2021 yılı Oğretmenlerin İl İci İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Duyurusuna gore, il ici isteğe bağlı yer değiştirme kapsamında gorev yeri değiştirilen oğretmenlerin yer değiştirme iptal talepleri ancak yer değiştirmeleri gercekleştirildikten sonra yururlukteki yonetmelikte belirtilen mazeret durumlarından birinin oluşması halinde mumkun olabilmektedir. İL İCİ İSTEĞE BAĞLI YER DEĞİŞTİRME İŞLEMLERİ BAŞVURU SURESİ İCERİSİNDE İL İCİ YER DEĞİŞTİRME TALEBİ İPTAL EDİLEBİLİR Mİ?
2021 Yılı Oğretmenlerin İl İci İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Duyurusunun "B.Başvuru" başlıklı bolumu 10. maddesinde başvuru suresi icinde sonuclar acıklanmadan il ici yer değiştirme başvurusunu iptal edilebileceği acıklanmıştır.
Duyurunun ilgili maddesi şu şekildedir:
"10. Başvuru suresi icinde oğretmenler, gorevli oldukları eğitim kurumuna ya da kadrolarının bulunduğu il/ilce milli eğitim mudurluğune dilekce vermek suretiyle yer değiştirme başvurusunu elektronik ortamda iptal ettirebileceklerdir."
İL İCİ İSTEĞE BAĞLI YER DEĞİŞTİRME İŞLEMLERİ ACIKLANDIKTAN SONRA YER DEĞİŞTİRME SONUCU İPTAL EDİLEBİLİR Mİ?
2021 Yılı Oğretmenlerin İl İci İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Duyurusunun "F. Dikkat Edilecek Diğer Hususlar" başlıklı 3. maddesinde yer değiştirme işlemleri sonrasındail ici yer değiştirme işlemlerinin iptal edilmesi, Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliğinde yer alan mazeret durumlarının oluşması halinde mumkundur.
Duyurunun ilgili maddesi şu şekildedir:
"3.İl ici isteğe bağlı yer değiştirme kapsamında gorev yeri değiştirilen oğretmenlerin yer değiştirme işlemleri iptal edilmeyecektir. Oğretmenlerin, başvuru yaparken bu hususu goz onunde bulundurmaları gerekmektedir. Ancak bunlardan, yer değiştirmeleri gercekleştirildikten sonra yururlukteki yonetmelikte belirtilen mazeret durumlarından biri oluşanların atamaları, gorev yerlerinden ayrılmamış olmaları kaydıyla iptal edilebilecektir. Ataması iptal edilenlerden onceki gorev yerlerinde alanlarında norm kadro bulunmayanlar, il icindeki diğer eğitim kurumlarında alanlarında boş bulunan norm kadrolara valiliklerce atanacaktır."
Bu duyurunun atıfta bulunduğu yonetmelik, Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliği olup, ozre bağlı yer değiştirme işlemleri bu yonetmeliğin "Mazerete ve Diğer Nedenlere Bağlı Yer Değiştirmeler" başlıklı 8. bolumunde yer alan 49, 50 ve 51. maddelerindeki hukumlere gore yapılmaktadır.
Buna gore; Aile birliği, sağlık, can guvenliği, engellilik durumu, olağanustu hal (ozel ve genel hayatı etkileyen durumlar), eşinin teror eylemleri nedeniyle Şehit olması veya Teror eylemleri nedeniyle calışamayacak derecede malul olan ya da malul olup da calışabilir durumda olması, eşi veya cocuğunun vefat etmesi, eşinin emekli olmasına bağlı bir mazeretin yer değiştirme işleminden sonra ortaya cıkması gerekir.
Orneğin kişinin il ici isteğe bağlı yer değiştirme işlemleri acıklandıktan sonra yer değiştirme sonucunu iptal ettirebilmesi icin, yer değiştirme sonuclarının acıklandığı tarihten sonra sonra evlenerek eş durumu ozrunun ortaya cıkması gerekmektedir. Yada engellilik durumunun yer değiştirme işleminden sonra ortaya cıkması yada sağlık ozrunun yer değiştirme işleminden sonra ortaya cıkması gerekmektedir.
Mazeret durumlarının hangisi ve şartlarının ne olduğuna dair yayınlanan kılavuz baz alınmaktadır. "2021 Yaz Tatili Mazeret Duyurusu" yayınlanmadığından 2021 Yarıyıl Tatili Oğretmenlerin Aile Birliği, Sağlık, Can Guvenliği Mazeretleri Ve Engellilik Durumu İle Diğer Nedenlere Bağlı Yer Değiştirme Duyurusuna bakarak mazeret ve şartları oğrenebilirsiniz.
KEYFİ OLARAK İPTAL MUMKUN DEĞİL
Yani il ici isteğe bağlı yer değiştirme işlemleri acıklandıktan sonra yer değiştirme sonucunu keyfi bir şekilde iptal ettirmeniz mumkun değil.
Cunku duyuruda yazıldığı halde iptal talebinde bulunulması ve karşılanması ciddiyeti ortadan kaldırmakta ayrıca sizin il ici yer değiştirmeye hak kazandığınız okula bir başkasının atanmasına engel olmaktasınız.
Ahmet KANDEMİR