Kayseri'de gorev yapan Gul Sipahi, kostumlu canlandırmalar, eğlenceli yarışmalar ve farklı etkinliklerle oğrencilerin tarih dersine ilgisini artırıyor. Gul Sipahi: "Osmanlı donemini, saray hayatını kostumlu bir şekilde yaptığımız zaman oğrencinin o konuyu unutması neredeyse imkansız oluyor" Kayseri'de tarih dersini sevdirmek ve konuların daha kalıcı olması adına farklı anlatım metotları deneyen oğretmen Gul Sipahi, oğrencilerinin tarihi adeta yaşayarak oğrenmesini sağlıyor.
Mesleğinde dorduncu senesini geciren ve ozel bir okulda gorev yapan 25 yaşındaki Sipahi, yaz doneminde telafi eğitimleri kapsamında ders vermeye devam ediyor.
Ezberci yaklaşımdan uzak, derslere aktif katılımı sağlayan yarışmalar ve aktiviteler duzenleyen Sipahi, oğrencilerine bazen bilgi yarışmalarıyla bazen de yazı tahtasına tutturulan ve icerisinde sorular olan balonları patlattırarak tarihi hem sevdiriyor hem de oğretiyor.
Dersi eğlenceli hale getiren ve oğrencilerin motivasyonunu yuksek tutan Sipahi, donemleri simgeleyen kostumler kiralayıp oğrencilerine canlandırmalar yaptırarak konuları pekiştiriyor.
Gul Sipahi, AA muhabirine, dersleri alışılagelmişin dışında işlediğini, boylelikle tarihe on yargılı oğrencileri dersin icerisine cekmeyi başardığını soyledi.
Sipahi, derslerde hem kendisi hem de oğrencilerinin cok eğlendiğini anlatarak, "Oğrencinin dokunarak, icinde olarak, kendini ifade ederek oğrenmesinin cok daha kalıcı olacağına inanıyorum. Bu yuzden derslerimizde oğrencilerimle cok eğleniyoruz. Daha akılcı bir oğrenme gercekleştiriyoruz." dedi.
Oğrencilerin başarılarında artış gozlemlediklerini aktaran Sipahi, "Balon patlatma oyunu oynuyoruz. Balonların icerisine minik sorular yerleştiriyoruz. Balonu patlattığı zaman icerisinden soru cıkıyor. Bunu biliyorsa odullendiriyoruz. Odullendirilen davranış mutlaka tekrar ediliyor. Oğrencilerimizin netleri yukseldi." diye konuştu.
- Osmanlı donemi kostumlu derslerle oğreniliyor
Sipahi, ozellikle Osmanlı donemini canlandırmalı işlediğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Minik zarfların icerisine sorular yerleştiriyoruz. Eşleştirme oyunlarımız var. Ozellikle bazı konularda canlandırmalar yapıyoruz. Osmanlı donemini, saray hayatını kostumlu bir şekilde yaptığımız zaman oğrencinin o konuyu unutması neredeyse imkansız oluyor. Osmanlı'da 'kadınlar saltanatı' denilen bir donem var. Yonetimde padişahların eşlerinin ve annelerinin etkili olduğu donemleri canlandırdık. Her oğrencimize bir sorumluk verdik, kendi konularına hazırlandılar, kostumlerini tedarik ettik. Bunun sonucunda oğrencilerimiz o kişiymiş gibi butun ozelliklerini oğrendiler. Hem cok eğlendik hem de bizim icin cok kalıcı oldu. Oğrencilerimizin cok mutlu olduklarını gordum. Derse bakış acıları değişiyor."
- "Artık sınavlarda zorlanmıyoruz"
10. sınıf oğrencisi Nida Koksal, dersteki motive edici etkinlikler ve tiyatrolarla tarih dersine ilgisinin daha da arttığını belirtti.
İbrahim Karakaya ise sayısal oğrencisi olduğunu anlatarak, "Tarih, cekindiğimiz alandı. Bazen tarih sorularını hic cevaplamadan gecebiliyordum. Gul hocanın dersleriyle anlamaya başladık. Artık sınavlarda zorlanmıyoruz. Bilgi yarışmalarında bir rekabet olduğu icin daha cabuk oğreniyoruz." ifadelerini kullandı.
12. sınıf oğrencisi Gulben Sıla Akdoğan da alanı sayısal olduğu icin tarihi cok onemsemediğini ancak Gul hocanın dersleriyle ilgisinin ve netlerinin arttığını soyledi.