Eskişehir'de, bisikletiyle okula giderken demir yolu ve cevre yolundan da gecen Manolya oğretmen, gidiş geliş 40 kilometrelik yolculuğunda zaman zaman sokak hayvanlarını besliyor- Okul oncesi oğretmeni Manolya Diken:- "Oğrencilerimiz ve ailelerini bisiklete teşvik etmek amacıyla her yıl haziran ayında okulumuzda 'Bisiklet Şenliği' duzenliyoruz. Şenlikte okula cocuklar bisikletleriyle geliyor ve belirlediğimiz guzergahta keyifli bir suruş yapıyoruz" - Eskişehir'de her gun kilometrelerce bisiklet yolculuğu yapan okul oncesi oğretmeni Manolya Diken, okul yolunda zaman zaman sokak hayvanlarını da besliyor.
Mesleğinde 22 yılı geride bırakan 40 yaşındaki Manolya Diken'in bisiklet sevgisi, ailesinin teşvikiyle cocukluk cağında başladı. Henuz yurumeye başladığı donemlerde babasının bisikletinin onunde kent turları atan Diken, 7 yaşında bisiklet kullanmayı oğrendi.
Ağabeylerinden kalan bisikleti surmekten buyuk keyif alan Diken, lise yıllarında gazete kuponu biriktirerek kendisine ait bir bisiklete sahip olmanın mutluluğunu yaşadı.
O donemden bu yana kent icin ulaşımda bisikleti kullanan Manolya oğretmen, evden okula gidiş geliş 40 kilometrelik yolculuğunda bisikleti tercih ediyor.
Yolculuğu sırasında demir yolundan ve cevre yolundan gecen Diken, guzergahındaki sokak hayvanlarını beslemeyi ihmal etmiyor.
Manolya Diken, oğrencilerine bisiklet kullanmayı teşvik etmek icin okulda şenlikler duzenleyip, kucuk kent turları organize ediyor.
Cemalettin Gokay Anaokulunda gorevli Manolya Diken, AA muhabirine, cocukluk yıllarında adeta bisikletin uzerinde buyuduğunu soyledi.
Diken, 7-8 yaşlarında desteksiz olarak bisiklet kullanmaya başladığını dile getirerek, "İlk kullandığım bisiklet, yurt dışından gelen kontra pedal bir bisikletti. Ağabeylerimden kalmaydı. Bizde bisiklet nesilden nesle aktarılıyordu. Kendime ait bisikletime de lise yıllarımda sahip oldum. Bir gazetenin kampanyasında kupon biriktirerek bisiklet aldım." dedi.
Lisede okula bisikletle gidip geldiğini belirten Diken, bisiklete binmesi konusunda ailesinin kendisini her zaman teşvik ettiğini anlattı.
Kadın suruculerin ve bisikletlilerin trafikte var olması gerektiğine inandığını vurgulayan Diken, "Bu yuzden okuldan eve, evden okula yolculuklarımı bisikletle yapıyorum. Oğrencilerime ve ailelerine ornek olmasını amaclıyorum. Evden okula 20 dakikalık bisiklet yolculuğu yaparak geliyorum. Trafik ve hava koşullarına bağlı olarak da 20 dakikada eve donuyorum." diye konuştu.
- "Guvenli suruş cok onemli"
Diken, okula bisikletle ulaşım sağladığını goren oğrencilerinin şaşırarak yanına geldiğini belirtti.
Oğrencileriyle bisiklet hakkında sohbetler ettiğini aktaran Diken, şunları kaydetti:
"Oğrencilerimiz ve ailelerini bisiklete teşvik etmek amacıyla her yıl haziran ayında okulumuzda 'Bisiklet Şenliği' duzenliyoruz. Şenlikte okula cocuklar bisikletleriyle geliyor ve belirlediğimiz guzergahta keyifli bir suruş yapıyoruz. Bu konuda Eskişehir Bisiklet Derneği bize destek veriyor. Bisikleti olmayan oğrencilere arkadaşlarımız yardımcı oluyor. Cocuklarımıza bisiklet edindiriyoruz. Bisikleti olup da guvenlik ekipmanı bulunmayan cocuklarımıza da yardımcı oluyoruz. Bizim icin guvenli suruş cok onemli. Cocuklara erken yaşlarda kask kullanmanın onemini anlatıyoruz. Şenlikteki bisiklet turlarımıza gerekli guvenlik onlemlerini alarak cıkıyoruz."
Diken, bisiklet yolculukları sırasında ceşitli zorluklarla da karşılaştığına değindi.
Bazı arac suruculerinin kendilerine gucluk yaşattığını anlatan Diken, "Bisiklet yollarının yetersiz olması bisiklet yolculuğunu olumsuz etkiliyor. Suruculerden trafikte bisikletlilere karşı daha saygılı olmalarını istiyorum. Trafikte bizi arac olarak gormuyorlar." ifadelerini kullandı.
Kuresel iklim değişikliklerinin uzucu etkilerinin gorunmeye başlandığı bu donemde bisiklet kullanılarak karbon salınımının azaltılacağına dikkati ceken Diken, "Kimse 'Ben ne yapabilirim ki?' diye duşunmesin. Bisiklete binmek hem dunya ekonomisine hem de ev ekonomimize onemli katkı sağlar. Surdurulebilir bir hayat bisikletle mumkun." değerlendirmesinde bulundu.