İl ici oğretmen yer değiştirmelerine başvuracakların, tercihleri yaparken okulun donuşme, kapanma, oğretim şekli (ikili/normal) değişiklikleri ya da şube kapatılması hakkında bilgi sahibi olmaları yerinde olacaktır. Oncelikle işleyiş hakkında bilgilendirme yapacak olursak;
Yer değiştirme duyurusu yayımlanmıştı. Tıklayınız.
Takvim işlemeye başlıyor.
İl ici yer değiştirme başvuruları 08-14 Temmuz 2021 tarihleri arasında alınacak; atamalar valiliklerce 16 Temmuz 2021 tarihinde sonuclandırılacak ve ataması yapılanların ilişik kesme işlemleri 02 Ağustos 2021 tarihinden itibaren yapılacaktır.
Genel Bilgilendirme
Kural olarak calıştığı kurumda 31 Aralık 2021 itibariyle en az uc yılını dolduranlar il icinde yer değiştirebilecekler.
Ayrıca kurumuna norm fazlası ya da resen (soruşturma vs...) atananlar eski ve yeni kurumlarındaki sureleri birlikte değerlendirilecek ve 31 Aralık 2021 itibariyle en az uc yılını dolduranlar il icinde yer değiştirebilecekler.
1. Kadronun bulunduğu eğitim kurumunda sozleşmeli oğretmen veya asker oğretmen olarak gecirilen sureler dahil, fiilen oğretmen olarak gecirilen sureler ile diğer eğitim kurumlarında ders okutmak uzere ya da eğitim kurumu yoneticisi olarak gorevlendirilen sureler,
2. Hizmetin gereği olarak il icinde veya iller arasında yer değişikliği yapılanlardan yargı kararı gereğince eski gorev yerine iade edilenlerin eski ve yeni gorev yerlerindeki hizmet sureleri,
3. Gorevli oldukları eğitim kurumunun donuşturulmesi, kapanması, eğitim kurumunda norm kadro fazlası olmaları veya hizmetin gereği ve ceşitli nedenlere bağlı olarak idari tasarrufla istekleri doğrultusunda ya da resen gorev yerleri değiştirilen oğretmenlerin bulundukları eğitim kurumlarında ve daha onceki eğitim kurumlarında gecen hizmet sureleri,
4. Alan değişikliği kapsamında aynı eğitim kurumuna atanan oğretmenlerin eski ve yeni alanlarında gecen hizmet sureleri,
birlikte değerlendirilecektir.
Zorunlu hizmete tabi olanlar yukarıdaki şartlardan birine sahip iseler zorunlu hizmet kapsamındaki okulları tercih edecekler.

Oğretmenler en fazla 40 okul tercih edebileceklerdir.
Tercih edecekleri okulda boş kadro bulunup bulunmaması onemli değil. İl ici yer değiştirmelerde proje, protokol gibi okullar haric diğer okulların tamamı sisteme yansıtılacak ve tercih edebileceklerdir.
MEB'i şeffaflığa davet
Bazı iller boş kadroları ilan etmektedirler. Bazıları ise ilan etmemektedirler. MEB bu işe el atmalı ve tum illerin acık kadrolarını ilan etmeleri sağlamalıdır.
Her ne kadar boş kadro olmayan yerler de tercihe acık ise de boş kadrolar oğretmenler icin yol gosterici olmaktadır.

Boş kadro olmayan okulların tercihe yansıtılmasının sebebi ise bu okullardan başka yere giden oğretmen olması halinde oluşacak boşluklara da atama yapılabilmesi icindir.
Şoyle ki: Ahmet oğretmen A okulunda Matematik branşında hic boş kadro olmadığı halde bu okulu tercih etmiş olsun. A okulundaki Matematik oğretmeni bu atama doneminde başka bir okula giderse ondan boşalacak kadroya Ahmet oğretmen atanabilecektir.
Oğretmenlere tavsiye
Tercihleri yaparken istek sıramız onemlidir fakat okulun donuşme, kapanma, oğretim şekli (ikili/normal) değişiklikleri ya da şube kapatılması hakkında bilgi sahibi olmanız yerinde olacaktır. Aksi halde atamanız yapıldıktan hemen ya da birkac ay sonra norm fazlası olacaksınız ya da o okulda gorev yapmakta olan başka bir oğretmeni norm fazlası (hizmet puanınız yuksek ise) durumuna duşurebilirsiniz.
Okuldaki acık kadro durumunu tespit etmeniz yararınıza olacaktır.

Burada MEB'in ve oğretmenlerin uzerine duşen gorevler vardır ve bu surecin sağlıklı yurumesi acısından onemlidir.
MEB Yer Değiştirmeleri Sorunlu Başlatıyor!
1- Zorunlu hizmete tabi oğretmenler:
Zorunlu hizmete tabi olup eş durumundan erteleme yapan yani eşi calıştığı icin zorunlu hizmeti ertelenen oğretmenler il icinde zorunlu hizmete tabi olmayan kurumları isteyebilmektedirler. Fakat pandemi nedeniyle bir cok kişi işsiz kalmış ya da kısa calışma odeneği ile gecim sağlamak zorunda kalmıştır. Bu nedenle de sigorta primleri (son iki yıl icinde 360 gun prim ve başvuru sırasında calışıyor olmak) şartlarını taşımadıklarından oğretmenlerin erteleme yapmalarına imkan yoktur.
MEB her ne kadar 2020 yılında olduğu gibi 2021 yılında da zorunlu hizmete tabi oğretmenleri zorunlu hizmet bolgelerine resen gondermeyeceğini acıklamışsa da bu, sorunu tamamen cozmemektedir. Bu sorun ozur grubu atamalarında da karşımız cıkacak olup MEB'in pandemi durumunu yeniden ele alması gerekir.
2- Emeklilikten boşalacak kadroların kullanımı
MEB il ici yer değiştirme takvimini her yıl Mayıs ayında acıklar ve Haziran ayında da atamaları gercekleştirirdi. Bu durum cok tepkilere yol acardı cunku: emekli olan oğretmenlerin ilişiklerinin Temmuz ayı sonunda kesilmesi soz konusu. Bu durumda emekli oğretmenlerden boşalan kadrolar il ici yer değiştirmelerde kullanılamamaktadır.
Fakat MEB ilk kez 2020 yılında il ici yer değiştirmeleri Temmuz ayı sonuna alarak bu sorunu tam olmasa da aşmıştı.
2021 yılında ise atamalar 16 Temmuz 2021'de yapılacaktır. Yani emekli olacak oğretmenler henuz ilişik kesmeden atamalar tamamlanmış olacak. Evet emekli olacak oğretmenler 15 Temmuz 2021 te memuriyetteki son maaşlarını alacaklar fakat ilişik kesmek icin zamanları ay sonuna kadar devam ediyor ve 20 Temmuz 2021'de bayram var.
İl ici yer değiştirmelerin bir yararı da il ici ozru olan ve yıllardır yer değiştiremeyen oğretmenler icin bir fırsat niteliğinde. Fakat kadro sayısını az olması buna da imkan sağlamamaktadır. Bu nedenle emeklilikten boşalacak kadroların onemi yuksek.
MEB'e oneriler:
MEB'e gecmişte olduğu gibi bu yıl da oneriler sunmak isteriz. MEB bir tek 2020 yılında onerilere kulak tıkamamış fakat bu yıl da maalesef kulak tıkamaktadır. Biz yine de sıralayacak olursak;
a- Bu yıl bayram nedeniyle takvimin cok sıkışık olduğu bir gercek fakat takvim bir şekilde sıkıştırılabilir. Yani il ici isteğe bağlı yer değiştirmelerde atamaların Temmuz ayının son gunleri ya da Ağustos ayının ilk gunlerine cekilmesi sorunu cozebilir.
b- İl ici yer değiştirmelerde sıra tayini uygulaması yapılabilir. Bunun icin bakanlığın gerekcesi, ardından başlayan il dışı yer değiştirmeler ve kontenjan yansıtılmasını gostermektedir ki bu durumda yapılacak simulasyona gore durum değerlendirmesi yapılmalıdır. Buna gore bu yonteme başvurulacaksa il ici sıraya tabi kurumlar (sırada oğretmen bekleyen kurumlar) il dışında sisteme yansıtılmaz diğer tum kurumlar yansıtılabilir. Tekrar soyluyoruz ki il dışında mağduriyet durum tespiti yapılarak uygulanabilir.
c- Emekli olacak oğretmenlerimize ilişiklerini 15 Temmuz 2021'de kesmeleri ya da iptal duşunen varsa dilekcelerini 15 Temmuz 2021 tarihine kadar vermeleri soylenebilir. İlişik kesmedikleri halde iptal yonunde dilekce vermeyenlerin de kadroları il ici yer değiştirmelerde kullanılması yontemi kullanılabilir.
d- Kucuk bir mevzuat değişikliği ile emeklilik başvurusunda bulunup başvuru şartlarında sorun olmayanların kadroları il/ilce emrine cekilebilir. (Bunun icin bu yıl biraz gec kalındı aslında ama gelecekte uygulanabilir.) Bu uygulamaya tabi olanlardan sonradan iptal başvurusu yapanların eski kurumlarının dolması halinde ilde başka bir kuruma atanacakları da mevzuatta yer almalıdır. Bu durumda gelecek yıllarda il ici yer değiştirmelerin Haziran sonu Temmuz başında dahi sorunsuz gercekleştirilmesi mumkun olabilir.
Bu ve benzeri yontemlerle sorunun cozumu mumkundur. MEB bu soruna/sorunlara kulak tıkamamalıdır. Cozumu mumkun olan sorunları sumen altı etmek yoneticilik ilkeleri ile bağdaşmayacak, mağdur olan yine oğretmenler olacaktır.
Maksut BALMUK