (otuz) dakika olarak planlanacak, uzaktan eğitimler ise ilgi (c) yazı esaslarına gore yurutulecektir.
13- İl/ilce hıfzıssıhha kurullarının il/ilce milli eğitim mudurlukleriyle alacakları karar doğrultusunda butun risk gruplarındaki illerde bulunan yatılı bolge ortaokulları, imam hatip ortaokulları ve ozel eğitim okullarının pansiyonlarından, ilgili mevzuat hukumlerine gore salgına yonelik gerekli tedbirler alınarak oğrencilerin yararlanmaları sağlanacaktır.
14- Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yonetmeliği ile Okul Servis Araclarının Calıştırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar kapsamında taşıma hizmeti veren araclarda hijyen koşullarının sağlanması icin gerekli tedbirler alınacak ve araclardaki oturma duzeni oğrencilerin birbirleriyle temasını asgari seviyeye indirecek şekilde planlanacaktır.
15- Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yonetmeliği hukumleri kapsamında taşınan oğrencilere yemek hizmeti verilebilmesi icin il/ilce hıfzıssıhha kurullarından olumlu goruş alınacak olup yemek hizmeti verilmesi halinde yemekhanelerde hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uygun tedbirler alınacaktır.
16- Okullarda bulunan kantin, yemekhane ve diğer gıda işletmelerinde, Bakanlığımız 2020/8 No.lu Okul Kantinlerinde Satılacak Gıdalar ve Eğitim Kurumlarındaki Gıda İşletmelerinin Hijyen Yonunden Denetlenmesi konulu Genelgesi, Strateji Geliştirme Başkanlığının 18.10.2020 tarihli ve 15021892 sayılı yazısı ve ilgi (e) Kılavuz doğrultusunda belirlenen kriterlere uygun hizmet sunumu gercekleştirilecektir.
17- 20202021 eğitim oğretim yılının ikinci donemine ilişkin puanlar ilgi (a) Yonetmeliğin Olcme ve Değerlendirme hukumleri esas alınarak verilecektir. Butun risk gruplarındaki illerde tum sınavlar yuz yuze gercekleştirilecektir. Kendisinde veya birlikte kaldığı aile bireylerinde herhangi bir kronik rahatsızlığı bulunan oğrenciler, okul icinde uygun bir zamanda ve izole bir ortamda sınava alınacaktır. Herhangi bir nedenle sınavlara katılamayan ve okul yonetimince mazereti uygun gorulen oğrenciler ilgi (a) Yonetmelik hukumleri cercevesinde ilgili ders oğretmeninin belirleyeceği tarihte sınava alınacaktır. Birinci sınavlarla ilgili takvim ivedilikle belirlenerek oğrenci ve velilerine duyurulacaktır.
18- Yuz yuze eğitim icin cocuğunu okula gondermek istemeyen velinin yazılı onayı alınacak ve okula gelmeyen oğrenciler devamsız sayılmayacaktır.
19- Oğrencilerin okulda gecirdikleri tum zaman diliminde maske kullanımı, sosyal mesafe ve temizlik kurallarına uymaları hususunda gerekli rehberlik ve yonlendirme yapılarak ilgi (e) Kılavuz hukumlerine uyulacaktır.
İllerimizde salgın riskinin farklılık arz etmesi durumunda Covid-19 salgın tedbirleri dikkate alınarak il/ilce hıfzıssıhha kurullarının il/ilce milli eğitim mudurlukleriyle yapacakları değerlendirmelere gore yuz yuze eğitime başlayacak okul ve sınıf duzeylerinde yuz yuze ve uzaktan eğitim gun ve saatleri Valiliklerce alınacak kararlar doğrultusunda belirlenecektir. Oğrenci, veli ve okul yonetimlerimizin konu ile ilgili olarak zamanında bilgilendirilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.
Ziya SELCUK
Bakan
Ek:1- İlkokul ve Ortaokul 1-8. Sınıflar Haftalık Ders Cizelgesi (Toplam 12'şer Ders Saatlik)
2- İlkokul ve Ortaokul 8. Sınıf Haftalık Ders Cizelgesi (Toplam 22 Ders Saatlik)
3- İmam Hatip Ortaokulu 5-8. Sınıflar Haftalık Ders Cizelgesi (Toplam 14'er Ders Saatlik)
4- İmam Hatip Ortaokulu 8. Sınıf Haftalık Ders Cizelgesi (Toplam 24 Ders Saatlik)
Milli Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Genel Mudurluğu'nun yuz yuze eğitim uygulamalarına dair yazısına aşağıda yer verilmiştir. Ortaoğretim Genel Mudurluğu hangi derslerin yuz yuze hangi derslerin uzaktan verileceği konusunu okul yonetimlerine bırakmıştır.