Madde hukmundeki "benzeri ceşitli nedenlerle istekleri doğrultusunda veya resen değiştirilen" ibaresi bu konuları kapsadığından Yoneticilikten ayrılan ile birleştirilen, kapatılan okul yoneticileri yada kestirmeden gidersek istifa ederek yer değiştiren okul yoneticisi yeni atandığı okulda suresini doldurmadan onceki gorev yaptığı okulla birlikte il ici yer değiştirme suresini dolduruyorsa il ici yer değiştirmeye başvurabilir. Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yonetmeliğinin "İsteğe bağlı yer değiştirmeler" başlıklı 52. maddesinde il ici yer değiştirme sureleri ve şartları belirlenmiştir.
İşte o madde;
İsteğe bağlı yer değiştirmeler
MADDE 52(1) Oğretmenlerden yer değiştirme yapılacak yılın 30 Eylul tarihi itibarıyla kadrolarının bulunduğu eğitim kurumunda uc yıllık calışma suresini tamamlayanlar il icinde, bulundukları ilde uc yıllık calışma suresini tamamlayanlar ise iller arasında yer değiştirme isteğinde bulunabilir. Uc yıllık calışma suresinin hesabında il icinde yer değiştirecekler bakımından kadrolarının bulunduğu eğitim kurumunda, iller arasında yer değiştirecekler bakımından ise bulunduğu ilde fiilen oğretmen veya ikinci gorev kapsamında eğitim kurumu yoneticisi olarak gecirilen sureler dikkate alınır.
(2) Sağlık ve aile birliği mazeretlerine bağlı olarak zorunlu calışma yukumluluğu ertelenen oğretmenler, bulundukları eğitim kurumunda en az uc yıl gorev yapmaları şartıyla il icinde yer değiştirme isteğinde bulunabilir.
(3) İkinci gorev kapsamında yonetici olarak gorev yapmakta iken oğretmenliğe atanmak isteyenler ile ihtiyac ve norm kadro fazlası oğretmenlerin isteğe bağlı yer değiştirmelerinde sure şartı aranmaz.
(4) Gorev yerleri eğitim kurumunun kapanması, norm kadro değişikliği, hizmetin gereği ve benzeri ceşitli nedenlerle istekleri doğrultusunda veya resen değiştirilen oğretmenlerin bulundukları eğitim kurumunda veya ilde calışılması gereken surenin hesabında, daha onceki eğitim kurumlarında veya ilde gecen hizmet sureleri birlikte değerlendirilir."
Yoneticilikten ayrılan ile birleştirilen, kapatılan okul yoneticileri yeni atandığı okulda suresini doldurmadan il ici yer değiştirmeye başvurabilir mi? yada kestirmeden soralım İstifa ederek yer değiştiren okul yoneticisi yeni atandığı okulda suresini doldurmadan il ici yer değiştirmeye başvurabilir mi? Biz bu konumdaki yoneticilerin nasıl yer değiştireceğini "Yoneticilikten alınanlar, ayrılanlar, sona erenler ile birleştirilen, kapatılan ve donuşturulen eğitim kurumu yoneticileri ile norm kadro fazlası mudur yardımcıları hakkında hangi işlemler yapılır? başlıklı haberimizde detaylıca yer vermiştik.
Orneğin proje okulu olmayan bir okuldaki yonetici Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yonetici Secme ve Gorevlendirme Yonetmeliğinin yukarıda linkini verdiğimiz yonetmelik hukumlerine gore yoneticilik gorevinden ayrılanlar, alanlarında boş norm kadro olması ve istemeleri halinde kadrolarının bulunduğu eğitim kurumuna, aksi durumda ise oncelikli olarak kadrolarının bulunduğu ilce icerisinde durumlarına uygun bir eğitim kurumuna, ilce icerisinde durumlarına uygun norm kadro bulunmaması halinde ise il icerisinde istekleri de dikkate alınarak alanlarında boş norm kadro bulunan eğitim kurumuna oğretmen olarak atanır.
Sorumuza ise yukarıda yer verdiğimiz Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yonetmeliğinin "İsteğe bağlı yer değiştirmeler" başlıklı 52. Maddesi 4. fıkrasındaki; "4) Gorev yerleri eğitim kurumunun kapanması, norm kadro değişikliği, hizmetin gereği ve benzeri ceşitli nedenlerle istekleri doğrultusunda veya resen değiştirilen oğretmenlerin bulundukları eğitim kurumunda veya ilde calışılması gereken surenin hesabında, daha onceki eğitim kurumlarında veya ilde gecen hizmet sureleri birlikte değerlendirilir" hukumlerinde cevap bulunmaktadır.
Şoyle ki fıkra hukmu; gorev yerleri eğitim kurumunun kapanması, norm kadro değişikliği, hizmetin gereği ve benzeri ceşitli nedenlerle istekleri doğrultusunda veya resen değiştirilen oğretmenlere kasıtlı tercih imkanı acılması ve mecburiyetten kaynaklanan nedenlerle yer değiştirme durumunda kalınması nedeniyle yeni atandığı okul ile eski okulundaki suresi toplanarak şartları taşıması halinde il ici yer değiştirme hakkı vermektedir.
Dolayısıyla madde hukmundeki "benzeri ceşitli nedenlerle istekleri doğrultusunda veya resen değiştirilen" ibaresi bu konuları kapsadığından Yoneticilikten ayrılan ile birleştirilen, kapatılan okul yoneticileri yada kestirmeden gidersek istifa ederek yer değiştiren okul yoneticisi yeni atandığı okulda suresini doldurmadan onceki gorev yaptığı okulla birlikte il ici yer değiştirme suresini dolduruyorsa il ici yer değiştirmeye başvurabilir.
Ahmet KANDEMİR