MEB; 2 Temmuz 2021'e kadar yapılacak calışmaları, 18 Haziran 2021- 2 Temmuz 2021 aralığını hangi hukuki ya da bilimsel gerekcelerle ders yılına eklendiğini acıklamalıdır. Derslerin kesim tarihi 18 Haziran 2021 iken bir cok değişiklikle 02 Temmuz 2021 tarihine cekilmiş gibi gorunuyor.
Bu konuda Temel Eğitim Genel Mudurluğu yazı da yazdı. Resmi yazı icin tıklayınız.
Evet ders kesimi 18 Haziran 2021 olarak belirleyen genelge halen yururlukte.
02 Temmuz 2021'e cekilen ders kesimi ile ilgili kafalar karışık ve bu karışıklığı acıklayan da yok.
21 Haziran 2021-02 Temmuz 2021 arasında;
Once telafi eğitimi yapılacak denildi. Ardından telafi değil normal eğitime devam edilecek denildi. Karneler 18 Haziran'a gore duzenlenmişken yani 18 Haziran'da mufredatın tamamı bitti diye karne vermişken 2 Temmuz'a kadar ne işlenecek?
Telafi desek o da olmaz cunku bakanlık mufredatı eksiksiz tamamladık acıklamaları yaptı gercekte boyle olmasa da.
Bir de Hukuki Duruma Bakarak Celişkileri Ortaya Koyalım
Milli Eğitim Bakanlığı Okul Oncesi Eğitim Ve İlkoğretim Kurumları Yonetmeliği
Oğretmenlerin mesleki calışmaları
MADDE 38 - (1) Okul oncesi eğitim ve ilkoğretim kurumlarında gorevli yonetici ve oğretmenlerin ... amacıyla derslerin kesiminden temmuz ayının ilk iş gunune, ... kadar; yıl icinde ise yıllık calışma programında belirtilen surelerde mesleki calışma yapılır.
Ortaoğretim Kurumları Yonetmeliği
Oğretmenlerin mesleki calışmaları
MADDE 87- (1) (Değişik:RG-2/9/2020-31232) Ortaoğretim kurumlarında gorevli yonetici ve oğretmenler; ..., derslerin kesimi tarihinden temmuz ayının ilk iş gunune kadar gecen sureler ile ... mesleki calışma yaparlar.
Bakanlık bu mevzuatlara aykırı bir şekilde mesleki calışma donemi bırakmamış oluyor. Kaldı ki bakan Selcuk oğretmenlerin cok yorulduğunu 15 gunluk mesleki calışmada istedikleri etkinlikleri yapabileceklerini acıklamıştı.
Gelinen noktada bakan Selcuk'un mesleki calışma olmayacak sozunun ustune ders işlenecektir.
Ders işlenmesinde tabii ki sorun yok. Eğer telafi edilecek bir durum varsa bunun da yapılması mumkun. Fakat yapılan acıklamalar ile gelinen nokta arasındaki farklılığı tartışmak gerekir.
Kaldı ki 18 Haziran 2021 itibariyle karne notları belli olmuş olacaktır. Zaten surecten kopmuş olan LGS sınavı ile okula gelmeyecekleri belli olan 8.sınıfların varlığını, diğer sınıflarda da oğrenci devamsızlığının artacağı acık iken 2 Temmuz'a kadar ders işlenecek ısrarını anlamak mumkun değil.
Liselerde sorumluluk sınavları yapılacaktır kabul ediyoruz ama orada da hukuki sorunlar var.
Oğretmen acısından;
Eğer mevzuata uygun bir şekilde mesleki calışma donemi olsaydı oğretmenler okulda yapacakları calışmalar neticesinde haftalık 15 saat ucret alacaklardı. Bu durumda mesleki calışma olmadığına gore mesleki calışma ek ders ucreti de olmayacaktır.
Oğretmen normal ders programına devam edecek denildiğine gore oğrenci derse gelmemesi (en azından 8. Sınıflar ve sorumluluk sınavı olanların gelmeyeceği kesin gibidir) yani oğrenci yokluğundan ders işlenememesi durumunda da oğretmenin ucreti kesilecektir.
Bu noktayı da bir tarafa koyalım.
Oğretmenin İzin Suresi
2020 yılında 1739 sayılı yasada yapılan duzenlemeye gore oğretmenlerin izinleri şu şekildedir:
" Madde 50/A(Ek:15/4/2020-7243/24 md.) Oğretmenler, yaz tatili icinde aralıksız iki ay izinlidirler. Ancak bu iki aylık izin surelerine dokunulmadan kalan tatil zamanlarında yonetmelikle belirlenecek meslekle ilgili calışmalara katılmakla yukumludurler.
. Rehberlik oğretmenleri tercih danışmanlığı, alan ve ders secimi, oğrenci tanılama surecine bağlı olarak yapılacak calışmalarda ihtiyac duyulması halinde izin ve tatil donemlerinde de gorevlendirilebilir. Bu durumda rehberlik oğretmenlerinin izinleri bir aydan az olamaz. İlce, il veya ulke genelinde genel hayatı etkileyen salgın hastalık, doğal afet, elverişsiz hava koşulları gibi nedenlerle eğitim ve oğretim faaliyetinin iki haftadan fazla sureyle yapılamaması halinde uygulanacak telafi programlarının ders yılı icerisinde tamamlanamadığı durumlarda yaz tatilinde yapılacak eğitim ve oğretim faaliyetleri nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığınca oğretmenlerin izinleri kısaltılabilir. Bu durumda oğretmenlerin izinleri bir aydan az olamaz. Kendilerine ikinci gorev olarak okul/kurum yoneticiliği verilenler ve yuz yuze eğitim yapılmayan eğitim kurumlarında gorevli oğretmenler ile Bakanlık merkez teşkilatı ve il/ilce milli eğitim mudurluklerinde gorevlendirilen (yoneticilik dahil) oğretmenler yıllık izinlerini 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 102 nci maddesi ve 103 uncu maddesinin birinci fıkrası hukumlerine gore kullanır. Okul mudurleriyle mudur yardımcıları tatil aylarında okul işlerini ayarlamak ve duzenlemek şartı ile, sıra ile izinlerini kullanırlar."
Ne diyor kanun? Oğretmenler, yaz tatili icinde aralıksız iki ay izinlidirler. Ve yukarıda belirttiğimiz yonetmelikler de oğretmenlerin 1 Temmuz- 1 Eylul arası aralıksız izinli olacağı gorulmektedir.
Peki bu yıl yaz tatilini 3 Temmuz'da başlatmanın hukuki dayanağı var mıdır?
Hayır yoktur. Kanun her ne kadar da salgın hastalık nedeniyle yaz tatili kısaltılabilir diyorsa da kanun salgın nedeniyle "eğitim ve oğretim faaliyetinin iki haftadan fazla sureyle yapılamaması halinde uygulanacak telafi programlarının" kısaltılabileceğini soyluyor fakat 2020-2021 ders yılında eğitime hic ara verilmemiştir. Eğitim yuz yuze ya da uzaktan olmak uzere surekli devam etmiştir. Kaldı ki telafi yapılabilir diyor kanun ve bakanlık 18 Haziran sonrasına telafi demiyor. Bu durumda 1-2 Temmuz 2021 tarihlerinin hukuki dayanağı yoktur. Biz eğitimciler cok kabul etmesek de MEB'in uzaktan eğitim ile yuz yuze eğitimi hukuki olarak eşdeğer kabul ettiğini de hatırlatmak isteriz.
Sonuc olarak MEB;
1-) 2 Temmuz 2021'e kadar yapılacak calışmaları,
2-) 18 Haziran 2021- 2 Temmuz 2021 aralığını hangi hukuki ya da bilimsel gerekcelerle ders yılına eklendiğini?
3-) 1-2 Temmuz tarihlerinin hangi hukuki dayanaklarla oğretmen izin tarihlerinden alındığını,
4-) 21 Haziran-2 Temmuz 2021 arasında;
Yapılacak calışmaları,
Mesleki calışma takviminin nasıl kaldırıldığını,
Canlı derse oğrenci gelmemesi halinde oğretmenin ek ders durumunu,
Yuz yuze derse oğrenci gelmemesi halinde oğretmenin ek ders durumunu,
Sorumluluk sınavı yapacak oğretmenlerin ek ders durumunu (bazı gunlerde sınavları olacak bazı gunlerde olmayacaktır.)
acıklığa kavuşturmalıdır.
Ozellikle de yıllardır tartışılan; oğretmen hazırlık yaptığı, ders icin goreve geldiği, ders saati sonuna kadar sınıfta/okulda bulunduğu halde oğrenci gelmemesi nedeniyle ders yapılamamasına bağlı olarak ek ders ucreti kesilmesi uygulamasına son verecek adım atılmalıdır.
Maksut BALMUK