Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici Ve Oğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karara gore DYK kursu kapsamındaki gorev zorunlu bir ek ders gorevi değildir. Ancak mazeretsiz olarak verilen gorevi yerine getirmeyen oğretmene de 657 sayılı Kanunun disiplin hukumleri uygulanabilir. Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararının "Ek ders gorevini yapmayanlar" başlıklı 27. maddesindeki; "(1)Bu Karara gore zorunlu ek ders gorevi verilenlerden, kabul edilebilir bir ozru olmaksızın bu gorevini yerine getirmeyenler asli gorevlerini yapmamış sayılır." hukumlerine gore zorunlu ek ders gorevini yerine getirmeyenler asli gorevlerini yapmamış sayılmaktadırlar.
Peki, oğretmenlerin asli gorevi, zorunlu ek ders gorevi ve ek ders gorevleri nelerdir?
OĞRETMENLERİN ASLİ GOREVİ, AYLIK KARŞILIĞI GİRMEK ZORUNDA OLDUĞU DERS GOREVİDİR
Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Yuksek ve Orta Dereceli Okullar Oğretmenleri İle İlkokul Oğretmenlerinin Haftalık Ders Saatleri İle Ek Ders Ucretleri Hakkında Kanun ile oğretmenlerin calışma saatleri duzenlenmiş ve kanunun acıklaması olan Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın "Aylık karşılığı ders gorevi" başlıklı 5. maddesi ve "Ek ders gorevi" başlıklı 6. maddesi ve diğer maddeler ile girilecek dersler belirlenmiştir
BRANŞ OĞRETMENLERİ ALANLARINDA DERS VAR İSE 15 SAAT, OKUL ONCESİ VE SINIF OĞRETMENLERİ HAFTADA 18 SAAT, ATOLYE VE LABORATUVAR OĞRETMENLERİ İSE 20 SAAT AYLIK KARŞILIĞI ALANLARINDA DERSE GİRMEK ZORUNDADIR
Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Aylık karşılığı ders gorevi" başlıklı 5. maddesinde "(1) Kapsama dahil orgun ve yaygın eğitim kurumlarında gorevli;
a) Orgun ve yaygın eğitim kurumlarının mudur, mudur başyardımcısı ve mudur yardımcıları haftada 6 saat,
b) Okul oncesi ve sınıf oğretmenleri haftada 18 saat
c) Genel bilgi ve meslek dersleri oğretmenleri haftada 15 saat,
c) Atolye ve laboratuvar oğretmenleri haftada 20 saat,
ders okutmakla yukumludurler. Bu yukumluluk oncelikle alanlarında, alanlarında ders bulunmayanlara ise ihtiyac halinde ve istekleri uzerine alanları dışında ders gorevi verilmek suretiyle yerine getirilir." hukumleri bulunmaktadır.
Bu hukumlerde yonetici ve oğretmenlerin alanlarında alabilecekleri aylık karşılığı ders sayıları ve alanlarında aylık karşılığı ders gorevi verilemeyen veya kısmen verilebilenlere, ihtiyac halinde ve istekleri uzerine alanları dışında da aylık karşılığı ders verilebileceği belirtilmiştir.
BRANŞ OĞRETMENLERİ ALANLARINDA DERS VAR İSE 6 SAAT, OKUL ONCESİ VE SINIF OĞRETMENLERİ HAFTADA 12 SAAT, ATOLYE VE LABORATUVAR OĞRETMENLERİ İSE 20 SAAT ZORUNLU EK DERS KARŞILIĞI ALANLARINDA DERSE GİRMEK ZORUNDADIR
Yine; Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ek ders gorevi" başlıklı 6. maddesindeki; "(1) Kapsama dahil orgun ve yaygın eğitim kurumlarında gorevli olup, aylık karşılığı ders gorevini tamamlayan;
a) Mudur, mudur başyardımcısı ve mudur yardımcılarına haftada 6 saate,
b) Genel bilgi ve meslek dersleri oğretmenlerine 6 saati zorunlu olmak uzere haftada 15 saate,
c) Atolye ve laboratuvar oğretmenlerine 20 saati zorunlu olmak uzere haftada 24 saate,
kadar alanlarında, alanlarında ek ders gorevi verilemeyen veya kısmen verilebilenlere, ihtiyac halinde ve istekleri uzerine alanları dışında da ek ders gorevi verilebilir.
(2) Okul oncesi ve sınıf oğretmenleri ile okuma-yazma kurs oğretmenlerinin aylık karşılığı okutmak zorunda oldukları ders saati dışında ilgili mevzuatına gore fiilen okuttukları her ders saati zorunlu ek ders gorevi sayılır. Ancak, bu şekilde verilecek ek ders gorevi haftada, okul oncesi oğretmenlerinden anaokulları ile kız teknik oğretim okul ve kurumları bunyesindeki uygulama sınıflarında gorevli olanlar icin bir sınıfta bir oğretmenle tam gun eğitim yapılması şartına bağlı olarak 24 saati, diğer ana sınıflarında gorevli oğretmenler ile sınıf ve okuma yazma kurs oğretmenleri icin 12 saati gecemez." hukumleri bulunmaktadır.
Bu hukumlere gore; oğretmenlerin aylık karşılığı ders gorevleri zorunlu ek ders gorevleri ve ek ders gorevleri belirlenmiştir.
DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU GOREVİ, ZORUNLU EK DERS KAPSAMINDA BİR GOREV DEĞİLDİR
Peki, Destekleme ve Yetiştirme Kursu gorevini hangi kapsamdadır?
Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararının "Yetiştirme, okuma -yazma ve uyum kursları" başlıklı 8 maddesindeki; "Bu Kararla belirlenen azami ek ders gorevi ve ek ders gorevinden sayılan ders saatleri dışında olmak uzere;" verilen bir ek gorevdir. Karşılığında mevzuatta yer verilen ek ders ucreti odenmektir. Dolayısıyla, Destekleme ve Yetiştirme Kursu gorevi zorunlu ek ders kapsamında bir gorev değildir. Oğretmen bu gorevi ister kabul eder istemezse de kabul etmez.
Peki, Destekleme ve Yetiştirme Kursu gorevini kabul eden ve buna gore haftalık ders programı yapılan ve oğrencileri olan bir oğretmen bugun canım derse gitmek istemiyor diyerek derse gitmeyebilir mi?
Gecerli bir mazereti olup ve bu mazeretini belgelendiren ve bu durumu zamanında okul yonetimine bilgilendiren oğretmen tabi ki mazeretli sayılacaktır.
Fakat hicbir mazereti olmadan dersine girmeyen oğretmen hakkında idari soruşturma yapılacaktır.
Şoyle ki;
Milli Eğitim Bakanlığı Destekleme Ve Yetiştirme Kursları Yonergesinin "Sorumluluk" başlıklı 19. maddesinde; "Bu Yonerge hukumleri cercevesinde kurslarda gorev alan her kademedeki personel gorevlerini; eksiksiz, zamanında ve etkin olarak yerine getirmekle yukumludur." hukumleri,
Destekleme Ve Yetiştirme Kursları E-Kılavuzunun "Sorumluluk" başlıklı 1.1 maddesinde; "MEB Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yonergesi ve bu Kılavuz hukumleri cercevesinde kurslarda gorev alan her kademedeki personel gorevlerini; eksiksiz, zamanında ve etkin olarak yerine getirmekle yukumludur." hukumleri bulunmaktadır.
Bu nedenle Destekleme Ve Yetiştirme Kursu gorevini yerine getirmeyen oğretmen hakkında; oğretmenlere 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun "Disiplin cezalarının ceşitleri ile ceza uygulanacak fiil ve haller" başlıklı 125.maddesinde soruşturma neticesinde verilecek ceza hukumleri bulunmaktadır.
İşte o cezalar,
"Disiplin cezalarının ceşitleri ile ceza uygulanacak fiil ve haller:
Madde 125Devlet memurlarına verilecek disiplin cezaları ile her bir disiplin cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır:
A-Uyarma: Memura, gorevinde ve davranışlarında daha dikkatli olması gerektiğinin yazı ile bildirilmesidir.
Uyarma cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır:
a) Verilen emir ve gorevlerin tam ve zamanında yapılmasında, gorev mahallinde kurumlarca belirlenen usul ve esasların yerine getirilmesinde, gorevle ilgili resmi belge, arac ve gereclerin korunması, kullanılması ve bakımında kayıtsızlık gostermek veya duzensiz davranmak,
b) Ozursuz veya izinsiz olarak goreve gec gelmek, erken ayrılmak, gorev mahallini terk etmek,
B-Kınama: Memura, gorevinde ve davranışlarında kusurlu olduğunun yazı ile bildirilmesidir.
Kınama cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır:
a) Verilen emir ve gorevlerin tam ve zamanında yapılmasında, gorev mahallinde kurumlarca belirlenen usul ve esasların yerine getirilmesinde, gorevle ilgili resmi belge, arac ve gereclerin korunması, kullanılması ve bakımında kusurlu davranmak,"
Ahmet KANDEMİR