Personel Genel Mudurluğunun 1 Ekim tarihli yazısında da dikkat cekiği uzere eğitim dairelerinin pandemi surecinde yaşanan sorunlar icin ulke genelinde birlik sağlayacak, tereddutleri giderecek acıklamaları yapması uygun olacaktır.. Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Muduru Fehmi Rasim Celik imzalı uzaktan eğitim sureci ve ek ders konulu bir yazıya imza atıldı.
Yazı iceriği incelendiğinde son cumleler dikkat cekici:
"Ote yandan, Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarında Covid-19 salgını nedeniyle karantinada bulunan sınıf oğrenci/oğretmenler ile kronik rahatsızlığı bulunan oğrencilerin bu surecte eğitim faaliyetlerini ne şekilde surdurmeleri gerektiği ile uzaktan eğitim kapsamında oğretmen-oğrenci butunluğunde karşılıklı canlı ders yapılıp yapılmayacağı hususunda yaşanan tereddutlerin ve yapılan farklı uygulamaların oluşturduğu karmaşanın giderilerek uygulamada birlik ve beraberliğin sağlanması bakımından, bu kapsamda bulunan derslerin oğretmenler tarafından EBA ve/veya acık kaynaklı dijital platformlar uzerinden oğretmen-oğrenci butunluğunde karşılıklı yapılan canlı ders ve etkinlikler yoluyla yerine getirilmesi yonunde genel bir acıklama yapılmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir."
Personel Genel Mudurluğu bu cumleler ile MEB'in eğitim dairelerini yani Din Oğretimi Genel Mudurluğu, Mesleki ve Teknik Eğitim Mudurluğu, Ortaoğretim Genel Mudurluğu, Ozel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Mudurluğu, Temel Eğitim Genel Mudurluğu uyarılmaktadır.
Cumleleri dikkatle incelediğimizde;
Uzaktan eğitim faaliyetlerinin nasıl gercekleştirileceği (ki gectiğimiz yıl pandemi nedeniyle uzaktan eğitim dersleri pedagojik ve teknik gerekcelerle 40 değil 30 dakika yapılmış, okul oncesinde cocukların ekran başında uzun sure durmamaları icin bazı acıklamalar yapılmıştı.) bu yıl durumun revize edilmesi gerektiği acıktır.
Kronik hastalığı olan oğrenciler ile karantina sınıflarda uygulamanın nasıl olacağı,
Yaşanan tereddutlerin ve yapılan farklı uygulamaların oluşturduğu karmaşanın giderilerek uygulamada birlik ve beraberliğin sağlanması bakımından,
cumlelerinin muhatabı eğitim daireleridir.
Personel Genel Mudurluğu bu noktada kesinlikle haklıdır. Kendi genel mudurluğunun de acıklama yapılması gereken konular varsa da bu cumlelerde haklıdır.
Hep soyledik yine soyleyelim pandemi sureci pandemi oncesi mevzuat ile hic bir şey olmamış gibi yurutulemez.
Eğitim Daireleri personel genel mudurunun de ifade ettiği gibi ulke genelinde birlik sağlayacak, tereddutleri giderecek acıklamaları yapmalıdırlar.
Personel Genel Mudurluğunun bu yazısı aslında her zaman gundemde olan bakanlık birimleri arasındaki eşgudumsuzluğu gostermektedir.
Personel Genel Mudurluğu icerikte haklı olsa da şikayetlerinin cozum mercinin Bakan veya Bakan yardımcıları olması daha doğru olurdu.
Konulara tamamen eğitim odaklı, bilimsel ve pedagojik yaklaşılmalı normal şartlardaki mevzuatın yarattığı sıkışıklığa teslim olunmadan ihtiyac duyulan duzenlemeler de yapılarak, oğretmen ve oğrencilerin mağdur olmayacağı bir yapı kurulmalıdır.
Maksut BALMUK