MEB tarafından Ana yonetmeliklere paralel yonetmelik cıkartılmış, neredeyse ortaoğretimde okulların tamamı proje okulu ilan edilmiş, ilgili yonetici atama ve oğretmen yer değiştirme yonetmelikleri devre dışı bırakılmıştır. Şimdi fark etiğimiz protokollere gore ise aslında 3 başlı sistem calışıyor. "Proje okulları nedeniyle oluşan cift başlı sistem sorun yaratıyor" haberimizde;
Milli Eğitim Bakanlığında hem oğretmen yer değiştirmesinde hem de yonetici gorevlendirmesinde (atanmasında) cift başlı sistem bulunmaktadır.
Proje okullarına yapılan oğretmen ve yonetici atamalarında hizmet puanı kriteri ve duyuru ortadan kaldırılmış; Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yonetmeliği, Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliği ile Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yonetici Secme ve Gorevlendirme Yonetmeliği baypas edilerekMilli Eğitim Bakanlığı Ozel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yonetmeliği ile proje okullarına ve ceşitli protokoller ile meslek liselerine ve fen liselerine duyurusuz, puansız oğretmen ve yonetici ataması yapılmaktadır.
Ana yonetmeliklere paralel yonetmelik cıkartılmış, neredeyse ortaoğretimde okulların tamamı proje okulu ilan edilmiş, ilgili yonetici atama ve oğretmen yer değiştirme yonetmelikleri devre dışı bırakılmıştır.
Şimdi fark etiğimiz protokollere gore ise aslında 3 başlı sistem calışıyor
1-NORMAL SİSTEM;
Oğretmen atama;
Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yonetmeliği, Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliği. Bu oğretmen atama sisteminde duyuru ve hizmet puanını kriter olarak kullanılmaktadır. Fakat son donemde hizmet puanını yukseltmeye yonelik ceşitli kriterlerle bu sistemde sulandırılmaya calışılmış fakat Danıştay'ca yonetmelikte yapılan değişikliklerin yurutmesi durdurulmuştur.
Yonetici atama;

Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yonetici Secme ve Gorevlendirme Yonetmeliği. Bu yonetici atama sisteminde her ne kadar duyuru ve yazılı sınav yapılsa da mulakat ve atanma puanını yukseltmek icin tercihen verilen odullerle kariyer ve liyakatten uzaklaşmıştır.
2-PROJE SİSTEMİ;
Oğretmen ve yonetici atama;
Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yonetmeliği ile proje okullarına duyurusuz, puansız oğretmen ve yonetici ataması yapılmaktadır.
3-PROTOKOL SİSTEMİ;

Oğretmen ve yonetici atama;
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI İLE SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI PROTOKOLU
a) Milli Eğitim Bakanlığı ile T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Arasında Fen Lisesi ile Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Kuruluşu ve Yonetilmesine İlişkin İşbirliği Protokolu ile Tubitak Fen Lisesine duyurusuz, puansız oğretmen ve yonetici ataması yapılmaktadır.
Bu Protokolde oğretmen atama ve yer değiştirme yonetici atama ve yer değiştirme belirlenme ve teklif sureci tamamen protokolce kurulan ve ozel sektor temsilcilerinde uyesi olduğu Protokol Danışma Kurulu PDK ve Protokol Yurutme Kurulu PYK'ya devredilmiştir.
İşte protokoldeki o maddeler;

Tarafların Yukumlulukleri
Madde 7-Tarafların yukumlulukleri aşağıdaki gibidir.
7-1. MTEGM'nin Yukumlulukleri
7-1.4. Protokol Yurutme Kurulu'nun teklifi ile okullarda gorevlendirilmesi istenilen okul muduru, mudur yardımcısı, oğretmen ve diğer personelin atama ve gorevlendirmelerini Protokol Danışma Kurulu'nun tavsiye kararı doğrultusunda gercekleştirmek,
7-2. İL MEM'in Yukumlulukleri
7-2.3. Okul muduru, mudur yardımcısı, oğretmen ve diğer personelin okullara atanması, gorevlendirilmesi ile ilgili iş ve işlemleri PYK teklifi, PDK'nin uygun goruşu doğrultusunda uygulamak,
Protokolun Yonetim ve İşleyişi
Madde 9- Bu Protokol, Protokol Yurutme Kurulu (PYK) ve Protokol Danışma Kurulu (PDK) ile yurutulur, PDK'nin kararı esas alınır.
PYK'nin gorevleri şunlardır:
9-1.1. Okula atanması ve gorevlendirilmesi onerilen, mudur, mudur yardımcısı, oğretmen ve diğer personelin değerlendirmelerini yaparak Protokol Danışma Kurulu'na (PDK) teklif etmek,
PDK'nin gorevleri şunlardır:
9-2.3. Okulda gorev alacak mudur, mudur yardımcısı, atolye ve laboratuvar ile genel bilgi oğretmenleri, uzman, usta oğretici ve diğer personelin atamaları/gorevlendirilmeleri ve yer değiştirmeleri hakkında ilgili mevzuatına uygun kararlar alıp gereği icin ilgili birime bildirmek,
Oğretmenlerin Atanması ve Yoneticilerin Gorevlendirilmesi
Madde 10- Okullara oğretmen ataması ile ilgili iş ve işlemler ilgili mevzuat hukumleri ile birlikte PYK'nin goruşu ve PDK'nin kararına gore MEB tarafından yapılır.
10-1.Oğretmenlerin atanmasında oncelikle il icinde, yeterli aday bulunmaması halinde ise Turkiye genelinde duyuruya cıkılır. Duyuruya başvuru yapan oğretmenler arasından uygun gorulenler PYK tarafından belirlenerek PDK'ye bildirilir. PDK'nin atanması icin karar verdiği oğretmen isim ve bilgileri MEB Personel Genel Mudurluğune bildirilir. Atamalar ilgili birim tarafından gercekleştirilir. Alan/bolum, atolye ve laboratuvar şefleri ile Beceri Tasarım Atolyelerinde oğretmenlerin gorevlendirilmesi ile ilgili işlemler PYK'nin goruşu alınarak ilgili mevzuatta belirtilen esas ve usullere gore yurutulur.
10-2. Okul muduru okulda eğitimi ve oğretimi yapılan alanlardan olmak uzere, atolye ve laboratuvar oğretmenleri arasından secilir. Adaylar oncelikle il icerisinden, il icerisinde aday bulunamaması halinde il dışından PYK tarafından onerilir. İlgili mevzuat hukumlerine gore PDK'nin kararı ile inhası MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Mudurluğu tarafından hazırlanır ve Personel Genel Mudurluğune bildirilerek okul mudurunun gorevlendirilmesi yapılır.
10-3. Mudur yardımcılarından en az 2'si (iki) okulda eğitim ve oğretimi yapılan alanların atolye ve laboratuvar oğretmenleri arasından secilir. Diğer mudur yardımcıları, atolye ve laboratuvar oğretmenleri veya genel bilgi oğretmenleri arasından PYK'nin teklifi Valiliğin goruşu ile birlikte PDK'ye bildirilir. PDK tarafından uygun gorulen adayların gorevlendirilmesi icin MEB Personel Genel Mudurluğune PDK kararı ile birlikte teklifte bulunulur. Gorevlendirme işlemi ilgili birim tarafından gercekleştirilir.
10-4.Okulda mudur, mudur yardımcısı, atolye ve laboratuvar oğretmeni ile genel bilgi oğretmeni olarak gorev yaparak azami calışma suresini tamamlayanlardan hizmetlerine ihtiyac duyulanların gorev sureleri PYK'nin goruşu ve PDK'nin kararı ile her yıl 1 (bir) yıllığına uzatılabilir. Sure uzatımındaki ust sınır yururlukte olan mevzuata gore belirlenir.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI İLE TURKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ PROTOKOLU
b) Milli Eğitim Bakanlığı ile Turkiye Odalar ve Borsalar Birliği, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Universitesi Arasında Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolu ile Protokol okul ilan edilen 81 ilde 81 Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerine duyurusuz, puansız oğretmen ve yonetici ataması yapılmaktadır.
Bu Protokolde oğretmen atama ve yer değiştirme yonetici atama ve yer değiştirme belirlenme ve teklif sureci tamamen protokolce kurulan ve ozel sektor temsilcilerinde uyesi olduğu Protokol Danışma Kurulu PDK ve Protokol Yurutme Kurulu PYK'ya devredilmiştir.
İşte protokoldeki o maddeler;
Tarafların yukumlulukleri
MADDE 8(1)Tarafların yukumlulukleri aşağıdaki gibidir.
8.1. OGM'nin yukumlulukleri şunlardır;
8.1.1. PDK'nin onerisi doğrultusunda okulda gorevlendirilecek okul muduru, mudur başyardımcısı, mudur yardımcısı ve oğretmenlerin ozel program ve proje uygulayan eğitim kurumlarının tabi olduğu yururlukteki mevzuata gore atama ve gorevlendirmelerini sağlamak,
Protokolun yonetim ve işleyişi
MADDE 10(1) Bu Protokolun yurutulmesinde PDK kararları esas alınır.
10.1.1. PDK'nin gorevleri şu şekildedir;
10.1.2.1. Okula atanacak/gorevlendirilecek oğretmenlerde aranan nitelikleri belirlemek, okul yoneticileri ve oğretmenlerin atamaları/gorevlendirilmeleri ile yer değiştirmelerine ilişkin yururlukteki mevzuat hukumlerine gore aldığı kararları ilgili birimlere bildirmek,
10.1. PYK'nin oluşumu ve gorevleri
10.2.1. Okula atanacak/gorevlendirilecek okul yoneticileri, oğretmenler ve TUBİTAK Uzmanı/Eğitmenlerin belirlenmesine yonelik PDK'ye goruş sunmak,
Oğretmenlerin atanması
MADDE 12(1) Okula oğretmen ataması ile ilgili iş ve işlemler ilgili mevzuat hukumlerine gore PYK'nin onerisi ve PDK'nin kararma gore MEB tarafından yapılır. Atanacak oğretmenlerde aranan nitelikler PDK tarafından belirlenir.
(2)ilgili mevzuat hukumlerine gore belirlenen oğretmenler arasında yapılan değerlendirmenin sonucu PYK tarafından PDK'ye bildirilir. PDK'nin uygun gorduğu oğretmen bilgileri OGM tarafından atamaları yapılmak uzere MEB Personel Genel Mudurluğune bildirilir. Atamalar ilgili birim tarafından Bakan Onayına sunularak gercekleştirilir.
(3)Oğretmen kadrolarına atama yapılıncaya kadar PDK'nin onerisiyle Valilikce gecici gorevlendirme yapılabilir.
Yoneticilerin gorevlendirilmesi
MADDE 13(1) Okul yoneticilerinde en az yuksek lisans derecesine sahip olma şartı aranır.
(2)Okul yoneticileri, oncelikle il icinden, il icinde uygun aday bulunamaması ya da ilin teklifinin PDK tarafından uygun bulunmaması halinde il dışından ilgili mevzuat hukumlerine gore PYK'nin teklifi, Valiliğin goruşu ile birlikte PDK'ye bildirilir. PDK tarafından uygun gorulen adayların gorevlendirilmesi icin OGM tarafından MEB Personel Genel Mudurluğune PDK kararı ile birlikte teklifte bulunulur. Gorevlendirmeler ilgili birim tarafından Bakan Onayına sunularak gercekleştirilir.
(3)Yonetici kadrolarına gorevlendirme yapılıncaya kadar PDK'nin onerisiyle Valilikce gecici gorevlendirme yapılabilir.
Bilindiği uzere Milli Eğitim Bakanlığında oğretmen ve yoneticilerle ilgili yer değiştirmeler 652 sayılı Ozel Barınma Hizmeti Veren Kurumlar Ve Bazı Duzenlemeler Hakkında Kanun Hukmunde Kararname ile duzenlenmiştir.
Bu iki protokolle oğretmen atama ve yer değiştirme, yonetici atama ve yer değiştirme iş ve işlemlerinin de 652 sayılı Ozel Barınma Hizmeti Veren Kurumlar Ve Bazı Duzenlemeler Hakkında Kanun Hukmunde Kararnamenin "Atama" başlıklı 37. maddesi 9. fıkrasındaki hukumlere dayanılarak yapıldığı anlaşılmaktadır.
İşte o fıkra;
"(9) (Ek: 1/3/2014-6528/22 md.) Yurt ici veya yurt dışında, yerli veya yabancı kurum ve kuruluşlarla veya başka ulkelerle işbirliği anlaşması cercevesinde kurulan ve ulusal veya uluslararası proje yuruten okul ve kurumlar, Bakan onayı ile proje okulu olarak secilen ve belirli eğitim reformu ve programları uygulanan okul ve kurumlar ile Bakan onayıyla doğrudan Bakanlık merkez teşkilatına bağlanan kurumlara yapılacak oğretmen atamaları ve yonetici gorevlendirmeleri Bakan tarafından yapılır. (Ek cumle: 2/12/2016-6764/8 md.) 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 38 inci maddesi kapsamında universitelerde gorev yapan oğretim elemanlarına bu okullar-da okul mudurluğu gorevi verilebilir."
Fakat yukarıda yer verdiğimiz protokollerde oğretmen atama ve yer değiştirme yonetici atama ve yer değiştirme belirlenme ve teklif sureci tamamen protokolce kurulan ve ozel sektor temsilcilerinde uyesi olduğu kurullara devredilmiştir.
Oğretmen atama ve yer değiştirme yonetici atama ve yer değiştirme belirlenme ve teklif sureclerinin ozel sektorle imzalan bir protokolle oluşturulan ve ozel sektor temsilcilerinden oluşan kurullara devredilmesi uygulamasını normlar hiyerarşisinde kanunların ve Yonetmeliklerin altında olan, sadece kanunları ve yonetmelikleri acıklamak ve detaylandırmak icin cıkardığı Kılavuzlar, Genelgeler, Resmi Yazılar ve Talimatlar ile uygulamaya sokamadığı gibi bir protokolle hic sokamaz.
T.C. Anayasasının 124. maddesinde de belirtildiği gibi; bakanlıklar kendi gorev alanlarını ilgilendiren kanunların ve tuzuklerin uygulanmasını sağlamak uzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla, yonetmelikler cıkarabilmektedir. Normlar hiyerarşisinde Anayasa, yasaların ve yonetmeliklerin altında yer alan genelgelerin yasal duzenlemeleri genişletmek ve değiştirmek gibi bir işlevleri yoktur. Bunun yanında bu işlevleri bir protokole ortadan kaldıramaz
Norm hiyerarşisi icinde daha ust nitelikte norm olan Anayasa, yasalar ve yonetmeliklere uygunluğu zorunlu bulunan genelgelerin-yazıların ust normunda bulunmayan oğretmen atama ve yer değiştirme, yonetici atama ve yer değiştirme iş ve işlemlerinin ozel sektorle imzalan bir protokolle oluşturulan ve ozel sektor temsilcilerinden oluşan kurullara devredilmesi uygulamasını, Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yonetici Gorevlendirme Yonetmeliği, oğretmen atama ve yer değiştirme yonetmeliğini baypas yaparak protokolle uygulanır hale getiremez.
Ahmet KANDEMİR