
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 2016/4160 Esas No, 2018/3201 Karar No ve 1.06.2018 tarihli kararıyla, oğretmen mesai saatleri tartışmasına son noktayı koyarak, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararının esastan Danıştay tarafından onanması uzerine, yonetici ve oğretmenlerin mesai surelerinin; Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Bakanlar kurulu kararında yer alan aylık ve zorunlu ek ders karşılığı girmek zorunda oldukları ders saati sayıları ve ilgi yonetmeliğine gore belirlenen bir ders saati suresi ve aralardaki teneffus surelerinden oluştuğu kesinlik kazanmıştır. Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde haftada aylık karşılığında okutmakla yukumlu oldukları ders saati sayısını dolduramayan oğretmenlerin, mesleki acık oğretim lisesi oğrencilerine yonelik yapılan yuz yuze eğitim faaliyetleri kapsamında ders okutmaları halinde ek ders ucretinden yararlandırılıp yararlandırılamayacakları sorusuna; Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Mudurluğu; "Soz konusu eğitim faaliyetinde gorevlendirilen oğretmenlerin normal calışma gunlerinde yerine getirdikleri ders gorevlerinin, hangi saatte yapıldığına bakılmaksızın oncelikle aylık karşılığı olarak değerlendirilmesi; cumartesi ve pazar gunlerinde yerine getirdikleri ders gorevlerinin ise aylık karşılığı ders gorevinin doldurulup doldurulmadığına bakılmaksızın ek ders ucreti karşılığında değerlendirilmesi gerekmektedir." şeklinde cevap vermiştir.
Peki bir oğretmene yarıyıl ve yaz tatillerinde, cumartesi ve pazar gunleri ile mesai gunleri saat 17.00'den sonra başlayan saatlerde aylık karşılığı ders gorevi verilebilir mi?
Goruş yazısı; yarıyıl ve yaz tatillerinde, cumartesi ve pazar gunleri aylık karşılığı ders gorevi verilemez demekte iken hafta ici gunlerde derslerin, saat kacta okutulduğuna bakılmaksızın oncelikle aylık karşılığı olarak değerlendirilmesi gerektiğini bildirmektedir.
Peki, MEB'in mesai saatlerinden haberi var mı?
Cevabı cok basit YOK. Cunku olsaydı Sayın MEB "...oğretmenlerin normal calışma gunlerinde yerine getirdikleri ders gorevlerinin, hangi saatte yapıldığına bakılmaksızın oncelikle aylık karşılığı olarak değerlendirilmesi gerekmektedir." şeklinde goruş bildirmezdi.
Peki bu iddiamızı nereye dayandırıyoruz. Tabi ki 657 sayılı kanuna;
Şoyle ki;
OĞRETMENLERİN MESAİ SAATLERİ SADECE DERS SAATLERİ İLE SINIRLIDIR
Halbuki "Danıştay ve Danıştay İDDK, oğretmen mesaisinin tanımında son noktayı koydu" başlıklı araştırma dosyamızda oğretmenlerin mesai saatleri net bir bicimde ortaya konulmuş ve Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun kararıyla da kesinlik kazanmıştır.
Araştırma dosyamızda yer verdiğimiz Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 2016/4160 Esas No, 2018/3201 Karar No ve 1.06.2018 tarihli kararıyla, oğretmen mesai saatleri tartışmasına son noktayı koyarak, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararının esastan Danıştay tarafından onanması uzerine, yonetici ve oğretmenlerin mesai surelerinin; Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Bakanlar kurulu kararında yer alan aylık ve zorunlu ek ders karşılığı girmek zorunda oldukları ders saati sayıları ve ilgi yonetmeliğine gore belirlenen bir ders saati suresi ve aralardaki teneffus surelerinden oluştuğu kesinlik kazanmıştır.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanun'un "Calışma Saatleri" başlıklı 99. maddesindeki; "Memurların haftalık calışma suresi genel olarak 40 saattir.
Bu sure Cumartesi ve Pazar gunleri tatil olmak uzere duzenlenir. Ancak ozel kanunlarla yahut bu kanuna veya ozel kanunlara dayanılarak cıkarılacak tuzuk ve yonetmeliklerle, kurumların ve hizmetlerin ozellikleri dikkate alınmak suretiyle farklı calışma sureleri tespit olunabilir.
Bakanlar Kurulu, yurt dışı kuruluşlarda hizmetin gerektirdiği hallerde, hafta tatilini Cumartesi ve Pazardan başka gunler olarak tespit edebilir." hukumleri ile memurların calışma saatleri tespit edilmiştir.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanun'un "Gunluk Calışma Saatlerinin Tespiti" başlıklı 100. maddesindeki; "Gunluk calışmanın başlama ve bitme saatleri ile oğle dinlenme suresi, bolgelerin ve hizmetin ozelliklerine gore merkezde Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığının teklifi uzerine Bakanlar Kurulunca, illerde valiler tarafından tespit olunur." hukumleri ile de Gunluk Calışma Saatlerinin illerde valiler tarafından tespit edileceği hukum altına alınmıştır.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanun'un "Yıllık izinlerin kullanılışı" başlıklı 103. maddesindeki; "Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca gore kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir onceki yıl haric, onceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları duşer.
Oğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez.
Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla calışan personele, her yıl yıllık izinlerine ilaveten bir aylık sağlık izni verilir." hukumleri ile de oğretmenlerin yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayıldıkları hukum altına alınmıştır.
Bu hukumlere gore oğretmenlere hafta ici gunlerde derslerin, saat kacta okutulduğuna bakılmaksızın aylık karşılığı olarak resen ders gorevi verilemez.
Kaldı ki yukarıda yer verdiğimiz mevzuat hukumlerine gore "...oğretmenlerin normal calışma gunlerinde yerine getirdikleri ders gorevlerinin, hangi saatte yapıldığına bakılmaksızın oncelikle aylık karşılığı olarak değerlendirilmesi gerekmektedir." şeklinde ki bir goruş yasal ve hukuki değildir ayrıca Anayasa'mızın 18.maddesinde yer alan "Hic kimse zorla calıştırılamaz. Angarya yasaktır." hukumlerine de aykırılık teşkil edecektir.
Ahmet KANDEMİR