Proje okullarına yapılan oğretmen ve yonetici atamalarında hizmet puanı kriteri ve duyuru ortadan kaldırılmış; Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yonetmeliği, Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yonetmeliği ile Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yonetici Secme Ve Gorevlendirme Yonetmeliği baypas edilerek Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yonetmeliği ile proje okullarına duyurusuz, puansız oğretmen ve yonetici ataması yapılmaktadır. Nikah masasında soylenen "Belediye Başkanının bana verdiği yetkiye dayanarak" cumlesi, "Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yonetmeliğinin bana verdiği yetkiye dayanarak sizi proje okuluna atıyorum." şekline donmuş durumda. Aslında 15 Temmuz gecesinde devlet dışı paralel yapıların ulkeyi ne hala getirdiğini en derinden yaşayan bir millet olarak farkında olmalıyız. Cunku bu yetkiyi kimin kullandığı da onemli MEB dışı yapıların bu yetkiyi kullanmadaki becerisi ulkemizde yadsınamaz bir seviyededir.
Proje okullarına yapılan oğretmen ve yonetici atamalarında hizmet puanı kriteri ve duyuru ortadan kaldırılmış; Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yonetmeliği, Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliği ile Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yonetici Secme ve Gorevlendirme Yonetmeliği baypas edilerek Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yonetmeliği ile proje okullarına duyurusuz, puansız oğretmen ve yonetici ataması yapılmaktadır.
Ana yonetmeliklere paralel yonetmelik cıkartılmış, neredeyse ortaoğretimde okulların tamamı proje okulu ilan edilmiş, ilgili yonetici atama ve oğretmen yer değiştirme yonetmelikleri devre dışı bırakılmıştır.
Orneğin proje okulu olan Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri icin okulun bulunduğu ilde oğretmen bulma sorununu aşmak icin;
Gumuşhane Valiliği Proje Okullarına Oğretmen/Yonetici Ataması Hakkında diğer illere resmi yazı gondermiştir.
Rize Valiliği Proje Okullarına Oğretmen/Yonetici Ataması Hakkında diğer illere resmi yazı gondermiştir.
Aksaray Valiliği Proje Okullarına Oğretmen/Yonetici Ataması Hakkında diğer illere resmi yazı gondermiştir.
Samsun Valiliği Proje Okullarına Oğretmen/Yonetici Ataması Hakkında diğer illere resmi yazı gondermiştir.
Nevşehir Valiliği Proje Okullarına Oğretmen/Yonetici Ataması Hakkında diğer illere resmi yazı gondermiştir.
Turkiye'nin hatta dunyanın en buyuk elektronik alt yapısına sahip Milli Eğitim Bakanlığının bu duruma duşmesi cok uzucudur. Milli Eğitim Bakanlığı proje okulların oğretmen ve yonetici ihtiyacını karşılamak icin genel bir duyuruya cıkmamaktadır, iller bu işleri el altından duyurusuz yapmaktadır. Hangi amaca hizmet ettiği belli olmayan bu yonetmeliğin yururlukten kaldırılması gerekmektedir.
İşte proje okullarına kritersiz, puansız, duyurusuz oğretmen ve yonetici atama mevzuatı;
ROJE OKULLARINA OĞRETMEN OLARAK ATANACAKLARDA ARANACAK GENEL ŞARTLAR
Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yonetmeliğinin "Oğretmen olarak atanacaklarda aranacak genel şartlar" başlıklı 8. maddesindeki şartları taşıyanlar arasından proje okullarına oğretmen ataması yapılmaktadır.

İşte o madde;
"Oğretmen olarak atanacaklarda aranacak genel şartlar
MADDE 8(1) Oğretmen olarak atanacaklarda aşağıdaki genel şartlar aranır:
a) Bakanlık kadrolarında oğretmen olarak gorev yapıyor olmak.
b) Adaylık suresi dahil en az dort yıl oğretmenlik yapmış olmak.
c) Zorunlu calışma gerektiren yerler dışındaki eğitim kurumuna atanacaklar bakımından, zorunlu calışma yukumluluğunu tamamlamış ya da bu yukumlulukten muaf tutulmuş olmak.
c) Başvurunun son gunu itibarıyla, son dort yıl icinde adli veya idari soruşturma sonucu aylıktan kesme ya da daha ust ceza almamış olmak veya soruşturma sonucu gorev yeri değiştirilmemiş olmak.
d) Proje yurutucusu genel mudurluk veya eğitim kurumunun bağlı bulunduğu genel mudurlukce aksi ayrıca kararlaştırılmadıkca atanacağı eğitim kurumunun bulunduğu ilde gorev yapıyor olmak.
(2) Mesleki ve teknik eğitim kurumlarının ulke genelinde yaygın olmayan Bakanlıkca belirlenen alanlarına atanacak atolye ve laboratuvar oğretmenleri bakımından, birinci fıkranın (c) bendi haric diğer şartlar aranmaz."
İŞTE PROJE OKULLARINA OĞRETMEN ATAMA YONTEMİ
Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yonetmeliğinin "Oğretmen atama" başlıklı 13. maddesindeki hukumlere gore proje okullarına oğretmen ataması yapılmaktadır.
İşte o madde;
"Oğretmen atama
MADDE 13(1) Bu Yonetmelikte aranan şartları taşıyan oğretmenler arasından eğitim kurumunun bağlı bulunduğu genel mudurluğun inhası, İnsan Kaynakları Genel Mudurluğunun teklifi ve Bakanın onayı ile dort yıllığına atama yapılır. Eğitim kurumunun bağlı bulunduğu genel mudurlukce belirlenen kriterlere gore gorevinde başarı gosteren oğretmenlerin gorev suresi ilk atamadaki usulle dort yıl daha uzatılabilir.
(2) Proje okullarına 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 38 inci maddesine gore oğretim elemanları ders vermek uzere gorevlendirilebilir. Gorevlendirilecek oğretim elemanlarında bu Yonetmelikte belirtilen şartlar aranmaz.
(3)Oğretmen atamalarına yonelik inhalar 01-31 Mayıs tarihleri arasında İnsan Kaynakları Genel Mudurluğune bildirilir. Oğretmen atamalarına ilişkin iş ve işlemler, ders yılının başlama tarihinden once sonuclandırılır."

PROJE OKULLARINA YONETİCİ OLARAK ATANACAKLARDA ARANACAK GENEL ŞARTLAR
Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yonetmeliğinin "Yonetici olarak gorevlendirileceklerde aranacak genel şartlar" başlıklı 9. maddesindeki ve "Yonetici olarak gorevlendirileceklerde aranacak ozel şartlar" başlıklı 10. Maddesindeki şartları taşıyanlar arasından proje okullarına yonetici ataması yapılmaktadır.
İşte o madde;
"Yonetici olarak gorevlendirileceklerde aranacak genel şartlar
MADDE 9(1) Yonetici olarak gorevlendirileceklerde aşağıdaki genel şartlar aranır:
a) Bakanlık kadrolarında gorev yapıyor olmak.
b) Gorevlendirileceği eğitim kurumunun turu itibarıyla oğretmen olarak atanabilecek nitelikte olmak ve gorevlendirileceği eğitim kurumunda aylık karşılığı okutabileceği ders bulunmak.
c) Başvurunun son gunu itibarıyla, son dort yıl icinde adli veya idari soruşturma sonucu aylıktan kesme ya da daha ust ceza almamış olmak veya yoneticilik gorevi uzerinden alınmamış olmak.
c) Zorunlu calışma gerektiren yerler dışındaki eğitim kurumu yoneticiliklerine gorevlendirilecekler bakımından, ilgili mevzuatına gore zorunlu calışma yukumluluğunu tamamlamış ya da bu yukumlulukten muaf tutulmuş olmak."
PROJE OKULLARINA YONETİCİ OLARAK ATANACAKLARDA ARANACAK OZEL ŞARTLAR

İşte o madde;
"Yonetici olarak gorevlendirileceklerde aranacak ozel şartlar
MADDE 10(1) Mudur olarak gorevlendirileceklerin aşağıdaki şartlardan en az birini taşımaları gerekir:
a) Mudur olarak gorev yapmış olmak.
b) Mudur başyardımcısı olarak en az iki yıl gorev yapmış olmak.
c) Kurucu mudur, mudur yardımcısı ve mudur yetkili oğretmen olarak ayrı ayrı veya mudur başyardımcılığı dahil toplam en az uc yıl gorev yapmış olmak.
c) Bakanlığın şube muduru veya daha ust unvanlı kadrolarında gorev yapmış olmak.
(2) Mudur yardımcısı olarak gorevlendirileceklerin aşağıdaki şartlardan en az birini taşımaları gerekir:
a) Mudur, kurucu mudur, mudur başyardımcısı, mudur yardımcısı veya mudur yetkili oğretmen olarak gorev yapmış olmak.
b) Bakanlığın şube muduru veya daha ust unvanlı kadrolarında gorev yapmış olmak.
(3) Yonetici gorevlendirmelerinde birinci ve ikinci fıkrada belirtilen şartları taşıyan adaylardan yuksek lisans veya doktora yapmış olanlara oncelik verilir.
(4) Oğrencilerinin tamamı kız olan eğitim kurumlarının mudurleri ile bu kurumlar ve yatılı kız oğrencisi bulunan eğitim kurumlarının mudur yardımcılarından en az birinin kadın adaylar arasından gorevlendirilmesi esastır.
(5) Karma eğitim yapılan ve mudur yardımcısı sayısı uc ve daha fazla olan eğitim kurumlarının mudur yardımcılarından en az biri kadın adaylar arasından gorevlendirilir.
(6) Fen lisesi mudurlerinin matematik, fizik, kimya veya biyoloji alan oğretmenleri arasından; guzel sanatlar lisesi mudurlerinin Turk Dili ve Edebiyatı, gorsel sanatlar/resim veya muzik alan oğretmenleri arasından; sosyal bilimler lisesi mudurlerinin Turk Dili ve Edebiyatı, tarih, coğrafya, felsefe, psikoloji veya yabancı dil oğretmenleri arasından; spor lisesi mudurlerinin beden eğitimi oğretmenleri arasından; mesleki ve teknik eğitim kurumu mudurlerinin okulda uygulanan meslek alanları itibarıyla atanabilecek atolye ve laboratuvar oğretmenleri arasından gorevlendirilmesi esastır.
(7) Eğitim kurumlarına atanacak oğretmenler ile gorevlendirilecek yoneticiler bakımından ulusal veya uluslararası protokol ve projede yer alan ozel hukumler saklıdır."
İŞTE PROJE OKULLARINA YONETİCİ ATAMA YONTEMİ
Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yonetmeliğinin "Yoneticiliğe gorevlendirme" başlıklı 14. şartları taşıyanlar arasından proje okullarına yonetici ataması yapılmaktadır.
İşte o madde;
"Yoneticiliğe gorevlendirme
MADDE 14(1) Bu Yonetmelikte aranan şartları taşıyan yoneticiler arasından eğitim kurumunun bağlı bulunduğu genel mudurluğun inhası, İnsan Kaynakları Genel Mudurluğunun teklifi ve Bakanın onayı ile dort yıllığına gorevlendirme yapılır. Eğitim kurumunun bağlı bulunduğu genel mudurlukce belirlenen kriterlere gore gorevinde başarı gosterenlerin gorev suresi ilk gorevlendirmedeki usulle dort yıl daha uzatılabilir.
(2) Proje okullarına en az doktora duzeyine sahip olmak kaydıyla 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 38 inci maddesine gore oğretim uyeleri yonetici olarak gorevlendirilebilir. Gorevlendirilecek oğretim uyelerinde bu Yonetmelikte belirtilen şartlar aranmaz.
(3) Yonetici gorevlendirmelerine yonelik inhalar; 01-31 Mayıs tarihleri arasında İnsan Kaynakları Genel Mudurluğune bildirilir. Yonetici gorevlendirmelerine ilişkin iş ve işlemler, ders yılının başlama tarihinden once sonuclandırılır."
Ahmet KANDEMİR