Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Mudurluğu proje okuluna 3 oğretmenin atamasını, yonetmelikte olmayan bir gerekcesiyle yapmamıştır. İlgili Genel Mudurluk, 3 oğretmenin norm fazlası olmadıkları gerekcesiyle atamalarının yapılamayacağını belirtmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yonetmeliğinin "Oğretmen olarak atanacaklarda aranacak genel şartlar" başlıklı 8.maddesindeki "Kadrolu oğretmen olmak" ve "Adaylık suresi dahil en az dort yıl oğretmenlik yapmış olmak" şartları başta olmak uzere aşağıdaki şartları taşıyan oğretmenler atanabilmektedir.
"Oğretmen olarak atanacaklarda aranacak genel şartlar
MADDE 8(1) Oğretmen olarak atanacaklarda aşağıdaki genel şartlar aranır:
a) Bakanlık kadrolarında oğretmen olarak gorev yapıyor olmak.
b) Adaylık suresi dahil en az dort yıl oğretmenlik yapmış olmak.
c) Zorunlu calışma gerektiren yerler dışındaki eğitim kurumuna atanacaklar bakımından, zorunlu calışma yukumluluğunu tamamlamış ya da bu yukumlulukten muaf tutulmuş olmak.
c) Başvurunun son gunu itibarıyla, son dort yıl icinde adli veya idari soruşturma sonucu aylıktan kesme ya da daha ust ceza almamış olmak veya soruşturma sonucu gorev yeri değiştirilmemiş olmak.
d) Proje yurutucusu genel mudurluk veya eğitim kurumunun bağlı bulunduğu genel mudurlukce aksi ayrıca kararlaştırılmadıkca atanacağı eğitim kurumunun bulunduğu ilde gorev yapıyor olmak.
(2) Mesleki ve teknik eğitim kurumlarının ulke genelinde yaygın olmayan Bakanlıkca belirlenen alanlarına atanacak atolye ve laboratuvar oğretmenleri bakımından, birinci fıkranın (c) bendi haric diğer şartlar aranmaz."
Ayrıca; Yonetmeliğinin "Oğretmen atama" başlıklı 8.maddesin gereğince atamalar, eğitim kurumunun bağlı bulunduğu genel mudurluğun inhası, İnsan Kaynakları Genel Mudurluğunun teklifi ve Bakanın onayı ile atama yapılmaktadır.
İlgili madde şu şekildedir:
"MADDE 13(1) Bu Yonetmelikte aranan şartları taşıyan oğretmenler arasından eğitim kurumunun bağlı bulunduğu genel mudurluğun inhası, İnsan Kaynakları Genel Mudurluğunun teklifi ve Bakanın onayı ile dort yıllığına atama yapılır. Eğitim kurumunun bağlı bulunduğu genel mudurlukce belirlenen kriterlere gore gorevinde başarı gosteren oğretmenlerin gorev suresi ilk atamadaki usulle dort yıl daha uzatılabilir.
(2) Proje okullarına 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 38 inci maddesine gore oğretim elemanları ders vermek uzere gorevlendirilebilir. Gorevlendirilecek oğretim elemanlarında bu Yonetmelikte belirtilen şartlar aranmaz.
(3) Oğretmen atamalarına yonelik inhalar 01-31 Mayıs tarihleri arasında İnsan Kaynakları Genel Mudurluğune bildirilir. Oğretmen atamalarına ilişkin iş ve işlemler, ders yılının başlama tarihinden once sonuclandırılır."
Hal boyle iken Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Mudurluğunun 16.06.2021 tarihli, 26565518 sayılı ve "Proje Okullarına Oğretmen Atama" Konulu resmi yazılarına gore il milli eğitim mudurluğu tarafından proje okulun ataması teklif edilen uc oğretmenimiz hakkında; "Soz konusu okulların norm kadro bilgilerinin incelenmesi sonucunda, adı gecen oğretmenlerin norm fazlası olmadıkları anlaşıldığından atamaları uygun gorulmemektedir." gerekcesiyle norm kadro fazlası olmadıkları icin atamaları uygun gorulmemiştir.
İşte o resmi yazı;
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Mudurluğu; Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yonetmeliğinin "Oğretmen olarak atanacaklarda aranacak genel şartlar" başlıklı 8.maddesindeki şartlara keyfi olarak birde "proje okullarına atanacak olan oğretmenlerde norm kadro fazlası olma" şartı eklemiştir.
Halbuki; Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yonetmeliğinin yukarıda belirttiğimiz gibi oğretmenlerin proje okullarına nasıl atanacaklarına dair kuralları belirlemiştir.
T.C. Anayasasının 124. maddesinde de belirtildiği gibi; bakanlıklar kendi gorev alanlarını ilgilendiren kanunların ve tuzuklerin uygulanmasını sağlamak uzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla, yonetmelikler cıkarabilmektedir. Normlar hiyerarşisinde Anayasa, yasaların ve yonetmeliklerin altında yer alan duyuruların yasal duzenlemeleri genişletmek ve değiştirmek gibi bir işlevleri yoktur.
Dolayısıyla MEB'in yukarıdaki yazısı ile Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yonetmeliğinin "Oğretmen olarak atanacaklarda aranacak genel şartlar" başlıklı 8.maddesindeki şartlara keyfi olarak birde "proje okullarına atanacak olan oğretmenlerde norm kadro fazlası olma" şartı uygulamasını; normlar hiyerarşisinde kanunların ve Yonetmeliklerin altında olan, sadece kanunları ve yonetmelikleri acıklamak ve detaylandırmak icin cıkardığı duyurular ile uygulamaya sokamaz.
Norm hiyerarşisi icinde daha ust nitelikte norm olan Anayasa, yasalar ve yonetmeliklere uygunluğu zorunlu bulunan resmi yazıların ust normu olan yonetmelikte bulunmayan "proje okullarına atanacak olan oğretmenlerde norm kadro fazlası olma" şartı uygulamasını, Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yonetmeliğini baypas yaparak uygulanır hale getiremez.
Ahmet KANDEMİR