Okul Oncesi Oğretmenlerinden kendilerine uygulama sınıfı verilenler geriye donuk beş yıl icinde eğer kendilerine ilave eğitim oğretim tazminatı odenmemişse isteyebilirler. 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan Devlet Memurlarına Odenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Kararda, 16 Ocak 2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan değişiklikle Karar Eki III sayılı "Diğer Tazminatlar" Cetvelinin "A. Eğitim Oğretim Tazminatı" bolumu aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"II- Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ek V Sayılı Cetvelde sayılan mesleki ve teknik oğretim okul ve kurumlarına, atolye, laboratuvar veya meslek dersleri oğretmeni olarak eğitim ve oğretim hizmetleri sınıfına dahil oğretmen unvanlı kadrolara atananlara, atandıkları branşlara (alanlara) gore aşağıdaki oranlarda ilave eğitim oğretim tazminatı ayrıca odenir.
Mesleki Acık Oğretim Lisesi ile Mesleki ve Teknik Acık Oğretim Okulu kadrolarında bulunanlar haric olmak uzere, branşlarında fiilen derse girmeyenlere bu tazminat odenmez.
e) Adalet, Aile ve Tuketici Hizmetleri, Buro Yonetimi, Cocuk Gelişimi ve Eğitimi, Eğlence Hizmetleri, Gazetecilik, Halkla İlişkiler ve Organizasyon Hizmetleri, Konaklama ve Seyahat Hizmetleri, Muhasebe ve Finansman, Pazarlama ve Perakende, Ulaştırma Hizmetleri, Yiyecek İcecek Hizmetleri, Okuloncesi Oğretmenliği (uygulama sınıfı verilenler);
- En az 4 yıl yuksekoğrenim gorenler......... : 6
- En az 2 vıl yuksekoğrenim gorenler........ : 4"
Dolayısıyla Devlet Memurlarına Odenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Kararın Eki III sayılı "Diğer Tazminatlar" Cetvelinin "A. Eğitim Oğretim Tazminatı" bolumu II fıkrası (e) bendindeki hukumler gereğince; Okul Oncesi Oğretmenlerinden kendilerine uygulama sınıfı verilenler, 2014 yılı ocak ayından itibaren ilave eğitim oğretim tazminatı almaya hak kazanmışlardır.
5018 sayılı Kanunun 34. maddesinin 3. fıkrasında yer alan; "İlgili olduğu mali yılın sonundan başlayarak beş yıl icinde alacaklıları tarafından gecerli bir mazerete dayanmaksızın, yazılı talep edilmediğinden veya belgeleri verilmediğinden dolayı odenemeyen borclar zamanaşımına uğrayarak kamu idareleri lehine duşer." hukumlerine gore Okul Oncesi Oğretmenlerinden kendilerine uygulama sınıfı verilenler geriye donuk beş yıl icinde eğer kendilerine ilave eğitim oğretim tazminatı odenmemişse isteyebilirler.
Ahmet KANDEMİR