MEB'deki oğretmen yer değiştirmeleri ve yonetici atanmasındaki cift başlı sistem sorunlar yaratıyor Milli Eğitim Bakanlığında hem oğretmen yer değiştirmesinde hem de yonetici gorevlendirmesinde (atanmasında) cift başlı sistem bulunmaktadır.
Şoyle ki; Nikah masasında soylenen "Belediye Başkanının bana verdiği yetkiye dayanarak" cumlesi, "Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yonetmeliğinin bana verdiği yetkiye dayanarak sizi proje okuluna atıyorum." şekline donmuş durumda. Aslında 15 Temmuz gecesinde devlet dışı paralel yapıların ulkeyi ne hala getirdiğini en derinden yaşayan bir millet olarak farkında olmalıyız.
Proje okullarına yapılan oğretmen ve yonetici atamalarında hizmet puanı kriteri ve duyuru ortadan kaldırılmış; Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yonetmeliği, Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliği ile Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yonetici Secme ve Gorevlendirme Yonetmeliği baypas edilerek Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yonetmeliği ile proje okullarına duyurusuz, puansız oğretmen ve yonetici ataması yapılmaktadır.
Ana yonetmeliklere paralel yonetmelik cıkartılmış, neredeyse ortaoğretimde okulların tamamı proje okulu ilan edilmiş, ilgili yonetici atama ve oğretmen yer değiştirme yonetmelikleri devre dışı bırakılmıştır.
Bu cift başlı uygulama proje okulları ile diğer okular arasındaki oğretmen yer değiştirmeleri ile yonetici yer değiştirimlerinde ciddi sorunlar meydana getirmektedir.
Orneğin şu an okul yoneticileri icin yeniden yonetici gorevlendirme kapsamında tercihler acılmış durumda ve gecen yıl bu durumda olanlara yonetmeliklere aykırı olsa da;
Yonetici olarak gorevlendirmeleri katıldıkları sınavda gosterdikleri başarı durumuna gore yapılan; ancak gorev yaptıkları eğitim kurumları daha sonra "ozel program ve proje uygulayan eğilim kurumları'' kapsamına alınan yoneticilerden aynı unvanda 4 veya 8 yıllık gorev suresini tamamlayanlara, Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yonetici Gorevlendirme Yonetmeliği hukumlerine gore "yeniden yonetici gorevlendirme" kapsamında başvuru hakkı verilmişti.
İşte o belge;
Peki bu haksızlığı gidermek adına bu yıl neden bu sorun duzeltilmiyor?
Biz hazırladığımız araştırma dosyaları ile eğitim camiasının kafalarındaki soruları cevaplamaya, yol gostermeye, mevzuatlardaki boş ve kor noktaları tespit etmeye ve cozum uretmeye, yol gostermeye gayret ediyoruz.
İşte proje okulları ile ilgili yaptığımız ornek haberler;
Yargı; Proje okulları yonetici seciminde atama kriterleri belirlenmelidir
Proje okulundaki oğretmenin, zorunlu hizmeti ertelenebilir mi?
Proje okulundaki yonetici ve oğretmen, gorevinden ayrılmak isterse nasıl işlem yapılır?
Proje okulunda norm kadro fazlası durumuna duşen oğretmen hakkında hangi işlemler yapılır?
Proje okullarındaki oğretmenler bu okullar arasında yer değiştirebilirler mi?
Proje okulunda iken istifa eden yonetici bu okula oğretmen olarak atanabilir mi?
MEB'den proje okullarına oğretmen atamasına dair 9 maddelik uyarı
Proje okullarına oğretmen ve yonetici atama keşmekeşliğine kim dur diyecek?
Yonetici Atama Yonetmeliği ozelinde MEB, proje okulları yonetmeliğini kaldıracak mı?
Danıştay: Duyuru yapılmadan, proje okullarına oğretmen ve yonetici atanamaz
Proje okulunda usulsuz norm fazlası işlemine iptal kararı
Ahmet KANDEMİR