Ordu'daki Unye Mehmet Necati Vidinli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde İngilizce oğretmeni olan Muhammet Aydın, "2021 Global Teacher Prize" yarışmasına başvuran 121 ulkeden 8 bin 200 oğretmen arasında ilk 50'ye girerek finale kaldı. Aydın, "16 yıldır mesleğinin hakkını vermeye calışan gonullu bir oğretmenim. Heybem dolu. 52 proje yaptım ama bu projelerin her biri kendi capında etki sahanlığı cok geniş projeler. Yureklere, hayatlara dokunan projeler" dedi. Ordu'da İngilizce oğretmeni Muhammet Aydın, hazırladığı projeleri ve başarılı calışmaları sayesinde, ornek calışmaların gorunur kılınması amacıyla duzenlenen "Global Teacher Prize" yarışmasında, 121 ulkeden başvuru yapan 8 bin 200 oğretmen arasında ilk 50'ye girerek finale kaldı.
Unye Mehmet Necati Vidinli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde gorev yapan 38 yaşındaki Aydın, Hacettepe Universitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bolumunden 2005 yılında mezun oldu.
Sakarya, Ankara, Mardin ve Tokat'ta gorev yapan Aydın, yaklaşık 6 yıldır da memleketi Ordu'nun Unye ilcesinde mesleğini surduruyor.
Coğunluğu sosyal farkındalık alanlarında olmak uzere ulusal ve uluslararası 52 projeye imza atan Aydın, Turkiye Eğitim Gonulluleri Vakfı, Anne Cocuk Eğitimi Vakfı gibi ceşitli sivil toplum kuruluşlarının calışmalarında da yer aldı.
Aydın'ın, meslek liselerine yonelik on yargıların kırılması ve yabancı dil oğrenmeye teşvik amacıyla hayata gecirdiği "İngilizce Sokakta" adlı projesi ise yurt ici ve yurt dışında ceşitli odullere layık goruldu.
Kendisini, "21. yuzyıl oğretmeni" olarak nitelendiren Aydın, cocukların ilgi ve ihtiyaclarına yanıt verebilmek adına ozellikle dijital alanda bircok eğitime katıldı.
Aydın, ayrıca yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgını surecinde farklı illerden 1500 eğitimciye cevrim ici "Erasmus Plus" ve "e-Twinning" gibi konularda eğitim verdi.
İngiltere'de bulunan Varkey Vakfı tarafından organize edilen "2021 Global Teacher Prize" yarışmasına başvuran Aydın, 121 ulkeden 8 bin 200 meslektaşının arasında dunyanın en iyi 50 oğretmeni arasına girmeyi başardı.
- Aydın, başarısını oğrencilerine ithaf etti
Muhammet Aydın, AA muhabirine, 16 yıldır mesleğini en iyi şekilde surdurmeye calıştığını soyledi.
"16 yıldır mesleğinin hakkını vermeye calışan gonullu bir oğretmenim." diyen Aydın, " Oğretmenim, derken kendimi hep eksik hissediyorum. Cunku oğretmenlik gercekten yurekten yapılan, gonullu yapılması gereken bir meslek. Ve heybem dolu. 52 proje yaptım ama bu projelerin her biri kendi capında etki sahanlığı cok geniş projeler. Yureklere, hayatlara dokunan projeler." şeklinde konuştu.
Aydın, kitap okumaya yonelik farkındalık yaratan projelerin yanı sıra annelere yonelik anne-cocuk eğitimleri de gercekleştirdiğini aktardı.

Gecmişte korunmaya muhtac cocukların hayat kalitesini arttırıcı, onları destekleyici projelere de imza attığını dile getiren Aydın, bu cocuklara yonelik duyarlılık ve farkındalık oluşturmak adına Turkiye'nin 7 bolgesindeki universitelerin genclik kuluplerine rehberlik ettiği calışmanın da surduğunu belirtti.
Yarışmada dunyada en iyi 50 oğretmenden biri secildiğini, yeni incelemeler sonrasında ise ilk 10'a girecek oğretmenlerin acıklanacağını ifade eden Aydın, daha once Turkiye'den 4 oğretmenin ilk 50'ye girdiğini kaydetti.
Aydın, Samsun'da harikalar yaratarak dunyanın en iyi ilk 10'una giren oğretmen Nurten Akkuş'tan aldığı ilhamla organizasyona başvuruda bulunduğunu, bu başarısını oğrencilerine ithaf ettiğini anlattı.
"Bugun dunyanın en iyi 50 oğretmeninden birisi olarak ilan edilmişsem, bu tamamen meslek lisesi oğrencilerinin benim yanımda oluşundan, ne yaparsam yapayım hem bana hem emeğe olan sadakatlerinden kaynaklanan bir durumdur. Yani benden cok onların emekleri ve bunu onlara ithaf etmek istiyorum." ifadelerini kullanan Aydın, meslek lisesindeki gorevine 6 yıl once başladığını belirtti.
Aydın, "Sınıfa ilk girdiğim anı hic unutamadım. Oğrencilerle goz goze geldiğim anda bana anlatılandan ziyade daha farklı bir oğrenci grubuyla karşılaştım. O cocukların parlayan gozlerinde samimiyet fark ettim. 6 yıldır o samimiyetin peşinden koşuyorum. Cok şukur o samimiyet, bugun beni dunyanın en iyi oğretmenlerinden birisi olarak temsil ediyor." diye konuştu.

- "Benim hayat amacım oğretmenlikti"
Aydın, meslektaşlarına, başarıya ulaşmak icin pes etmemeleri ve kendilerine inanmaya devam etmelerini tavsiye etti.
Hayattaki amacına değinen Aydın, şunları kaydetti:
"Benim hayat amacım oğretmenlikti. Bunu cok erken yaşlarda fark ettim ve oğretmen olmak icin cok bedeller odedim. Oğretmenlikte kalmak, sadece oğretmen olarak hayatımı devam ettirmek istiyorum. Omrumun sonuna kadar da hedefim bu. Bu yuzden oğretmenlerimizin, 'Gercekten benim hayat amacım oğretmenlik mi?' sorusuna verdikleri cevap cok muhim. Eğer tam bir adanmışlıkla mesleklerini yerine getirirlerse onlerine cıkan butun engelleri de aşabilirler."
Aydın, "Bir oğrencinin sevgisi, oğretmeni Kaf dağının, hayallerinin otesine kadar taşıyabilir, beni taşıdığı gibi. Bulundukları okul, bulundukları koşullar ne olursa olsun, onlar elindeki imkanların en iyisini değerlendirmek zorundalar." dedi.