Bursa'da diyaliz hastasıyken bobrek nakliyle sağlığına kavuşan oğretmen, organ bağışı taahhudunde bulundu. Selime Yazar (27), bobrek yetmezliği tanısı konulduğu 2015 yılından itibaren yaşamını diyalize bağlı surdurdu.
Tedavi surecinde oğretmen olarak 2019'da atanan Yazar'a 3 ay once Bursa Yuksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Merkezinde bobrek nakli yapıldı.
Sağlığına kavuştuktan sonra 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası dolayısıyla nakil olduğu hastaneye gelen Yazar, organlarının tamamını bağışladı.
Gazetecilere acıklamalarda bulunan Yazar, bobrek yetmezliği rahatsızlığının başlamasının kendisi icin buyuk bir travma olduğunu soyledi.
Tanı konulduktan sonra hayatının değiştiğini, sosyal yaşamının eskisi gibi olmadığını anlatan Yazar, "Diyaliz makinem vardı. Geceleri buna bağlanıyordum. Bu yuzden planlarımı buna gore yapıyordum. Bir yerden bir yere gitmek, şehir dışına gitmek ya da başka bir evde kalmak benim icin cok zordu. Once medikal malzemelerimi duşunuyordum." ifadelerini kullandı.
- "Ağacların sıhhatine bile imrenerek yururdum"
Hastalığın oz guvenini zedelediğini belirten Yazar, dinamik ve enerjik gorunmek icin bu durumu arkadaşlarından, oğrencilerinden gizlediğini dile getirdi.
Diyalize bağlanmanın cok yıpratıcı olduğunu vurgulayan Yazar, şoyle devam etti:
"Maddi ve manevi olarak cokuntu icindeydim. Cok sevdiğim yazar Peyami Safa'nın bir sozu var. 'Ağacların sıhhatine bile imrenerek yururdum.' diyor. Kesinlikle bu duyguyu hissettim. Doktorlarım bana artık hemodiyaliz olmam gerektiğini soyledi. 'Ruhsal olarak buna kendini hazırla.' dediler. Cok uzuldum ama oyle bir mucize oldu ki o hafta gece 02.00 sularında hastaneden arandım. Organ bağışı yapıldığı, acil gelmem gerektiği soylendi. Beklediğim o guzel mucizeye ulaşmıştım. Hemen heyecanla hastaneye gittim. Heyete cıktım, bana 'Senin de onayın varsa nakil olacaksın.' dediler. İnanamadım cunku yıllardır beklediğim bir şeydi."
Yazar, nakil sonrası sağlığına kavuştuğunu, bundan buyuk mutluluk duyduğunu belirtti.
Oz guvenini de yeniden kazandığını bildiren Yazar, şunları kaydetti:
"Diğer insanlar gibi gayet sağlıklıyım. Bana bağış yapan kişiye minnettarım. İyi ki boyle bir karar vermiş. Keşke hepimiz bu şekilde olsak, empati kurabilsek. Hepimizin başına gelebilecek bir durum. O yuzden bu konuda bence daha fazla ozen gosterelim. Ben de bunu cok iyi tecrube ettiğim icin bağış yapmaya karar verdim. Keşke herkes duyarlı olsa ve cana can katsa. Gorunen mutlulukların dışında gorunmeyen mutlulukların da olduğuna inanıyorum. Şu an ben mutluysam, sevincliysem, başarı elde edeceksem bunu bana bağış yapan kişiye de borclu olduğumu duşunuyorum. Cunku şu an gayet iyi durumdayım."
Bursa Yuksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Levent Ozdemir ise Selime Yazar'ın yeni bir yaşama tutunduğunu anlattı.
Organ naklinin onemine dikkati ceken Ozdemir, "Organ nakli icin bağışta bulunan vatandaşlarımıza da şukranlarımı sunuyorum. Toplum duyarlılığının bundan sonra daha fazla olacağını da umit ediyorum." dedi.
Hastanenin Organ Nakli Merkezi Mesul Muduru Prof. Dr. Serdar Kahvecioğlu da Yazar'ın henuz ucuncu ayında olmasına rağmen hem kendisi hem ailesi hem de toplum icin pozitif katma değer sağlayacak şekilde normal hayatına donebildiğini ifade etti.