Mevzuatımızda, ucretli oğretmenlere soruşturma acılarak disiplin cezası verilmesini ongoren bir duzenleme bulunmamaktadır. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun; "Disiplin Amiri ve Disiplin Cezaları" başlıklı 124. maddesi 2. fıkrasındaki; "Kamu hizmetlerinin gereği gibi yurutulmesini sağlamak amacı ile kanunların, tuzuklerin ve yonetmeliklerin Devlet memuru olarak emrettiği odevleri yurt icinde veya dışında yerine getirmeyenlere, uyulmasını zorunlu kıldığı hususları yapmayanlara, yasakladığı işleri yapanlara durumun niteliğine ve ağırlık derecesine gore 125 inci maddede sıralanan disiplin cezalarından birisi verilir." hukumlerine gore devlet memurlarına soruşturma acılarak disiplin cezası verilebilmektedir.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun; "İstihdam Şekilleri" başlıklı 4. maddesinde ucretli oğretmenlik istihdam şekli olarak duzenlenmemiştir. Dolayısıyla ucretli oğretmenler 6578 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi bir personel değildir.
Ucretli Oğretmenler; Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın "Ders ucreti karşılığında gorevlendirme" başlıklı 9. maddesine gore Oğretmen sayısının yetersiz olması halinde gorevlendirilebilmektedir.
İşte o madde;
"Ders ucreti karşılığında gorevlendirme
MADDE 9- (1) Oğretmen sayısının yetersiz olması halinde;
a)Yuksek oğrenimli olmak koşuluyla;
1) Bu Karar kapsamındaki yonetici ve oğretmenler dışındaki resmi gorevliler ile sınıf oğretmenlerine ilkoğretim, orta oğretim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 8 saate,
2)Resmi gorevi bulunmayanlar ile emeklilere, okul oncesi, ilkoğretim, orta oğretim, ozel eğitim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 30 saate, kadar ek ders gorevi verilebilir.
b)İlgili mevzuatında belirtilen esaslara gore uzman ve usta oğretici olarak nitelendirilenlerden;
1)Resmi gorevi bulunanlara haftada 10 saate,
2)Resmi gorevi bulunmayanlara haftada 40 saate, kadar okul oncesi, mesleki ve teknik orta oğretim, ozel eğitim ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders gorevi verilebilir."
Ucretli Oğretmenler ile ilgili bu mevzuat hukmu haricinde herhangi bir mevzuat hukmu bulunmamaktadır. Ucretli Oğretmenler, Oğretmen sayısının yetersiz olması halinde il milli eğitim mudurluklerinin yayımladıkları duyurularda bazı şartlara bağlı olarak gorevlendirildiklerinden olası bir disiplin konusundan dolayı soruşturma acılmayıp gorevinin sonlandırılması gerekmektedir. Ucretli oğretmenlere uyacakları kuralları hatırlatan bir sozleşme imzalatılması ve burada yazılan hususlara aykırı davranması halinde işine son verilmesi yada sozlu olarak uyarılması, soz konusu disiplin konusunun adli ve mali boyutları var ise suc duyurusunda bulunularak soruşturmanın savcılıklarca yapılması gerekmektedir.
Dolayısıyla ucretli oğretmenlere de soruşturma acılarak disiplin cezası verilemez.
Ahmet KANDEMİR