Gaziantep'te bir okulda nefes borusuna yemek kacan ve boğulmak uzere olan oğrenciyi oğretmenleri 'Heimlich Manevrası' ile hayata dondurdu. Nefes borusu tıkanan oğrencinin yaşadıkları ve oğretmenlerin oğrenciyi kurtarma cabaları ise okuldaki guvenlik kameralarınca saniye saniye kaydedildi. Olay, 29 Mart 2020 Pazartesi gunu Şehitkamil ilcesi Vicdan-Ahmet Gonul Ortaokulu'nda meydana geldi. İddiaya gore, Melisa I. isimli 7. sınıf oğrencisi, oğle saatlerinde evden getirdiği yemeğini yemek isterken ağzındaki lokma nefes borusuna kactı. Lokmasının nefes borusunu tıkaması sonucu cırpınmaya başlayan Melisa I., can havliyle kendini koridora attı. Nefessiz kalan ve uzun sure koridorda cırpınan oğrencinin imdadına ise o sırada koridordan gecen Sabure Ozdemir ve Aydın Kaya isimli iki oğretmeni yetişti.
Heimlich manevrası ile hayata dondurduler
Olayı gorur gormez hemen oğrencisinin yanına koşan oğretmeni Sabure Ozdemir, can cekişen 13 yaşındaki oğrencisine heimlich manevrası ile mudahale etti. Oğretmenin mudahalesinin ardından oğrencinin nefes borusunu tıkayan yemeğin bir kısmı cıkarken, Aydın Kaya ismindeki oğretmenin son manevrasıyla 13 yaşındaki oğrencinin nefes borusunu tıkayan lokmanın tamamı cıkarıldı.
Yaşananlar saniye saniye kaydedildi
Tıkanan nefes borusu oğretmenlerin yardımıyla acılan ve tekrar hayata dondurulen oğrenci derin bir nefes alırken, olay anları ise okulun guvenlik kameraları tarafından saniye saniye kaydedildi. Goruntulerde nefes borusu tıkanan oğrencinin can havliyle kendisini dışarı atması, etrafında diğer oğrencilerin toplanması ve yardıma koşan oğretmenlerin Heimlich Manevrası ile oğrenciyi hayata dondurmesi dikkat cekti.
Oğrenciyi kurtaran oğretmenler o anları anlattı
Kız oğrenciye cekinmeden ilk mudahaleyi yapan oğretmeni Sabure Ozdemir, "Cocuğu ilk gorduğumde nefes alamadığını fark ettim. Sonrasında baktığımda gozlerinin cok kotu gorunduğunu, rengini de değişmeye başladığını fark ettim. O anda nefes borusunun tıkandığını anladım ve o anlık hemen heimlich manevrasına karar verdim. İlk mudahaleyi yaptıktan sonra cocuğun ağzındaki lokmanın bir kısmı cıktı. Bu sırada benim gucum de tukendiği icin Aydın hocaya devrettim. O da kalan lokmanın cıkması icin manevra yaptı ve o lokmada cocuğun ağzından cıktı. Bu şekilde cocuğu hayata dondurerek hem ilk yardımın ne kadar onemli olduğunu gostermiş olduk, hem de bir cocuğu tekrar hayata dondurmenin mutluluğunu yaşadık. O yuzden herkesin ilk yardım konusunda bilincli olmasını istiyorum" dedi.
"Boyle bir olaya vesile olmak gurur verici"
Son hamle ile oğrenciyi tekrar hayata donduren Aydın Kaya isimli oğretmen ise "Derse gitmek icin koridora cıktığımda olayla karşılaştım. O esnada Sabure hocanın boğulmak uzere olan oğrenciye manevra yaptığını gordum. Bu esnada hocamızın yorulduğunu ve cocuğun da cok kotu durumda olduğunu fark edince hemen ben devraldım. Bir sure heimlich manevrası yaptıktan sonra cocuğun nefes borusunu tıkayan lokma cıktı. Oğrencimiz boğulmak uzereydi. Tekrar yaşaması, aramıza donmesi, ailesine donmesi cok mutluluk verici. Buna vesile olmak da bizim icin sevindirici. Bu yaptığımız teknik de hayat kurtaran bir teknik. Herkesin bu tekniği bilmesi gerektiğini duşunuyorum" ifadelerini kullandı.
"Aile, CİMER'e teşekkur mesajı yazacağını soyledi"
Okul Muduru Suleyman Cevik ise yaşanan olayın ardından ailenin oğretmenlere karşı cok minnettar olduğunu vurgulayarak, "İki gun once talihsiz bir olay atlattık. Bir oğrencimiz boğulmak uzereyken oğretmenlerimizin mudahalesi ile tekrar hayata donduruldu. Oğrencimiz sonrasında rahatladı, normal bir şekilde nefes alıp vermeye başladı. Ardından oğrencimizi sağ salim şekilde ailesine teslim ettik. Ailesi de ertesi gun bizi arayarak buyuk minnet duygusuyla oğretmenlerimize ve bizlere teşekkur etti. Hatta CİMER'e bir teşekkur mesajı yazacaklarını ilettiler" diye konuştu.