
Danıştay 12. Daire Başkanlığı sınıf oğretmeninin kendi arabasının icerisinde bir kadınla cinsel ilişkiye girmesi fiiline verilen bir yıl kıdem indirme cezasıyla cezalandırılmasının iptaline karar verdi. Danıştay 12. Daire Başkanlığı 2019/1199 E. , 2020/4316 K. ile sınıf oğretmeninin kendi arabasının icerisinde bir kadınla cinsel ilişkiye girmesi fiiline verilen bir yıl kıdem indirme cezasıyla cezalandırılmasının Anayasa'nın 20. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sozleşmesi'nin 8. maddesi uyarınca "ozel hayata saygı hakkının" ihlali sonucunu doğuracağı gerekcesiyle verilen disiplin cezasının iptaline karar verdi.
Nevşehir İli, . İlkokulunda sınıf oğretmeni olarak gorev yapan davacıya Kırşehir Merkez, . İlkokulunda sınıf oğretmeni olarak gorev yaptığı doneme ilişkin olarak 4357 sayılı Kanun'un 7/c maddesi uyarınca bir yıl kıdem indirme cezası verilmiştir.
Acılan iptal davası neticesinde idare mahkemesince, Danıştay Onikinci Dairesinin 14/02/2018 tarihli ve E:2015/872, K:2018/659 sayılı bozma kararına uyularak; davacının tenha bir alanda, gece vakti, kendi arabasının icerisinde bir kadınla cinsel ilişkiye girmekten ibaret olan fiilinin, memur disiplin hukukunu ilgilendiren bir yonu olmadığı gibi oğretmenlik şerefi ile ilgili bir yonunun de bulunmadığı, soz konusu fiil hakkında davacının hayasızca hareketlerde bulunmak sucundan yargılandığı . Sulh Ceza Mahkemesinin . tarih ve E:., K:. sayılı kararı ile yuklenen sucun sanık tarafından işlendiğinin sabit olmaması nedeniyle beraatine karar verildiğinin gorulmesi karşısında, davacının bir yıl kıdem indirme cezasıyla cezalandırılmasının Anayasa'nın 20. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sozleşmesi'nin 8. maddesi uyarınca "ozel hayata saygı hakkının" ihlali sonucunu doğuracağının anlaşıldığı gerekcesiyle dava konusu işlem hukuka aykırı bulunarak işlemin iptaline karar verilmiştir.
Davalı idare tarafından, ceza mahkemesince davacı hakkında aleniyet unsuru oluşmadığı gerekcesiyle beraat kararı verildiği, yani davacının bu fiili işlediğinin sabit olduğu, disiplin cezası verilmesinde aleniyet unsurunun gercekleşip gercekleşmediğinin aranmadığı, fiilin gizli yapılmış olsa dahi ortada gayri ahlaki bir durum soz konusu olduğu belirtilerek temyiz isteminin kabulune karar verilmesi gerektiği ileri surulmesine rağmen Danıştay temyiz talebini reddetmiştir.