1 Nolu Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin "Oğretmenlerin aylık karşılığı okutacağı dersler" başlıklı 334. Maddesinde yer alan yonetmelik hala cıkarılmamıştır. 1 Nolu Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin "Oğretmenlerin aylık karşılığı okutacağı dersler" başlıklı 334. maddesinde; "(1) Oğretmenlerin, alanlarına gore aylık karşılığı okutacağı dersler Bakanlık tarafından yururluğe konulan yonetmelikle belirlenir." hukumleri bulunmaktadır.
Bu hukumlere istinaden bu gune kadar Milli Eğitim Bakanlığınca halen bir yonetmelik cıkartılmamıştır.
Kararnamede bahsedilen "Oğretmenlerin aylık karşılığı okutacağı dersler"denMilli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar ve eki Cizelge ile Talime ve Terbiye Kurulunun 20.02.2014 tarih ve 9 sayılı kararı ile yururluğe konulan Oğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esaslarıile eki cizelgeden hangisinin kast edildiği de anlaşılamamaktadır.
Fakat Anayasanın "D. Kamu hizmeti gorevlileriyle ilgili hukumler" bolumu "1-Genel ilkeler" başlıklı 128. maddesi 2. maddesi 2. fıkrasındaki; "Memurların ve diğer kamu gorevlilerinin nitelikleri, atanmaları, gorev ve yetkileri, hakları ve yukumlulukleri, aylık ve odenekleri ve diğer ozluk işleri kanunla duzenlenir. Ancak, mali ve sosyal haklara ilişkin toplu sozleşme hukumleri saklıdır." hukumlerine gore mali konularda sadece kanunla duzenleme yapılabilir.
439 sayılı Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Yuksek ve Orta Dereceli Okullar Oğretmenleri ile İlkokul Oğretmenlerinin Haftalık Ders Saatleri ile Ek Ders Ucretleri Hakkında Kanun ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 89 uncu maddesi 2. fıkrasındaki "Ucretle okutulacak ders saatlerinin sayısı, ders gorevi alacakların nitelikleri ve diğer hususlar ilgili Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulunun kararı ile tespit olunur." hukmunun verdiği yetkiye dayanılarak hazırlanan Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar ve eki Cizelgede, Milli Eğitim Bakanlığının yonetici, oğretmen, uzman ve usta oğreticileri ile diğer gorevlilerinin aylık ve ek ders ucreti karşılığında okutacakları ve okutmuş sayılacakları haftalık ders saatlerinin sayısını, ders gorevi alacakların niteliklerini ve diğer hususları belirlenmiştir.
1 Nolu Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin "Oğretmenlerin aylık karşılığı okutacağı dersler" başlıklı 334. maddesinde; "(1) Oğretmenlerin, alanlarına gore aylık karşılığı okutacağı dersler Bakanlık tarafından yururluğe konulan yonetmelikle belirlenir." hukumlerinin verdiği yetkiyle de ek dersle ilgili bir yonetmelik cıkartılabilir. Zaten 439 sayılı Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Yuksek ve Orta Dereceli Okullar Oğretmenleri ile İlkokul Oğretmenlerinin Haftalık Ders Saatleri ile Ek Ders Ucretleri Hakkında Kanunla ilgili bir yonetmelik de bulunamamaktadır.
"Oğretmenlerin, alanlarına gore aylık karşılığı okutacağı dersler" hakkında genel olarak halen 1.12.2006 tarihli ve 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar ve eki Cizelge ile Talime Ve Terbiye Kurulunun 20/02/2014 tarh ve 9 sayılı kararı ile yururluğe konulan Oğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları ile eki cizelge yururluktedir. Bunlardan başka bir mevzuatta yoktur. Ayrıca, ek dersle ilgili bazı hukumlerde Toplu sozleşme kararlarında bulunmaktadır.
Dolayısıyla 1 Nolu Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin "Oğretmenlerin aylık karşılığı okutacağı dersler" başlıklı 334. Maddesinde yer alan yonetmelik hangi konuda ise bu yonetmeliğin bir an once cıkartılması uygun olacaktır.
Ahmet KANDEMİR