Milli Eğitim Bakanı Mahmut Ozer: 8 Ekim'e kadar surec devam edecek. 15 bin yeni oğretmenimizi ikinci doneme yetiştireceğiz. 2022'de ikinci donemde 15 bin yeni oğretmenimizle yola devam edeceğiz. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Ozer, eğitimle ilgili one cıkan başlıkları CNN TURK'te değerlendirdi.
Bakan Ozer'in acıklamaları şoyle:
Bildiğiniz gibi 6 Eylul'de eğitim oğretim başlamış olmakla beraber aslında 1 Eylul itibarıyla başladı. Tum kademe ve sınıflarda yuz yuze eğitim başladı. 6 Ağustos'tan itibaren tum hazırlıklarımızı yaptık.
Aynı zamanda Sağlık Bakanlığı ile birlikte herhangi bir vaka olması durumunda nelere uyulması gerekiyor, prosedurleri belirledik. Sureci başladık.
NE KADAR SINIF KAPATILIP ACILDI?
Bu sistem calışırken mutlaka problemler olacak. O surecte sınıflar ara verdi ve daha sonra sisteme dahil oldu. Bir okuldaki aşılı calışanları, PCR yaptırması gerekenleri kapatılan sınıf ve okul sayısını elektronik sistemle izliyoruz. Sadece devlet okulları değil, tamamını kapsayacak şekilde sureci yonetiyoruz. 5 bin 900 kapatılan sınıf tekrar acıldı. Vaka olan her sınıfa 14 gun ara verdirip geri acıyoruz.
VAKALAR ARTARSA OKULLAR KAPATILIR MI?
Kesinlikle hayır. Bizim geliştirdiğimiz sistemde okulları kapatmayı değil, sınıfları kapatmayı gerektiriyor. ABD'de yayınlanan veriler bize şunları gosteriyor, kaygı yaratan delta varyantı beklenene gore cok daha az gercekleşti. ABD'de şuan okulların %2'si kapalı. Aslında cok daha yuksek oran bekleniyordu fakat duşuk oran gercekleşti. Şuan ulkemizde en guvenli yer okullarımız. Bu kadar denetimin olduğu başka bir yer yok.
6 Eylul'den şu ana kadar kapanan sınıf oranları, gunluk olarak, kapanan ve acılan sınıfların toplam sınıf sayısına oranı yuzde 1'in altında gorunuyor. 25 Eylul tarihinden sonra yuzde oranının negatife duşme oranı artıyor, yani kapanan okullar gittikce acılmaya başlıyor. Amerika'daki okulların yuzde 2'si kapalı. Turkiye'de kapanan sınıf oranları bile oldukca duşuk.
Vakalar artar, okullar kapanabilir, toplumun buna alışması lazım. Onemli olan acık okulların varlığını surdurmesi. Oğrencilerin coğu okulda kalabilmek icin zorunluluk olmasına rağmen sorumluluk duyarak aşı olmuşlar.
Şu andaki oranlarımız alarm verebilecek bir duzeye hic ulaşmadı. Onun icin tekrar soyluyorum: Okulları kapatmayacağız.
DERS SURELERİ AZALTILIR MI?
40 dakikayı azaltmamız icin bazı koşulların değişmesi lazım. Vaka bazlı, okul bazlı yaklaşıyoruz olaya. 850 bin dersliğimiz var, cok az kısmında kalabalık sınıflar var. Bu sınıfların olduğu yerlerde "sureyi kısaltabilirsiniz, gunlere ayırabilirsiniz" diye yetki veriyoruz. Bu surec cok verimli işliyor. Ama tum okullarımızda ders saat suresini azaltıyoruz diye bir beklenti olmasın. Surec bizim beklediğimizin cok daha otesinde pozitif şekilde gidiyor.
OKULLARIN ACILMASI VAKALARI TETİKLEDİ Mİ?

Problem olan sınıf yuz yuze eğitime zaten ara veriyor ama yuzde 99'un otesindeki bir oran okula devam ediyor. Okulların acılmasıyla vaka sayılarının toplumda arttığı iddiasının bilimsel hicbir dayanağı yok, Avrupa ve Amerika'da da yok. Tam tersine tum bilimsel calışmalar toplumdaki vakaları azaltma işlevi gorduğunu soyluyor cunku korunaklı bir ortam ve kurallara riayet ediliyor.
OĞRETMENLERDE AŞILANMA ORANI NE?
1. doz aşı olan oğretmen oranımız yuzde 92. 2 doz olan oğretmen oranımız yuzde 83. Aşı olmayıp antikor oluşturmuş olan oğretmen oranımız da yuzde 5'ler civarında. Turkiye ortalamasının cok cok ustunde. 6 Ağustos itibarıyla aşı oranında inanılmaz bir artış var.
Şu an okulları acık tutmamızdaki en buyuk avantajımız oğretmenlerimiz en az 2 doz aşı olma veya antikor oluşturma oranlarının cok yuksek olması. Ayrıca oğretmenlerdeki vaka oranlarının cok duşuk olduğunu goruyoruz.
OKULA UYUM SORUNU UZERİNDE CALIŞMALAR

Sadece oğrencilere değil, oğretmenlere ve vatandaşlara yonelik takviye ve destek calışmaları surekli yurutuldu, milyonlarca kişiye ulaşıldı. Şu anda okulların yuz yuze acık olmasıyla oğrencilerimizin psikososyal kayıplarıyla ilgili telafi mekanizmaları okullarda uygulanmaya başlandı.
TELAFİ EĞİTİMİ
Birinci odağımız okulların yuz yuze eğitime devam etmesi, bunun surdurulebilir kılınması. Biz kasım ayını da atlattıktan sonra farklı mekanizmalarla gecmiş oğrenme kayıplarına yonelik ciddi destek programları, paketleri uygulayacağız. Bunları uzaktan değil, yuz yuze eğitimle yapacağız.
GENC İŞSİZLİĞİNİ AZALTMA CALIŞMALARI
Bunu azaltmak icin kullanılabilecek en guclu enstruman mesleki eğitim. Son yıllarda yapılan mudahalelerle mesleki eğitim artık cok daha iyi noktalara geldi. Son 3 yılda iş gucu piyasasında işverenlerle birlikte ciddi bir adım attık. Mesleki eğitime sadece başka seceneği olmayan Oğrenciler değil, orada bir ufuk goren akademik olarak başarılı oğrenciler de katılmaya başladı artık.

Onumuzdeki gunlerde genc işsizliğini azaltmayla ilgili farklı acılımlarla guclu hamlelerimiz olacak. Artık otellerin icinde mesleki eğitim merkezleri kuracağız. İlk defa, mesleki eğitim merkezlerinde yabancı dilde eğitim olacak. Yaklaşık 25 bin vatandaşımıza turizmle ilgili hem mesleki eğitim hem de istihdam imkanı vermiş olacağız.
OĞRETMEN ATAMALARI
8 Ekim'e kadar surec devam edecek. 15 bin yeni oğretmenimizi ikinci doneme yetiştireceğiz. 2022'de ikinci donemde 15 bin yeni oğretmenimizle yola devam edeceğiz.
MİLLİ EĞİTİM ŞURASI
Bu donemde MEB olarak ana odağımız eğitimde fırsat eşitliği. Eğitim sistemimizde 2002 yılından itibaren cok ciddi iyileşme sağlandı, cok ciddi yatırımlar yapıldı. Sadece fiziksel yatırımlar yapılmadı; bunun kalite surecine yansıdığını da goruyorsunuz. Orta okul cağındaki kızlarımızın okullaşma oranı 2002'ye gore yuzde kırk yedilerden yuzde seksen sekizlere geldi.
Eğitim sistemimizdeki en buyuk sıkıntımız bolgeler, okullar arası başarı farkı. Artık MEB olarak odağımız eğitimdeki fırsat eşitliğini cok daha iyi noktaya getirecek hamleler yapmak. MEB olarak 3 tane odağımız olacak. Bir, okul oncesi ve temel eğitimin guclendirilmesi. İkincisi mesleki eğitim. Ucuncusu de oğretmenlerin gelişimi. Milli Eğitim Şurası'nda ana temayı fırsat eşitliği yaptık.