"Ozel rehabilitasyon merkezi patronları, okula gelmeyen oğrenci icin devletten para almak amacıyla oğretmenleri, 'oğrenci derse gelmiş' gibi imza atmaya zorluyor. İmza atmayan oğretmen fişleniyor. Başka bir kurumda calışmasına asla izin verilmiyor..." Sozcu'de yer alan habere gore: Turkiye'de 2 bin 864 ozel rehabilitasyon merkezinde, ozel gereksinimli 384 bin 471 cocuk ve 29 bin 672 oğretmen var. Milli Eğitim Bakanlığı'nın, oğrenci başına yıllık 18 bin lira oğrenim ucreti odediği merkezler, salgında 55 bin oğrenci kaybetti. Oğretmenlerin 'kole' muamelesi gorduğunu soyleyen Ozel Eğitim ve Rehabilitasyon Oğretmenleri Derneği Başkanı Ceyhun Bozdağ, MEB'e sundukları rapordaki ayrıntıları anlattı:
"KOLELİK KAMPINA DONDU"
"Patronlar, okula gelmeyen oğrenci icin devletten para almak amacıyla oğretmenleri 'oğrenci derse geldi' diye imza atmaya zorluyor. İmza atmayan oğretmen fişleniyor. Kendi aralarında konuşup, o oğretmenin bir daha başka kurumda calışmasına asla izin vermiyorlar. Parasını devletin odediği ozel rehabilitasyonlar, oğretmenler icin artık bir kolelik kampına dondu."
"OĞRETMEN BORSASI"
"Ozel eğitim bolumu universitelerde cok az olduğu icin sınıf oğretmeni, okul oncesi oğretmeni ve 4 yıllık cocuk gelişimi mezunlarına Turkce ve matematik dersi vermesi icin MEB sertifika kursu actı. Bu kurslar da acılınca, atanamayan oğretmenlere onlar da eklendi. Rehabilitasyon patronları icin MEB, adeta bir oğretmen borsası oluşturdu. Ucuz iş gucune kavuşan patronlar, oğretmenlere istediği gibi mobbing yapıyor. "
"55 BİN OĞRENCİ GİTTİ"
"Calışma koşulları cok ağır. Devlette bir oğretmen gunde 6 saat derse girerken, biz 8 saat giriyoruz. Biz yılda 50 hafta calışıp 2 hafta izin yaparken, devletteki oğretmenin yazın 11, yarıyılda da 2 hafta tatili var. Maaşımızı devlet oduyor ama ozel sektore bağlıyız. İşsiz kalma, eve ekmek goturememe korkusuyla, bu kurumlara muhtac edildik. Oğrencilere de bu şartlarda sağlıklı eğitim verilemiyor. Sık sık oğretmenleri değişiyor. Bu yıl 55 bine yakın oğrenci okulu terk edip, gitti."
MEB, COCUK BAŞINA 18 BİN LİRA ODUYOR
Ozel gereksinimli her cocuğa 8 bireysel ve 4 grup eğitimi veriliyor. Bireysel eğitim icin devlet, aylık 862 lira ve grup eğitimine 241 lira toplam bin 103 lira para oduyor. MEB'-den cocuk başına kdv haric asgari 18 bin lira para cıkıyor.

"Cocuklarımdan utanıp yuzlerine bakamıyorum"
Rehabilitasyon merkezinde 10 yıldır calışan oğretmen B.T: "2010'da maaşım 2 bin 800 lira iken asgari ucret 760 liraydı. 2021'de maaşım 3 bin 500 lira. Sigortalarımız, asgari ucretten yatırılıyor. Devletten aldıkları parayla devletten vergi kacırıyorlar. Maaşımızı devlet oduyor ama bizi patronların insafına ve 3-5 kuruşa muhtac ediyorlar. Evli, 2 cocuk babasıyım. Cocuklarımdan utanıp, yuzlerine bakamıyorum."
MEB'e sunulan rapor
Asgari ucret veya cok az ustunde maaş alıyorlar.
Kıdem tazminatı ve emeklilik ikramiyesi yok.

Gunluk calışma suresi asgari 8 saati geciyor.
Sut izni ve babalık izni gibi hakları yok.
Destek eğitimi 12 ay kesintisiz yapılıyor.
Nobet ucreti, eğitime hazırlık odeneği yok.
MEB'e bağlı olsalar da ozel şahıslar işletiyor.

Oğretmenlerle her yıl sozleşme yenileniyor.
EMSAL KARAR VAR
YOK, 1 yıl once vakıf universitelerinde calışan akademisyenlere, devlet universitelerindeki akademisyenlerden daha az maaş verilemeyeceği kararı almıştı. Bu karar akademisyenleri ozluk haklarına kavuştururken, Ozel Eğitim ve Rehabilitasyon oğretmenleri icin de ornek oluşturdu. MEB'in 625 sayılı yasanın 33. maddesini geri getirerek, sozleşmeyi kurum sahipleri yerine oğretmenlerle yapması gerekiyor.