Sitemize iletilen bilgilere gore Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici Ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Yetiştirme, okuma -yazma ve uyum kursları" başlıklı 8. maddesi kapsamına gore; yaz tatilinde işletmelerde mesleki eğitim ve staj calışmalarında oğretmen veya yonetici gorevlendirilerek yonetici ve oğretmenlerden alanı atolye, laboratuvar ve kurs oğretmenliği olanlara haftada 44, diğerlerine haftada 30 saate kadar ek ders gorevi verip verilemeyeceği sorulmaktadır. Soz konusu madde aynen aşağıdaki şekildedir;
Yetiştirme, okuma -yazma ve uyum kursları
MADDE 8- (1) Bu Kararla belirlenen azami ek ders gorevi ve ek ders gorevinden sayılan ders saatleri dışında olmak uzere;
b) Yarıyıl ve yaz tatillerinde;
1) Eğitim yapılan her derece ve turdeki orgun ve yaygın eğitim kurumlarında,
2) (a) bendinin 3 ve 4 numaralı alt bentlerinde sayılan kurslar ( memurlar. net'in notu; bu kurslar; Yurt dışında calışan vatandaşlarımızın cocukları, ortak dil ve kultur birliği bulunan soydaşlarımız ile ulkemizde gecici koruma altında bulunan yabancı uyrukluların toplumumuza ve eğitim sistemimize uyumlarını sağlamak amacıyla acılan kurslar ile okuma-yazma kurslarıdır) ile 6 numaralı alt bendinde sayılan eğitim faaliyetlerinde, (memurlar. net'in notu; bu eğitim faaliyetleri acık oğretim kurumları oğrencilerinin, orgun eğitim kurumlarında gordukleri yuz yuze eğitim uygulamalarıdır.)
gorevlendirilen yonetici ve oğretmenlerden alanı atolye, laboratuvar ve kurs oğretmenliği olanlara haftada 44, diğerlerine haftada 30 saate kadar ek ders gorevi verilebilir."
Dolayısıyla Yarıyıl ve yaz tatilinde yukarıda belirtilen kurslar ve eğitim faaliyetlerinde onetici gorevlendirilerek yonetici ve oğretmenlerden alanı atolye, laboratuvar ve kurs oğretmenliği olanlara haftada 44, diğerlerine haftada 30 saate kadar ek ders gorevi verilebilmektedir.
Peki, Yarıyıl ve yaz tatilinde işletmede mesleki eğitim ve staj calışmalarında koordinator oğretmen veya yonetici gorevlendirilebilir mi?
Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Mudurluğu 03.11.2016 tarih ve 12336661 sayılı yazıları ile bu soruya cevap vermiştir.
Bu yazının 19. maddesindeki;
"19.Yarıyıl ve yaz tatilinde staj ve işletmelerde beceri eğitimine devam eden oğrenci bulunması halinde koordinatorluk gorevinin istekli olan ilgili alan oğretmenleri ile alanı atolye ve laboratuvar oğretmenliği olan yoneticilere; bu şekilde ihtiyacın karşılanamaması halinde ise oncelik bu alana yakın alan oğretmenleri olmak uzere diğer alan oğretmenleri ile alanı atolye ve laboratuvar oğretmenliği olan yoneticilere verilmesi, bu gorevi yerine getirmek amacıyla kesinlikle işletmeden personel talep edilmemesi ve herhangi bir ad altında ucret odenmemesi, okulda yapılan staj calışmalarında alan oğretmenlerinin ilgili mevzuat hukumlerine gore gorevlendirilmesi gerekmektedir."
Acıklamalarıyla yarıyıl ve yaz tatillerinde İşletmede mesleki eğitim ve staj calışmalarında koordinator oğretmen ve yoneticilerin nasıl gorevlendirilebileceği acıklığa kavuşturulmuştur.
İlgili mevzuat hukmu ise Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici Ve Oğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "İşletmelerde meslek eğitimi" başlıklı 15. maddesidir.
Ahmet KANDEMİR