Sınavda başarılı olamayan aday oğretmenler, il icinde aynı hizmet alanında başka bir eğitim kurumunda gorevlendirilerek bu Yonetmelik hukumlerine gore yeniden performans değerlendirmesi ve Eğitimlerini tamamlamış olanlar eğitimlerden muaf olarak tekrar sınava tabi tutulur. Bu kapsamdaki aday oğretmenlerden performans değerlendirmesinde veya sınavda başarısız olanlar oğretmenlik unvanını kaybeder ve memuriyetle ilişikleri kesilir. Sozleşmeli oğretmenler, Sozleşmeli Oğretmen İstihdamına İlişkin Yonetmeliğinin "Adaylık" başlıklı 17. maddesindeki hukumlerine gore; Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliği hukumleri cercevesinde adaylık surecine tabi tutulmaktadırlar.
İşte o madde;
"Adaylık
MADDE 17 - (1) Sozleşmeli oğretmen olarak atananlar, 17/4/2015 tarihli ve 29329 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliği hukumleri cercevesinde Bakanlık Oğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Mudurluğunce yapılacak planlama doğrultusunda adaylık surecine tabi tutulur."
Atıfta bulunulan Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliğinin "Aday Oğretmenlik İşlemleri" başlıklı "UCUNCU BOLUM"unde yar alan 15. maddede başlayan ve 26 maddesinde biten acıklamalara istinaden adaylık işlemleri başlamakta ve sonlandırılmaktadır.
Bu maddelerden "Sınav sonrası işlemler" başlıklı 25. maddesindeAdaylık Kaldırma Sınavına katılmış ancak başarılı olamamış aday oğretmenler hakkında hangi işlemler yapılacağı acıklanmıştır.
İşte o madde;
"Sınav sonrası işlemler
MADDE 25 - (1) Sınavda başarılı olan aday oğretmenler, valiliklerce oğretmen olarak atanır.
(2) Sınavda başarılı olamayan aday oğretmenler, il icinde aynı hizmet alanında başka bir eğitim kurumunda gorevlendirilerek bu Yonetmelik hukumlerine gore yeniden performans değerlendirmesi ve sınava tabi tutulur. Bu kapsamdaki aday oğretmenlerden performans değerlendirmesinde veya sınavda başarısız olanlar oğretmenlik unvanını kaybeder ve memuriyetle ilişikleri kesilir. Ancak bunlardan aday oğretmenliğe başlamadan once ilgili mevzuatına gore devlet memurluğunda adaylıkları kaldırılarak asıl memurluğa atanmış olanlar, Bakanlıkta kazanılmış hak aylık derecelerine uygun memur kadrolarına atanır.
(3) Herhangi bir nedenle gorev yerleri değiştirilen aday oğretmenlerin, varsa Ek-3'te yer alan Form ile diğer bilgi ve belgeleri, değerlendirmede kullanılmak uzere beş iş gunu icinde atandıkları eğitim kurumu mudurluğune gonderilir."
Bu madde hukmune gore; AKS sınavında başarılı olamayan oğretmen;
1- İl icinde aynı hizmet alanında başka bir eğitim kurumunda gorevlendirilir.
2- Oğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliği hukumlerine gore yeniden performans değerlendirmesine tabi tutulur.
3- Eğitimlerini tamamlamış olanlar eğitimlerden muaf olarak tekrar Tekrar Adaylık Kaldırma Sınavına katılır.
Bu hususta Oğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Mudurluğunun aşağıdaki şekilde acıklaması bulunmaktadır.
Adaylık Kaldırma Sınavına katılmış ancak başarılı olamamış aday oğretmenler
-Eğitimlerini tamamlamış olanlar eğitimlerden muaf olarak tekrar Adaylık Kaldırma sınavına katılacaktır.
-Eksik eğitimi olanlar Ek-4 denklik tablosuna gore eksik kalan eğitimlerini tamamlayarak Adaylık Kaldırma sınavına katılacaktır.
Ek-1 Aday Oğretmen Yetiştirme Programı ve Ek-2 Uyum Programı'nda yer alan ve Bakanlığımızca merkezi olarak duzenlenen uzaktan eğitim kurslarına katılan ve başarılı olanların bu eğitimlerini yapmış sayılmaları,
Ozel Oğretim Kurumlarında Adaylığı Kaldırılan ve "Uyum Programı"nı tamamlayan oğretmenlerin guncellenen Ek-2 Uyum Programı'ndan muaf tutulması,
Ozel Oğretim Kurumlarında Adaylığı Kaldırılan ve "Uyum Programı"nda eksiği olan oğretmenlerin Ek-5 denklik tablosuna gore, hic eğitim almamış olan oğretmenlerin ise eğitimlerini guncellenen Ek-2 programa gore merkezi olarak duzenlenecek hizmetici eğitim faaliyetlerine başvuruda bulunarak tamamlamaları gerekmektedir.
4-Adaylık Kaldırma Sınavında tekrar başarısız olursa oğretmenlik unvanını kaybeder ve memuriyetle ilişikleri kesilir.
Ahmet KANDEMİR