Okullarımızda eğitim ve oğretim hizmetlerinin gerekli ve yeterli personelce yurutulmesi, personel boyutunda atıl kapasite yaratılmaması, var olan atıl kapasitenin ihtiyac duyulan okul ve kurumlara yonlendirilmesi ve verimliliğe donuşturulmesi icin proje okullarında norm kadro fazlası olan oğretmenler dort yıllık gorev surelerinin bitimini beklemeden, norm kadro acığı bulunan eğitim kurumlarına ozur durumları ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle hizmet puanı ustunluğune gore atanır, herhangi bir kuruma atanmak uzere başvuruda bulunmayanların ise gorev yerleri, il icinde valiliklerce isteklerine bakılmaksızın belirlenmesi gerekmektedir. Proje okulunda norm kadro fazlası durumuna duşen oğretmen dort yıllık calışma suresince okulda bekletilir mi?
Bu sorunun cevabını bulabilmek icin ilgili yonetmelikleri sırasıyla inceleyecek olursak;
PROJE OKULLARINA OĞRETMEN OLARAK ATANACAKLARDA ARANILACAK ŞARTLAR NELERDİR?
Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yonetmeliğinin "Oğretmen olarak atanacaklarda aranacak genel şartlar" başlıklı 8. maddesindeki şartları taşıyanlar arasından proje okullarına oğretmen atanmaktadır.
İşte o madde;
"Oğretmen olarak atanacaklarda aranacak genel şartlar
MADDE 8(1) Oğretmen olarak atanacaklarda aşağıdaki genel şartlar aranır:
a) Bakanlık kadrolarında oğretmen olarak gorev yapıyor olmak.
b) Adaylık suresi dahil en az dort yıl oğretmenlik yapmış olmak.
c) Zorunlu calışma gerektiren yerler dışındaki eğitim kurumuna atanacaklar bakımından, zorunlu calışma yukumluluğunu tamamlamış ya da bu yukumlulukten muaf tutulmuş olmak.
c) Başvurunun son gunu itibarıyla, son dort yıl icinde adli veya idari soruşturma sonucu aylıktan kesme ya da daha ust ceza almamış olmak veya soruşturma sonucu gorev yeri değiştirilmemiş olmak.
d) Proje yurutucusu genel mudurluk veya eğitim kurumunun bağlı bulunduğu genel mudurlukce aksi ayrıca kararlaştırılmadıkca atanacağı eğitim kurumunun bulunduğu ilde gorev yapıyor olmak.
(2) Mesleki ve teknik eğitim kurumlarının ulke genelinde yaygın olmayan Bakanlıkca belirlenen alanlarına atanacak atolye ve laboratuvar oğretmenleri bakımından, birinci fıkranın (c) bendi haric diğer şartlar aranmaz."
PROJE OKULLARINA OĞRETMENLER DORT YILLIĞINA BAKANLIKCA ATANIRLAR
Bu şartları taşıyanlar arasından proje okullarına Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yonetmeliğinin " Oğretmen atama" başlıklı 13. maddesi 1. fıkrasındaki; "(1) Bu Yonetmelikte aranan şartları taşıyan oğretmenler arasından eğitim kurumunun bağlı bulunduğu genel mudurluğun inhası, İnsan Kaynakları Genel Mudurluğunun teklifi ve Bakanın onayı ile dort yıllığına atama yapılır. Eğitim kurumunun bağlı bulunduğu genel mudurlukce belirlenen kriterlere gore gorevinde başarı gosteren oğretmenlerin gorev suresi ilk atamadaki usulle dort yıl daha uzatılabilir." hukumlerine gore dort yıllığına atanırlar.
PROJE OKULLARINA ATANAN OĞRETMENLER SEKİZ YILDAN FAZLA SUREYLE GOREV YAPAMAZLAR

Proje okullarına atanan oğretmenler Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yonetmeliğinin "Yonetici ve oğretmenlerin gorev suresi" başlıklı 11. maddesindeki hukumlerine gore oğretmenler proje okullarına dort yıllığına atanırlar ve sekiz yıldan fazla sureyle oğretmen olarak gorev yapamazlar.
İşte o madde;
"Yonetici ve oğretmenlerin gorev suresi
MADDE 11 - (1) Yoneticiler dort yıllığına gorevlendirilir.
(2) Oğretmenler dort yıllığına atanırlar.
(3) Aynı unvanla aynı eğitim kurumunda sekiz yıldan fazla sureyle yonetici veya oğretmen olarak gorev yapılamaz. Bu sure, oğretmen temininde gucluk cekilen alanlarda projenin niteliğine gore ilgili Genel Mudurluğun teklifi ve Bakan Onayı ile en fazla 2 yıl daha uzatılabilir.
(4) Gorev suresi biten oğretmenlerin iş ve işlemleri okul mudurluğunce, yoneticilerin işlemleri ise il milli eğitim mudurluğunce başlatılır."
PROJE OKULLARINDA GOREVİNDEN AYRILMAK İSTEYEN OĞRETMENLER DİĞER OKULLARA İLGİLİ MEVZUAT HUKUMLERİNE GORE ATANMAKTADIR
Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yonetmeliğinin "Yoneticilik ve oğretmenlik gorevinden ayrılma" başlıklı 15. maddesi 1. fıkrasındaki; "(1) Yonetici ve oğretmenler istemeleri halinde ya da gorev surelerini tamamladıklarında diğer okullara ilgili mevzuat hukumlerine gore oğretmen olarak atanabilirler." hukumleri nedeniyle proje okulunda iken oğretmenlik gorevinden ayrılmak isteyen oğretmen diğer okullara ilgili mevzuat hukumlerine gore atanmaktadır.

PEKİ, PROJE OKULUNDA NORM KADRO FAZLASI DURUMUNA DUŞEN OĞRETMEN DORT YILLIK CALIŞMA SURESİNCE OKULDA BEKLETİLİR Mİ?
PROJE OKULLARININ NORM KADROLARI EYLUL AYI İCİNDE BAKANLIKCA BELİRLENMEKTEDİR
Proje okullarının norm kadroları ise Yonetici ve Oğretmenlerin Norm Kadrolarına İlişkin Yonetmeliğinin "Norm kadroları Bakanlıkca belirlenecek eğitim kurumları" başlıklı, 23. maddesi 1. fıkrasındaki; "(1) Proje okullarının yonetici ve oğretmenlerinin norm kadroları, bu Yonetmeliğin diğer hukumlerinden bağımsız olarak eylul ayı icinde eğitim kurumlarının Bakanlıkta bağlı oldukları birimlerin teklifi ve İnsan Kaynakları Genel Mudurluğunun goruşu uzerine Bakan onayı ile belirlenir." hukumlerince proje okullarının norm kadroları eylul ayı icinde bakanlıkca belirlenmektedir.
PROJE OKULLARINDA NORM KADRO FAZLASI OLAN OĞRETMENLERE İLGİLİ ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME MEVZUATI HUKUMLERİ UYGULANIR
Kimlerin norm kadro fazlası olması gerektiği Yonetici ve Oğretmenlerin Norm Kadrolarına İlişkin Yonetmeliğinin "Norm kadro sayıları değişen eğitim kurumları" başlıklı, 26. maddesi 3. fıkrasındaki; "Eğitim kurumlarının yonetici ve oğretmen norm kadro sayılarının azalması nedeniyle norm kadro fazlası olan yonetici ve oğretmenler hakkında, ilgili atama ve yer değiştirme mevzuatı hukumleri uygulanır." hukumlerine gore belirlenir.

DOLAYISIYLA PROJE OKULLARINDA NORM KADRO FAZLASI OLAN OĞRETMENLER DORT YILLIK GOREV SURESİNİN BİTİMİNİ BEKLEMEDEN NORM KADRO ACIĞI BULUNAN EĞİTİM KURUMLARINA OZUR DURUMLARI VE TERCİHLERİ DE DİKKATE ALINMAK SURETİYLE HİZMET PUANI USTUNLUĞUNE GORE ATANIR
Peki, madde hukmunun atıfta bulunduğu ilgili mevzuat hukumleri nedir?
Proje okulunda iken oğretmenlik gorevinden ayrılmak isteyen oğretmen norm kadro fazlası durumuna duşen oğretmen olur ve Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliğinin "İhtiyac ve norm kadro fazlası oğretmenlerin yer değiştirmeleri" başlıklı 53. maddesi hukumlerince; İlde norm kadro acığı bulunan eğitim kurumlarının, norm kadro fazlası olan oğretmenlere duyurusunun yapılarak, norm kadro fazlası konumunda bulunan oğretmenlerden zorunlu calışma yukumlulukleri olmayanların oncelikle gorevli oldukları yerleşim yerinde daha sonra ilcelerdeki eğitim kurumları olmak uzere il icinde alanlarında norm kadro acığı bulunan eğitim kurumlarına ozur durumları ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle hizmet puanı ustunluğune gore atamalarının yapılması, norm kadro fazlası konumunda bulunan oğretmenlerden herhangi bir kuruma atanmak uzere başvuruda bulunmayanların ise gorev yerleri, il icinde valiliklerce isteklerine bakılmaksızın belirlenmesi gerekmektedir.
Bu hukumlere gore; okullarımızda eğitim ve oğretim hizmetlerinin gerekli ve yeterli personelce yurutulmesi, personel boyutunda atıl kapasite yaratılmaması, var olan atıl kapasitenin ihtiyac duyulan okul ve kurumlara yonlendirilmesi ve verimliliğe donuşturulmesi icin proje okullarında norm kadro fazlası olan oğretmenler dort yıllık gorev surelerinin bitimini beklemeden, norm kadro acığı bulunan eğitim kurumlarına ozur durumları ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle hizmet puanı ustunluğune gore atanır, herhangi bir kuruma atanmak uzere başvuruda bulunmayanların ise gorev yerleri, il icinde valiliklerce isteklerine bakılmaksızın belirlenmesi gerekmektedir.
Ahmet KANDEMİR