6. Toplu Sozleşmede okul oncesi ve sınıf oğretmenlerine verilen haftada 2 saatlik sınıf oğretmenliği ucretinden ozel eğitim alan oğretmenleri faydalanabilir mi? Okul oncesi ve sınıf oğretmenlerine verilen haftada 2 saatlik sınıf oğretmenliği ucretine ilişkin olarak 6. donem toplu sozleşmede şu hukum yer almaktadır:
"İKİNCİ BOLUM
Eğitim, Oğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sozleşme
Oğrenci sosyal ve kişilik hizmetleri karşılığı ek ders ucretleri
MADDE 27- (1) Okul Oncesi ve sınıf oğretmenleri ile bolum, atolye ve laboratuvar şefliği gorevi verilen oğretmenlerden orgun eğitim kuramlarında ilgili mevzuatında belirtilen sosyal etkinlik faaliyetlerinde danışman oğretmen, olarak gorevlendirilenler ile sınıf veya şube sorumluluğu verilen sınıf/şube rehber oğretmenlerinin bu gorevlerinin haftada 2 saati ek ders goren sayılır. Bu dersler, ders dağıtım cizelgesinde "Oğrenci Sosyal ve Kişilik Hizmetleri" adıyla gosterilir. Bu kapsamda aynı kişiye hem danışman Oğretmenlik hem de sınıf/şube rehber oğretmenliği gorevi verilmesi halinde sadece bir gorev icin ek ders ucreti odenir."
Bu maddeye istinaden, okul oncesi ve sınıf oğretmenleri ile bolum, atolye ve laboratuvar şefliği gorevi verilen oğretmenlere de "Oğrenci Sosyal ve Kişilik Hizmetleri"ne karşılık haftada 2 saat, kamuoyunun "sınıf oğretmenliği" olarak adlandırdığı ek ders ucreti 1 ocak 2022 tarihinden itibaren odenecektir.
Peki, bu ucretlerden ozel eğitim alan oğretmenleri faydalanabilecek midir?
"Ozel eğitim sınıfında ders okutan Sınıf Oğretmeni haftada kac saat ek ders ucretinden yararlanır?" araştırma dosyamızda Bakanlık goruş yazılarına da yer vererek ozel eğitim alan oğretmenlerinin haftada aylık ve ek ders ucreti karşılığında okutacakları ders saatlerini acıklamaya calışmıştık.
Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Mudurluğunun 09.02.2016 tarihli ve 1483005 sayılı yazısına gore; ozel eğitim alan oğretmenlerinin haftada aylık ve ek ders ucreti karşılığında okutacakları ders saatleri bakımından sınıf oğretmenleri kapsamında değerlendirildiğine dair acıklamada bulunmuştur.
İşte o goruş yazısı;
Bu goruş yazısına gore de yukarıda yer verdiğimiz 6. Donem Toplu Sozleşme hukumlerine istinaden, ozel eğitim alan oğretmenlerine de haftada 2 saat olmak uzere "Oğrenci Sosyal ve Kişilik Hizmetleri"ne karşılık haftada 2 saat kamuoyunun "sınıf oğretmenliği" olarak adlandırdığı ek ders ucretinin 1 ocak 2022 tarihinden itibaren odenmesi gerekmektedir.
Ahmet KANDEMİR