Danıştay, oğretmenlere ek hizmet puanı verilmesine yonelik yonetmelik maddesinin yururluğunu durdurmuştu. Ancak, İl Milli Eğitim Mudurlukleri, hukuken iptal olmuş ek hizmet puanlarına gore, il icinde yer değiştirmesi yapılmayan oğretmenlerin ve norm kadro fazlası oğretmenlerin yer değiştirme iş ve işlemlerini yurutmektedir ki, bu işlemlerin yarın bir daha dava edilmesi halinde cok daha buyuk sorunlara neden olabilecektir. Bilindiği uzere 19.06.2020 tarih ve 31160 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yonetmelikle oğretmenlerin atama ve yer değiştirme yonetmeliğinde değişikliğe gidilerek oğretmenlere hizmet puanı verilmesinde kullanılan kriterlerde onemli değişiklikler yapılmıştır.
Fakat Yonetmelikte yapılan bu değişiklik sendikalar tarafından Danıştay nezdinde yargıya taşınarak yurutmeyi durdurmalı iptal davaları acılmıştı. Acılan bu davalarda Danıştay 2. Dairesi yonetmeliğin bazı maddelerinin yururluğunu durdurmuştur.
Fakat verilen bu yurutmeyi durdurma kararlarının uzerinden bir ay gecmesine karşılık Milli Eğitim Bakanlığından henuz bir acıklama gelmemiştir.
Buna rağmen İl Milli Eğitim Mudurlukleri tarafından verilen ek hizmet puanlarına gore 2021 Yılı İl İci Mazerete Bağlı Yer Değiştirmesi yapılmayan oğretmenlerin, norm kadro fazlası oğretmenlerin, yer değiştirme iş ve işlemleri yapılmaktadır.
Bu durumun telafisi guc ve imkansız sorunlara neden olacağından Milli Eğitim Bakanlığının biran once MEBBİS hizmet puanı ekranında yururluğu durdurulan yonetmelik maddelerine istinaden verilen ek hizmet puanlarını iptal etmesi ve yargı kararları ışığında yeni yonetmelik değişikliği yayınlanması gerekmektedir. Yada hukuk devletinden olmaması gereken bir yontemle yargı kararının arkasında dolanılarak aynı yonetmelik değişikliği tekrar yayınlanacaktır
Olayın ozeti ise şu şekildedir;
Danıştay 2. Dairesi 2020/1115E nolu yurutmeyi durdurma kararında ozetle "gerek ek hizmet puanı verilecek hususların, genel olarak oğretmenlik mesleği ve oğretmenin branşı ile ilgisine gore belirlenmemesi, gerekse ongorulen ek hizmet puanlarının, hizmet surelerine gore elde edilecek hizmet puanına gore olculu olmaması yonunden dava konusu duzenlemede hukuka uyarlık gorulmemiştir." gerekcesiyle, 17/04/2015 gunlu, 29329 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliği'nin "Hizmet puanları" başlıklı 40. maddesine -19/06/2020 gunlu Yonetmelik ile- eklenen 9. fıkranın yurutulmesinin durdurulmasına karar vermiştir.
İşte ek hizmet puanı verilen ve mahkemece yururluğu durdurulan madde:
"Hizmet puanları
MADDE 40
(9) (Ek:RG-19/6/2020-31160)Oğretmenlerden;

a) Doktora mezunu olanlara 90,
b)Tezli yuksek lisans mezunu olanlara 50,
c) Ortaoğretim alan oğretmenliği tezsiz yuksek lisans eğitimi haric olmak uzere; tezsiz yuksek lisans mezunu olanlara 30,
c) İkinci bir dort yıllık yuksekoğrenim mezunu olanlara 10,
d) Uluslararası bir hakemli dergide makalesi yayımlananlara en fazla uc makale olmak uzere her bir makale icin 5,
e) Ulusal bir hakemli dergide makalesi yayımlananlara en fazla uc makale olmak uzere her bir makale icin 3,
f) En fazla bir adet olmak uzere başarı belgesi alanlara 3,
g) En fazla bir adet olmak uzere ustun başarı belgesi alanlara 4,
ğ) En fazla bir adet olmak uzere odul alanlara 5,
h) eTwining programı kapsamında sertifikası bulunanlara 15,
ı) Turk Patent ve Marka Kurumundan patent tescili alanlara her bir patent tescili icin 30,
i) Turk Patent ve Marka Kurumundan faydalı model tescili alanlara her bir faydalı model tescili icin 20,
j) Turk Patent ve Marka Kurumundan tasarım tescili alanlara her bir tasarım tescili icin 10,
hizmet puanı verilir."

Yukarıdaki maddenin tamamının yururluğu durdurulduğundan bu kriterlere gore verilen puanlarda iptal olacaktır.
Ayrıca, mezkur kriterlerle ilgili bir sendika tarafından acılan davada da Erasmus projelerine de puan verilmesi gerektiğine hukmedilerek eksik duzenleme iptal edilmiştir. Yonetmelikte yapılacak yeni duzenlemede Erasmus projeleri de kriterler arasına eklenerek oğretmenlere ek puan verilecektir.
Mezkur kriterlerle ilgili Eğitim Bir Sen tarafından acılan davada da takdir, teşekkur ve aylıkla odul belgelerine puan verilmemesine yonelik eksik duzenlemenin de yurutmesi durdurulmuştur. Yonetmelikte yapılacak yeni duzenlemede teşekkur, takdir ve aylıkla odul belgeleri de kriterler arasına eklenerek oğretmenlere ek puan verilecektir.
Ozetle, Danıştay'ın uc ayrı yurutmeyi durdurma kararına gore yonetmeliğin yururluğu durdurulan fıkralarında yeniden duzenleme yapılması gerekmektedir. Yapılacak duzenlemeye gore hizmet puanları yeniden hesaplanacaktır.
Mahkeme kararlarına ve detaylara ulaşmak icin tıklayınız.

Ahmet KANDEMİR