Okulları tamamen ikili oğretim kapsamında olsun yada olmasın okulundaki bazı eğitim kademelerinde ikili eğitim yapılan okul yoneticilerine ek ders odenmesi yonunde Milli Eğitim Bakanlığı goruş bildirdiğinden ikili eğitime bağlı olarak haftada 2 saat artırımlı ek ders ucreti odemesi yapılan okul yoneticilerine Yonetici Secme Ve Gorevlendirme Yonetmeliğinin "YONETİCİ DEĞERLENDİRME FORMU" başlıklı Ek-2'si "C. HİZMET SURESİ" bolumu 5. sırasında yer alan "Son dort yıl icinde ikili eğitim yapan okullarda fiilen gorev yapan yoneticilere her yıl icin" kriterine 1 Puan verilmesi gerekmektedir. Soru; İyi gunler Ahmet Bey. İlkokulda okul muduru olarak gorev yapmaktayım. Okulumuz bunyesindeki ilkokul normal eğitim, okulumuz bunyesinde 2 ana sınıfı 4 oğretmen vardır. Ana sınıflarımız ikili oğretim yapmaktadır. Bizlerde ek ders ucreti alırken 2 saat haftada ikili oğretim ucreti fazla alıyoruz. Yonetici atama yonetmeliği Ek 2 değerlendirme formunda ikili oğretimde gorev yapan okul idaresi her yıl icin 1 puan alır diyor. Biz ana sınıflarının ikili oğretimde olmasından dolayı ek ders ucretini fazla alıyoruz. Puanı da alabilir miyiz. Bu konuda sizin goruşunuzu oğrenmek istedim. Teşekkur ederim. Saygılar.
Cevap;
05.02.2021 tarih ve 31386 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan MilliEğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yonetici Secme Ve Gorevlendirme Yonetmeliğinin " YONETİCİ DEĞERLENDİRME FORMU" başlıklı Ek-2'si "C. HİZMET SURESİ" bolumu 5. sırasında yer alan "Son dort yıl icinde ikili eğitim yapan okullarda fiilen gorev yapan yoneticilere her yıl icin " kriterine 1 Puan verilmektedir.
Kamu Gorevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yonelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2020 ve 2021 yıllarım kapsayan Kamu Gorevlileri Hakem Kurulunun 28.08.2019 tarihli ve 2019/1 sayılı Kararının "Eğitim, Oğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Mali ve Sosyal Haklar" bolumunun "ikili oğretim yapan orgun eğitim kurumlan yoneticilerinin ilave ek ders ucreti" başlıklı 7. maddesinde; "(1) 2006/11350 sayılı Kararın 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi uyarınca orgun ve yaygın eğitim kurumlarındaki yoneticilere odenmekte olan ek ders ucreti, ikili oğretim yapan orgun eğitim kurumlarındaki yoneticilere ders yılı suresince haftada 2 saat artırımlı odenir." denilmektedir.
Bu cercevede, Milli Eğitim Bakanlığın bağlı eğitim kurumlarında gorevli yoneticilere, ikili oğretim yapan eğitim kuramlarında gorevli olmalarına bağlı olarak ilave ek ders ucreti odenmektedir.
Fakat bazı okullar tamamen ikili oğretim yapmakta iken bazı okullar hem normal oğretim hem de bazı eğitim kademelerinde ikili oğretim yapmaktadır. Orneğin okul ilkokul, ortaokul veya lise olup normal oğretim yapmakta iken okul oncesi sınıfları bulunmakta bu sınıflarda ikili oğretim yapabilmektedir. Ya da aynı binada sabah ilkokul, oğleden sonra ortaokul olarak faaliyet gosteren okullarda bulunmaktadır.
Şoyle ki aynı binada sabah ilkokul, oğleden sonra ortaokul olarak faaliyet gosteren okullarda ikilioğretim kapsamında değerlendirilerek haftada 2 saat artırımlı ek ders ucreti odenip odenmeyeceğine ilişkinMilli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Mudurluğu 14.12.2015 tarih ve 12865537 sayılı goruş yazısında; "Bu durumda soz konusu okul mudurunun aynı binada sabah ve ilkokul, oğleden sonra ortaokul olarak eğitim vermek uzere faaliyet yuruten iki okulun mudurluğunu birlikte yurutuyor olması şartıyla, fiili olarak ikili oğretim kapsamında gorev yaptığı goz onunde bulundurulduğundan bu gorevine bağlı olarak ek ders ucretinin iki saat artırımlı odenmesi gerektiği değerlendirilmektedir."
"Bununla birlikte, iki okulun mudur yardımcıları ayrı olduğundan, mudur yardımcılarının bu kapsamda ek ders ucretinden yalandırılmaları mumkun bulunmadığı gibi, ilkokul ve ortaokulun mudurlerin ayrı olması durumunda her iki mudurunde soz konusu ek ders ucretinden yararlandırılmaların mumkun olamayacağının hatırlatılmasında yarar gorulmektedir." acıklamalarında bulunmuştur.
Hem ilkokul hemde ortaokul olan okuldaki yoneticilere artırımlı ek ders odenir mi? Yine ikili oğretim yapılan okul oncesi sınıflarında okulda gorevli yoneticilerden ikili oğretime bağlı olarak okulda bulunmak durumunda olanların ek ders ucretlerinin, ders yılı suresince haftada 2 saat artırımlı odenmesi gerektiğine dair Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Mudurluğunun 13.03.2013 tarih ve 103490 sayılı goruş yazısında; "İkili oğretim yapılmayan eğitim kurumlarında gorev yapan yoneticilerden daha fazla gorevlerinin başında bulunmak durumunda olan yoneticilerin, bu gorevleri karşılığında haftada iki saat daha ek ders ucretinden yararlandırılmalarının sağlanması amaclanmıştır. Bu cercevede okul oncesi sınıflarında ikili oğretim yapıldığı belirtilen okulda gorevli yoneticilerden ikili oğretime bağlı olarak okulda bulunmak durumunda olanların ek ders ucretlerinin haftada 2 saat artırımlı odenmesi gerektiği değerlendirmektedir" acıklamalarında bulunmuştur.
İkili oğretim yapılan okul oncesinde de yoneticilere ek dersler artırımlı odenecek Dolayısıyla okulları tamamen ikili oğretim kapsamında olsun yada olmasın okulundaki bazı eğitim kademelerinde ikili eğitim yapılan okul yoneticilerine ek ders odenmesi yonunde Milli Eğitim Bakanlığı goruş bildirdiğinden ikili eğitime bağlı olarak haftada 2 saat artırımlı ek ders ucreti odemesi yapılan okul yoneticilerine Yonetici Secme Ve Gorevlendirme Yonetmeliğinin "YONETİCİ DEĞERLENDİRME FORMU" başlıklı Ek-2'si "C. HİZMET SURESİ" bolumu 5. sırasında yer alan "Son dort yıl icinde ikili eğitim yapan okullarda fiilen gorev yapan yoneticilere her yıl icin " kriterine 1 Puan verilmesi gerekmektedir.
Ahmet KANDEMİR