Milli Eğitim Bakanı Ziya Selcuk, CNN TURK'te Ahmet Hakan'ın sorularını yanıtladı. 'Yaz tatili ne zaman başlayacak?' sorusuna yanıt veren Bakan Selcuk, "2 Temmuz'a kadar okullar acık, ara tatil yok" dedi. İŞTE SELCUK'UN ACIKLAMALARINDAN SATIR BAŞLARI:
Bu ne kadar surecek? Korona artış gosterirse, hemen kapanacak mı?
Bizim en başında soylediğimiz bir şey vardı. Duruma gore kısmi acılma, kısmi kapanma. Ya da yerinde kararla. Şehir bazlı. Surec bizi dorduncu safhaya getirdi. Yerinde karar sureci başladı. İlk ve ortaokullarda yuzde 80'in uzerinde katılım var. Valilikler kendi şehirlerindeki duruma somut olarak bakıp bu sureci bir haftaya yayalım, iki haftaya yayalım. Okullar kısmı kalsın, diğerlerini biraz sınırlayalım gibi yerer kararlar alabilir. Birleşik Krallık'ta 1 milyon kişi başına duşen vaka sayısı 63 bin 488 ve okullar kısmen acık. Fransa'da tamamen acık. İspanya'da tamamen acık. Bizde 33 bin 437, kısmen acık. Biz onlara gore cok iyi durumdayız. ABD'de 88 bin, kısmen acık. İsvicre'de 65 bin, tamamen acık.
Madem 1 Mart'ta acılacaktı, Oğretmenler neden şubatta aşılanmaya başlamadı?
Sağlık Bakanlığımız dunyada ornek gosterilecek bir aşı kampanyası duzenliyor. Burada aşı tedarikine bağlı olarak, aşı tedarikinde aksamalar olabiliyor. Bakanlığımız on almasıyla yaptığımız goruşmeler neticesinde acılan sınıfların oğretmenlerinden başlayarak 1 milyon 219 bin oğretmen ve calışanın aşılanması konusunda listeyi verdik.
Şunu soylemek lazım. Dunyadaki herhangi bir ulke yok ki, İsrail'i dışarıda bırakıyorum, ikinci bir ulke yok ki oğretmen aşılamasını gundeme getirsin. Bu ulkelerin hicbirinde oğretmenler aşılandıktan sonra okullar acılmadı. Tabii ki boyle olsa daha iyi olur. Ve oğretmenlerimiz de peyderpey aşılanıyor. Onumuzdeki haftadan sonra cok daha hızlanacak.
Yaklaşık 100 binin altında, sanırım 80 kusur bin oğretmeniz zaten aşılandı. Oncelik olarak başlandı. Tedarik sureci hızlandığında, aşı sureci de hızlanacak.
İlk bir haftadaki vaka sayısında artış oldu mu?
Benim telefonumda olan kişiye ozel bir yazılım var. Bu yazılımla ben ana sınıfında 1-2-3-4-58-12'de tamamında kac cocuummuzun ailesinde temaslı, pozitif var. Bunları gunluk gorebiliyorum. Bunların renk skalası var. Son bir haftada gorduğumuz farklılık şu, kısmi olarak bir artış var.

Aile bilgilendiriliyor, eğer o anda oluşan fiili bir durum soz konusuysa ozel odaya alınıyor. Sonra sağlık kuruluşuna haber veriliyor, surec başlatılıyor..
Kişiye ozel tedbir alınıyor. Genel bir tedbir elbette var. Boyle bir durum olursa kim 14 gun okula gondermemeli, kim gonderebilir, hepsinin haritası var.
Cocuktan cocuğa bulaşma riski, Sağlık Bakanlığı'nın verilerine gore, literature gore daha duşuk.
LİSELİLER NEDEN YUZ YUZE SINAV OLUYOR?
Gencler haklıdır. Biz gencler bir tepkide bulunduğunda onu suclamak dğeil anlamakla meşgul insanlarız. Biz bağımsız araştırma grubuna yaptırdığımız calışmada oğrencilerin %77'lerin bu sınavla ilgili bir iptal istemi yok. Ailelerin de oğretmenlerin de muhakkak sınava girmeliler goruşu var. Bizim lise oğrencilerimizin %40'ndan fazlası bu sınava 1. donem girdi. Bizim bir denge tutturmamız gerekiyor. Ben yuz yuze olsaydı daha yuksek alırdım. Benim notum duşuk oldu, haksızlık oldu gibi yaşadığımız problemler var. Şuanda ilkokullar devam ediyor mu ediyor. Eğer biz tamamen her şeyi durdurursak, EBA'da %90'nın uzerinde bir geri cekilme oluyor. Niye calışayım noktasına geliyorlar. 9'da hic ders gormeyen cocuk 10. sınıfta bir şey yapamaz

OKULLAR NE ZAMANA KADAR ACIK OLACAK?
MEB Bakanı Ziya Selcuk, nisan ayında bir ara tatil verilip verilmeyeceğine yonelik soru uzerine, "15 Şubat'taki iki haftayı uc hafta yaptık. Yani bu ara tatili alarak oraya ekledik ve bir ara tatilden ziyade hatta okulun uzatılmasıyla ilgili de planlamalarımız var. Bizim okullarımız seminer donemi dahil, 2 Temmuz'da bitiyor ama oğrenciler ondan onceki haftalarda bırakıyorlar. Ama bu sefer oğrencilerimizi 2 Temmuz'a kadar okulda tutmakla ilgili planlama calışmaları var. Ara tatil yok." diye konuştu.
Aslında desteklemeyi, telafiyi zaten surecte yaptıklarını, destekleme ve yetiştirme kurslarını hep acık tutmalarının aslında bir telafi olduğunu aktaran Selcuk, "Biz her bir oğrencinin durumunun ne olduğunu, canlı derse katılımını ya da ceşitli odevlere olan yaklaşımını, surecteki birtakım ozelliklerini, gecmişteki notlarını bunların hepsini biliyoruz." ifadelerini kullandı.
Eksiği olan oğrenciyi belirlediklerini ve oğretmenlerin o cocuklara ozel ders verdiğini, bunun bir tamamlama calışması olduğunu ifade eden Selcuk, yazın kritik gruplara ozel kamplar duzenleneceğini aktardı.
"TED'in okula donuş kampanyasında 10 yaş altının eğitim kaybının kapatılması neredeyse imkansız deniliyor. 10 yaş altına ozel sınıf gecirmek değil ama mufredat değişikliğiyle yeni bir programa gidilmesi oneriliyor." şeklindeki soruya Bakan Selcuk şu yanıtı verdi:

"Bu tur teorik calışmalar ya da tartışmalar cok fazla. Pratiğe baktığımızda bizim bitmiş, basılmış olan kitaplarımız var. Yeni hazırladık ama kamuoyuyla henuz paylaşmadık. Her bir kitap, diyelim ki siz 3'e gidiyorsunuz 3. sınıfın kitabı 2. sınıfın kritik kazanımlarından başlıyor. Biz bu konularda bazı kazanımları kritik goruruz. Eğer o temel kazanımları almazsan bir ust sınıfı yapamazsın, diğerleri onun tamamlayıcısıdır. Bunların haritasını cıkardık. Hangi kazanımlar kritiktir? Bu haritaları cıkardıktan sonra bu kitaplarımızı her bir oğrenci ve oğretmenimize vereceğiz. Oğretmen mesela 'Siz 5'e gidiyorsunuz ama 4'un kritik kazanımlarını gozden gecireceğiz, acaba siz 5'e hazır mısınız?' diyecek, dolayısıyla biz bunu yapmış durumdayız. Hazırlıklarımız tamamlandı."
Ote yandan yuz yuze sınava katılamayan oğrencilerin sınıfta kalıp kalmayacağının sorulması uzerine Bakan Selcuk, oğrencilerin tekrar sınavlarına girebileceğini soyledi.
'Her yıl 40 bin kişi mezun oluyor, 15 bin kişi de emekli'