Proje okullarına sadece oğretmen ataması yapılmaktadır. Proje okulları arasından oğretmenlerin normal yada ozur durumuna bağlı bir yer değiştirme işlemi bulunmamaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yonetmeliğinin "Oğretmen olarak atanacaklarda aranacak genel şartlar" başlıklı 8. maddesindeki şartları taşıyanlar arasından proje okullarına oğretmen ataması yapılmaktadır.
İlgili madde şu şekildedir:
"Oğretmen olarak atanacaklarda aranacak genel şartlar
MADDE 8(1) Oğretmen olarak atanacaklarda aşağıdaki genel şartlar aranır:
a) Bakanlık kadrolarında oğretmen olarak gorev yapıyor olmak.
b) Adaylık suresi dahil en az dort yıl oğretmenlik yapmış olmak.
c) Zorunlu calışma gerektiren yerler dışındaki eğitim kurumuna atanacaklar bakımından, zorunlu calışma yukumluluğunu tamamlamış ya da bu yukumlulukten muaf tutulmuş olmak.
c) Başvurunun son gunu itibarıyla, son dort yıl icinde adli veya idari soruşturma sonucu aylıktan kesme ya da daha ust ceza almamış olmak veya soruşturma sonucu gorev yeri değiştirilmemiş olmak.
d) Proje yurutucusu genel mudurluk veya eğitim kurumunun bağlı bulunduğu genel mudurlukce aksi ayrıca kararlaştırılmadıkca atanacağı eğitim kurumunun bulunduğu ilde gorev yapıyor olmak.
(2) Mesleki ve teknik eğitim kurumlarının ulke genelinde yaygın olmayan Bakanlıkca belirlenen alanlarına atanacak atolye ve laboratuvar oğretmenleri bakımından, birinci fıkranın (c) bendi haric diğer şartlar aranmaz."
Yonetmeliğin"Oğretmen atama" başlıklı 13. maddesindeki hukumlerine gore proje okullarına oğretmen atama usulu ise şu şekildedir:
"Oğretmen atama
MADDE 13(1) Bu Yonetmelikte aranan şartları taşıyan oğretmenler arasından eğitim kurumunun bağlı bulunduğu genel mudurluğun inhası, İnsan Kaynakları Genel Mudurluğunun teklifi ve Bakanın onayı ile dort yıllığına atama yapılır. Eğitim kurumunun bağlı bulunduğu genel mudurlukce belirlenen kriterlere gore gorevinde başarı gosteren oğretmenlerin gorev suresi ilk atamadaki usulle dort yıl daha uzatılabilir.
(2) Proje okullarına 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 38 inci maddesine gore oğretim elemanları ders vermek uzere gorevlendirilebilir. Gorevlendirilecek oğretim elemanlarında bu Yonetmelikte belirtilen şartlar aranmaz.
(3)Oğretmen atamalarına yonelik inhalar 01-31 Mayıs tarihleri arasında İnsan Kaynakları Genel Mudurluğune bildirilir. Oğretmen atamalarına ilişkin iş ve işlemler, ders yılının başlama tarihinden once sonuclandırılır."
DEĞERLENDİRME
Dolayısıyla proje okullarına sadece oğretmen ataması yapılmaktadır. Proje okulları arasından oğretmenlerin normal yada ozur durumuna bağlı bir yer değiştirme işlemi bulunmamaktadır.
Sadece Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yonetmeliğinin "Gecici gorevlendirme" başlıklı 18. maddesindeki; "(1) Proje okullarındaki yonetici ve oğretmen kadrolarına Bakanlıkca gorevlendirme/atama yapılıncaya kadar valiliklerce gecici gorevlendirme yapılabilir." hukumlerine istinaden mucbir bir sebep var ise gecici gorevlendirme yapılabilir.
Ahmet KANDEMİR