Milli Eğitim Bakanlığı, MEBBİS İl/İlce Yoneticisi gorevlendirmelerinden vazgecerek yetişmiş ve tecrube kazanmış bu personeli kadrolu olarak MEBBİS İl/İlce Yoneticisi olarak atamamanın yolunu bulmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri (Mebbis) Bakanlık Merkez Teşkilatı Birimleri, İl ve İlce Yoneticilerinin Gorevlendirilme ve Calışma Esaslarına Dair Yonetmeliğinin "Gorevlendirme Esasları" başlıklı 6. maddesi 3. fıkrasında; "(3) MEBBİS İl/İlce Yoneticisi olarak gorevlendirilecek personelin uzerinde Okul/Kurum Yoneticiliği gorevlendirmesi haric başka bir goreve ait (Fatih Projesi, ARGE vb.) Bakanlık veya Valilik/Kaymakamlık gorevlendirmesi bulunmaması gerekir." hukumleri bulunmaktadır. Yani bu yonetmelik MEBBİS İl/İlce Yoneticisi olarak gorevlendirilecek personelin okul/kurum yoneticisi olabilmesini muaf tutmaktadır.
Fakat Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yonetici ve Oğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yonetmeliğinin "Boş kadro tahsisi ve kullanımı" başlıklı 29. maddesi 1. fıkrası (e) bendindeki; "(1) Bakanlığa tahsis edilmiş bulunan serbest oğretmen kadro sayısının, bu Yonetmelik hukumleri uyarınca ulke genelinde belirlenen yonetici ve oğretmen norm kadro sayısından fazla olması halinde, fazla durumdaki boş kadrolar il milli eğitim mudurluklerine aktarılır. Bu kadrolar; e) Kadroları doğrudan merkez teşkilatına bağlı eğitim kurumlarında bulunan yonetici ve oğretmenler ile yoneticilik gorevi verilenler haric olmak uzere, Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatında altı aydan fazla sureli gorevlendirilen oğretmenlerin, gorevlendirilmelerinden once atanmalarında, kullanılmak uzere Bakan onayı ile il ve ilce milli eğitim mudurluklerine aktarılır." hukumlerine gore altı aydan fazla sureli gorevlendirilen oğretmenlerin yoneticilik gorevlerinden ayrılarak kadrolarının il milli eğitme cekilmeleri ongorulmuştur.
Aynı hukum 05.02.2021 tarih ve 31386 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan MilliEğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yonetici Secme Ve Gorevlendirme Yonetmeliğinin "Yoneticilik gorevinin sona ereceği ve devam edeceği durumlar" başlıklı 36. maddesi 1. fıkrası (c) bendindeki; "(1) Yoneticilik gorevi; c) Yurt icinde veya yurt dışında başka bir goreve bir yıl veya daha fazla sureyle gecici veya surekli olarak gorevlendirilenlerin bu gorevlendirmenin yapıldığı; bunlardan Bakanlığın merkez veya taşra teşkilatı ile eğitim kurumlarında yonetici olarak gecici gorevlendirilenler haric olmak uzere, Bakanlığın merkez veya taşra teşkilatı ile eğitim kurumlarında ya da diğer kurumlarda bir yıldan az sureyle gorevlendirilenlerin toplamda bir yılın dolduğu tarihten itibaren sona erer." hukmune gore; bir yıldan az sureyle gorevlendirilenlerin toplamda bir yılın dolduğu tarihten itibaren yoneticiliklerin sona ereceğini kayıt altına almıştır.
Maddenin 3. fıkrasında ise "(3) Yoneticilikleri birinci fıkranın (c), (c), (d) ve (e) bentlerine gore sona erenler, soz konusu gorev veya aylıksız iznin bitimini muteakip, kadrolarının bulunduğu eğitim kurumunda alanlarında boş norm kadro olması ve istemeleri halinde bu eğitim kurumuna; aksi durumda ise oncelikli olarak kadrolarının bulunduğu ilce icerisinde durumlarına uygun bir eğitim kurumuna, ilce icerisinde durumlarına uygun norm kadro bulunmaması halinde ise il icerisinde istekleri de dikkate alınarak alanlarında boş norm kadro bulunan eğitim kurumuna oğretmen olarak atanır." hukumleriyle bu durumda olanlara nasıl işlem yapılacağı kayıt alına alınmıştır.
Dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri (Mebbis) Bakanlık Merkez Teşkilatı Birimleri, İl ve İlce Yoneticilerinin Gorevlendirilme ve Calışma Esaslarına Dair Yonetmeliğinin "Gorevlendirme Esasları" başlıklı 6. maddesi 3. fıkrasındaki; "(3) MEBBİS İl/İlce Yoneticisi olarak gorevlendirilecek personelin uzerinde, Okul/Kurum Yoneticiliği gorevlendirmesi haric başka bir goreve ait (Fatih Projesi, ARGE vb.) Bakanlık veya Valilik/Kaymakamlık gorevlendirmesi bulunmaması gerekir." hukumleri;
1-Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yonetici Ve Oğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yonetmeliğinin "Boş kadro tahsisi ve kullanımı" başlıklı 29. maddesi 1. fıkrası (e) bendindeki hukumlerine aykırıdır.
2- MilliEğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yonetici Secme Ve Gorevlendirme Yonetmeliğinin "Yoneticilik gorevinin sona ereceği ve devam edeceği durumlar" başlıklı 36. maddesi 1. fıkrası (c) bendindeki hukumlerine aykırıdır.
Dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığı, MEBBİS İl/İlce Yoneticisi gorevlendirmelerinden vazgecerek yetişmiş ve tecrube kazanmış bu personeli kadrolu olarak MEBBİS İl/İlce Yoneticisi olarak atamamanın yolunu bulmalıdır.
Cunku bu personele aşağıdaki şekilde tebligatlar gonderilerek mevzuat hatırlatılmakta, bu personelinde MEBBİS yoneticisi gorevlendirme yonetmeliğinden kaynaklı nedenlerle kafası karışmaktadır.
Ahmet KANDEMİR