Emekli olduktan sonra koyune donen ve Duzce Universitesi Meslek Yuksekokulu Arıcılık Programına giren Sureyya Nişli, gelecek nesillere sağlıklı ballar uretmek istiyor- Sureyya Nişli:- "Guzel şeyler oğreneceğimi duşunuyorum. Yeniden ilkokula başlar gibiyim ve başarılı olmak istiyorum" Duzce'de profesyonel arıcılık yapmak icin 60 yaşında sınava girerek universiteye yerleşen emekli oğretmen Sureyya Nişli, bu kez oğrenci olarak ders işlemenin heyecanını yaşıyor.
Yıllarca kız meslek liselerinde oğretmenlik yaptıktan sonra emekliye ayrılan ucuz annesi Nişli, cocuklarının universiteyi kazanmasının ardından toprağı ve doğayı cok sevdiği icin koyune yerleşti.
Burada kurduğu kucuk ciftliğinde hayvanlara bakan, toprakla uğraşan Nişli, arıcılıkla da ilgilenmeye başladı.
Komşularından ve tanıdıklarından destek alsa da arıları telef olan Nişli, profesyonel eğitim almak icin universite sınavına girmeye karar verdi.
Nişli, tıp ve diş hekimliği fakultelerinde okuyan cocuklarının desteğiyle sınava girerek Duzce Universitesi (DU) Meslek Yuksekokulu Arıcılık Programını kazandı.
Yıllar sonra okula adımını bu kez oğrenci olarak atmanın heyecanını yaşayan Nişli, iyi bir arıcı olup cocuklarına ve gelecek nesillere sağlıklı ballar uretmek istiyor.
Arıcılık programında ilk dersine AA muhabirleriyle giren Sureyya Nişli, yıllarca eğitimci olarak ders verdiğini, oğrenciliğin gercekten zor olduğunu gorduğunu anlattı.
Sınavlara hazırlanırken cok heyecanlandığını dile getiren Nişli, "Yeni okul hayatı. Guzel şeyler oğreneceğimi duşunuyorum. Yeniden ilkokula başlar gibiyim ve başarılı olmak istiyorum. Bu işi ehliyle yaparak cocuklarıma, gelecek nesillere temiz ve sağlıklı ballar uretmek istiyorum." diye konuştu.
Nişli, doğayı cok sevdiğini ve hocalarından onemli bilgiler oğreneceğini aktararak, şunları soyledi:

"Ucuz cocuklarım var; ikisi tıp, biri diş hekimliği okuyor. Onlar da son senelerine yaklaştı. Ben de onlarla okuyacağım artık. Bana 'Anne yaparsın.' diye destek veriyorlar. 40 yıl aranın ardından universite sınavına girmek cok zor. Bir oğretmen olarak sınavı kazanamamak duşuncesine de girdim. Benim icin zor surecti. Cok şukur kazandım ve başladım. Başarılı şekilde bitirmek istiyorum."
- "Arıcılığı ehlinden oğrenmek icin bizi tercih ediyorlar"
DU Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) Muduru Doc. Dr. Meral Kekecoğlu da arıcılık programının aradan gecen 3 yılda farklı yaş gruplarından oğrencilerin tercihi haline geldiğini soyledi.
Bunun cok guzel bir gelişme olduğunu ifade eden Kekecoğlu, "Cunku daha once arıcılığı yapmak isteyenler 'komşuma sorar oğrenir, yaparım' diyerek başlıyordu ve oğrendiği kişinin yanlışını devam ettiriyordu. Şimdi ise bolum acıldığından bu yana arıcılığı profesyonel şekilde yapmak isteyenler eğitim almak istiyor. Yani arıcılığı bilimsel, ehlinden oğrenmek icin bizi tercih ediyorlar." dedi.
Kekecoğlu, "Sureyya Hanım'ın burada olmasından dolayı cok mutluyuz. Buradan mezun olduğunda profesyonel arıcı olacak ve gelecek nesillere doğru arıcılığı oğretecek." ifadesini kullandı.

Oğretim gorevlisi Merve Kambur Acar da arıcılık programına her gecen yıl ilginin arttığını, değişik yaş gruplarından oğrencilerin geldiğini belirterek, derslerin verimli gectiğini, kendilerini asıl mutlu edenin ise kadın arıcı sayısının artması olduğunu kaydetti.