Ağrı'nın Tutak ilcesi Dağlıca koyunde oğretmenlik yapan Altun (33) ve Eren (36) Oruc cifti, okul bahcesine kendi imkanlarıyla kurdukları bostanda, oğrencilerle organik tarım yapıyor. Oğrencileriyle urettikleri urunleri turşu ve konserve yapıp satan Oruc ciftci, hem okulun hem de oğrencilerin ceşitli kırtasiye ihtiyaclarını karşılıyor. İlce merkezine 30 kilometre uzaklıkta deniz seviyesinden 2 bin metre yukseklikteki 30 haneli 300 nufuslu Dağlıca koyunde, oğretmen Eren Oruc 10, eşi Altun Eren ise 7 yıldır oğretmenlik yapıyor. Oğrencileri icin cok iyi birer oğretmen olmanın yanında bolge insanını da aydınlatan Oruc cifti, kısa surede koy halkının gonlunde taht kurdu. Dort yaşındaki cocuklarıyla yaşayan, oğrencileri ve koylulerle de mutlu bir hayat kuran Oruc cifti, koyden ayrılmayı duşunmuyor.
OKULA GİTMEYEN COCUK KALMADI
Gorevinin ilk yılında, eksikleri bulunan koy okulunda, oğrencilerin daha iyi koşullarda oğrenim gormesi icin calışma başlattığını belirten Eren Oruc, zaman icinde eşiyle okulun su sorununu cozup, duvarları cocukların sevdiği cizgi film karakterleri ve renklerle suslediklerini anlattı. Koyde, başta kız cocukları olmak uzere okula gonderilmeyen oğrencilerin aileleriyle goruşup ikna ettiklerini ve şu an koyde okula gitmeyen bir tek oğrenci olmadığını vurgulayan Eren Oruc, okuldaki calışmalarıyla ilgili de şunları soyledi:
"Milli eğitim mudurumuzun desteğiyle ana sınıfı oğretmeni olan eşim ve oğrencilerle birlikte 3 yıl once okul bahcesine ceşitli spor alanları ve bostan kurduk. Her gun burada spor yapıp, yetiştirdiğimiz urunlerin bakımını yapıyoruz. Karpuz, kavun, kabak, domates, biber gibi 20'den fazla sebze yetiştirerek bunları konserve ve turşu yapıp satıyoruz. Elde ettiğimiz parayla hem okulun ihtiyaclarını hem de oğrencilerin kırtasiye masraflarını karşılamaya calışıyoruz. Bu yıl pandemi nedeniyle okuldan uzak kalan oğrenciler icin başlatılan telafi eğitimleri kapsamında organik tarımının yanında kumes hayvancılığına da başladık. Okulun bahcesinde kavun ve karpuzu goren, hem bizim hem de cevre koyluler evlerinin onunu bastona cevirdi. Zamanımız dersle birlikte dolu dolu geciyor. Okulumuzdaki oğrenciler, hem sportif faaliyetler hem de organik tarımda cok iyiler. Okula 15 tane de tavuk aldık. Onumuzdeki yıl hem tavuk sayını artıracak hem de bostanı buyuteceğiz. Kuluckaya yatan tavuklar yakında civciv verecek ve onlara oğrenciler bakacak. Bugun bir oğrencimiz hayatta tek başına kalsa ac kalmaz. Capadan, sulamaya ve bakımına kadar her şeyi en ince ayrıntısına kadar biliyorlar."
'BURADA COK MUTLUYUZ'
Evlenince sınıf oğretmeni eşinin yanında anaokulu oğretmeni olarak goreve başladığını soyleyen Altun Oruc, "Ben Vanlı, eşim ise Ağrılı. Oğrencileri, halkını ve okulu cok seviyoruz. Koy halkıyla bir aile gibiyiz. Amacımız burada cok iyi bir eğitimle birlikte oğrencilere hayat dersi vermek. Calışkanlığı onlara aşılamak. Cok mesafe katettik. Ben zaman zaman koydeki kadınlara okuma yazma oğretiyorum. Onlara merak ettikleri sorunların cevaplarını sorup, soruşturup anlatıyorum. Cocuklar bazen okul saatinden once gelip bostanla ilgileniyorlar. 2 bin rakımda karpuz ve kavun yetiştiğini goren koylulere ornek olduk. Burada cok mutluyuz. Koy okullarında gorev yapmak cok guzel bir duygu" diye konuştu.
TABULARI YIKTILAR
Tutak İlce Milli Eğitim Muduru Necmi Karaoğlan ile koy okulunu ziyaret edip oğrenciler ve Oruc ciftiyle bostandan meyve ve sebze toplayan Ağrı İl Milli Eğitim Muduru Mehmet Faruk Tekin, oğretmenleri tebrik etti. Oğretmenlerin yaptıklarıyla, aynı zamanda "Burada hicbir şey yetişmez" duşuncesinde olan bolge insanına da ornek olduğunu dile getiren Tekin, "Telafi eğitimlerinde ozellikle bizler cocuklarımızın sahada olmasını onemsiyoruz. Bu okulumuzda da oğretmenlerimiz hakikaten cocuklarla birlikte cok guzel bir bahce oluşturmuşlar. Burada cocuklarla yetiştirdikleri urunleri konserve ve turşu yapmak suretiyle satıp hem okulun hem de cocukların ihtiyaclarını karşılıyorlar. O yuzden cok mutlu oldum. Kendilerini tebrik ediyorum" dedi.
'OKULA GELMEYİ COK SEVİYORUZ'
Koyde arkadaşlarıyla, neredeyse gunlerinin tamamını okulda gecirdiklerini soyleyen 4'uncu sınıf oğrencisi Sabahattin Taşdemir, "Okula gelmeyi cok seviyoruz. Oğretmenlerimizle voleybol, basketbol, masa tenisi ve futbol oynuyoruz. Bostanda sebze yetiştiriyoruz. Capa yapıyoruz. Ağaclara bakıyoruz. Sulama yapıyoruz. Tavuklarımız var. Yumurtaları kuluckaya veriyoruz ve civcivlerimiz oluyor. Tavukların yemlerini veriyoruz. Bunların hepsini oğretmenimiz bize tek tek anlattı. Koyde canımız cok sıkılıyordu. Şimdi hep okuldayız. Bir an evvel sabahın olmasını ve okula gitmeyi istiyoruz. Oğretmenimizi ve okulumuzu cok seviyoruz. Derslerimizdeki başarımız bile arttı. Ben buyuyunce doktor olmak istiyorum" ifadesini kullandı.