MEB'in başyardımcılık ile yardımcılığın eş değer tutmasındaki maksat nedir? Eşdeğer ise ayrı adlarla ayrı kadro tahsisine ne gerek vardır? Aynı ise gorev tanımları neden farklı, aynı ise norm kadro yonetmeliğinde neden farklılık var? Ek ders ucretleri neden farklı? MEB 5 Şubat 2021'de Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yonetici Secme ve Gorevlendirme Yonetmeliği yayımladı.
Daha once kaldırılan Mudur Başyardımcılığı da yonetmelikte yer aldı.
Mudur başyardımcılığı kurumlarda mudurden sonra gelen kadrolardır. Gorev tanımı da ilgili yonetmeliklerde belirlenmiştir.
Bugunlerde aynı kurum ve aynı kadroda; 4 yılını dolduranların aynı ya da başka kuruma, 8 yılını dolduranların ise başka kurumlarda gorev yapabilmeleri icin surec işlemektedir.
MEB'in temel yaklaşımı mudur yardımcısı ve mudur başyardımcısı kadrolarının eşdeğer olduğu noktasındadır. Bu nedenle de şu anda bir okulda mudur yardımcısı olarak gorev yapan ve 4-8 yılı dolan yoneticilere mudur başyardımcılığı kadrolarına da başvuru hakkı verildi.
Mudur başyardımcılığına ilişkin şartlar da mudur yardımcılığı ile aynı. Hic yoneticilik yapmayanlar da başyardımcı olabiliyorlar mesela.
Fakat yonetmeliğin Mudur başyardımcısı ve mudur yardımcısı olarak yeniden gorevlendirme başlıklı 31.maddesi şu şekilde:
"MADDE 31 - (1) Bulundukları eğitim kurumunda aynı unvanda dort yıllık gorev suresini dolduran mudur başyardımcıları ile mudur yardımcıları aynı ya da farklı eğitim kurumlarına, bulundukları eğitim kurumunda aynı unvanda sekiz yıllık gorev suresini dolduran mudur başyardımcıları ile mudur yardımcıları ise farklı eğitim kurumlarına mudur başyardımcısı veya mudur yardımcısı olarak yeniden gorevlendirilmek uzere başvuruda bulunabilir. Başvuruda bulunan adayların gorevlendirmeye esas puanları; Ek-2'de yer alan Yonetici Değerlendirme Formu uzerinden yapılacak değerlendirmeye gore oluşan puanlar dikkate alınarak belirlenir."
Maddeden da anlaşılacağı uzere aynı unvandaki kişilerin aynı unvana başvurması soz konusu olacakken MEB mudur yardımcılarının mudur başyardımcılıklarına da başvurabileceklerini il mudurluklerine acıklamıştır. Gerekce olarak da mudur yardımcılığı ile mudur başyardımcılığını aynı unvan kabul etmeleri.

Bu noktada aynı unvan olarak gorulurken orneğin aynı okulda 8 yılını dolduran bir mudur yardımcısı aynı okulda mudur yardımcılığını tercih edemezken aynı okulun mudur başyardımcılığını tercih edebilecek. Yani gorevlendirme şartlarına gelince aynı unvan ama 4-8 yıllık sure dolunca farklı unvan.
İşte bu durum; bir coğumuzun bildiği Aziz Nesin'in "Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz" eserini andırıyor.
Bilindiği uzere eserde Yaşar;
Okula kayıt icin nufus cuzdanı alacak yaşamıyor,
Askerliği geliyor yaşıyor askere alıyorlar,
Terhis olacak nufus cuzdanı yok yaşamıyor,
Kafayı tırlatıyor tımarhaneye giriyor yaşıyor,
İyileşti tımarhaneden cıkacak yaşamıyor,
Babası vefat ediyor yaşıyor, taziye kabul ediyor,
Miras alacak yaşamıyor,
İş yapıyor vergi oduyor yaşıyor,
Ortağı dolandırınca mahkemeye başvuruyor yaşamıyor,
..
Kıssadan hisse Mudur başyardımcılığı ile Mudur yardımcılığının eşit kadro olduğu konusunda da oyle;
- Gorevlendirme (atanma) şartlarına gelince aynı unvan, yeniden gorev isteyince mudur yardımcısı iseniz başyardımcı, başyardımcı iseniz mudur yardımcılığı da isteyebiliyorsunuz yani aynı unvan,
Gorev tanımına gelince, norm kadrosu belirlenirken, ek ders hesaplanırken, okullardaki sayılarında (başyardımcı okullarda ya hic yok ya da bir tane, mudur yardımcısı daha cok olabiliyor) ayrı, 4-8 yıl dolması hesaplanırken kadrolar farklı unvan (yani 2 yıl başyardımcılık 2 yıl yardımcılık yapsanız 4 etmiyor),
Aynı okulu tercih edebiliyor ama ek puan alamıyor, yani tercih ederken aynı, puan alırken farklı.
.
ornekleri arttırmak tabii ki mumkun fakat MEB'in başyardımcılık ile yardımcılığın eş değer tutmasındaki maksat nedir? Eşdeğer ise ayrı adlarla ayrı kadro tahsisine ne gerek vardır? Aynı ise gorev tanımları neden farklı, aynı ise norm kadro yonetmeliğinde neden farklılık var? Ek ders ucretleri neden farklı?

Son olarak; her şeye rağmen madem aynı tutulacak neden yonetmeliğe bu yonde tek bir madde koymaz? Bırakın yonetmelik maddesini bir genelge yayımlayıp acıklamak lutfunda bile neden bulunulmaz? Madem iki kadro aynı olacaktı MEB kaldırdığı uygulamayı neden geri getirdi?
Maksut BALMUK