Milli Eğitim Bakanı Ziya Selcuk, canlı yayında soruları yanıtladı:"Her yıl 40 bin kişi mezun oluyor, ortalama 15 bin kişi emekli oluyor. Bunun bir dongusu var. Butce imkanları cercevesinde dikkat ederseniz kamunu toplam kadrosunun en buyuğunu her zaman Milli Eğitim alır. Bu sene de Milli Eğitim alıyor. Bu bizim icin yeterli değil, daha fazlasına ihtiyacımız var" Milli Eğitim Bakanı Ziya Selcuk, oğretmen atamalarına sayının artırılması taleplerine ilişkin, "Her yıl 40 bin kişi mezun oluyor, ortalama 15 bin kişi emekli oluyor. Bunun bir dongusu var. Butce imkanları cercevesinde dikkat ederseniz kamunu toplam kadrosunun en buyuğunu her zaman Milli Eğitim alır. Bu sene de Milli Eğitim alıyor. Bu bizim icin yeterli değil, daha fazlasına ihtiyacımız var." dedi.
Bakan Selcuk, CNN Turk'te canlı yayınlanan Tarafsız Bolge adlı programda gundeme ilişkin soruları yanıtladı.
Bazı ozel okulların haftanın 5 tam gunu eğitim verdiğine ilişkin kamuoyundaki bilgileri değerlendiren Selcuk, "Hicbir okulun boyle bir inisiyatifi yok. Bununla ilgili bize bazı şikayetler var. Bu bir soruşturma konusu. Bunlar, okulların kendilerinin alacağı kararlar değil. İl hıfzıssıhha kurullarının, valiliklerin, Milli Eğitim Bakanlığının genel şemsiyesi cercevesinde alacakları karar. Kabine kurulunun da on gorduğu şekilde bu boyle olacak. Bunu yapan okul varsa ki somut şikayetler var. Bugun orta Anadolu'da bir ilimizden boyle bir şey geldi ve valimiz bununla ilgili hemen tedbir aldı." ifadelerini kullandı.
Bakan Selcuk: Okullarda eğitim 2 Temmuz'a dek surecek Oğretmen atamaları
Milli Eğitim Bakanı Selcuk, konuşmasının devamında oğretmen atamaları hakkında bilgiler verdi.
Milli Eğitim Bakanlığı olarak her zaman daha cok atama sayısını tercih ettiklerini ve bunun icin calıştıklarını aktaran Selcuk, "Milli Eğitim Bakanlığına tahsis edilen kadro kullanım izninin artırılmasını istiyoruz. Bunu kabine toplantılarında da talep ediyoruz. Maliyeyle olan goruşmelerimizde de... Bunun kararı sadece Milli Eğitim Bakanlığına ait bir karar değil. Butce imkanlarıyla ilgili bir konu bu. Her bakanlığa bir kadro kullanım izni veriliyor." ifadelerini kullandı.
Selcuk, kamuoyu gundemindeki "pedagojik formasyon" konusuna ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Oğretmenlik meslek bilgisine ilişkin oğretmenlik sınavını kazananlara 1 yıl suren eğitimleri olduğunu dile getiren Selcuk, şoyle devam etti:
"Bu eğitimi Milli Eğitim Bakanlığı kazananlara ucretsiz verecek. Yuz binlerce şu anda pedagojik formasyon belgesi olan oğretmenlerimiz var. Sadece 2020'de 439 bin kişi eğitim bilimlerinde KPSS'ye girdi. Her sene eğitim fakulteleri ortalama 40 bin mezun veriyor. Turkiye'nin oğretmen ihtiyacı, okul sayısı, nufusu belli. Bizim şu andaki gibi 500-600 bin... Oğretmen olmak isteyenleri almamız zaten mumkun değil. Her yıl 40 bin kişi mezun oluyor, ortalama 15 bin kişi emekli oluyor. Bunun bir dongusu var. Butce imkanları cercevesinde dikkat ederseniz kamunu toplam kadrosunun en buyuğunu her zaman Milli Eğitim alır. Bu sene de Milli Eğitim alıyor. Bu bizim icin yeterli değil, daha fazlasına ihtiyacımız var. Yaklaşık 74 bin civarında bir acık goruluyor. Gecen sene alınan 40 bin vardı, ondan once alınan 40 bin vardı. Onlardan once 100 binin uzerindeydi sayı ama şimdi 70 civarında bir acık var. Şimdi 20 bin daha gelecek. Yine acık kalacak. Onu da ucretli oğretmenler vasıtasıyla kapatabiliyoruz. Onların desteği bizim icin cok onemli. Onlarla ilgili de birtakım planlamalar var. Planlamayla ilgili bir calışma bu formasyon konusu. 2021 Ocak ayına kadar formasyon almış yuz binlerce meslektaşımız var. Bunların tamamının formasyonu gecerli, fakat bundan sonrasında eğitim fakultelerinde zaten oğretmen yetiştiren bir kuruluş olduğu icin cocuklara yonelik gelişim ve oğrenme psikolojisine yonelik bazı dersler işin doğası gereği var. Formasyonun otesinde. Universiteler şu anda hazırlıktalar. Tezsiz yuksek lisans programları acacaklar."